Magyar foci

Húzóember volt, Petrjak mégsem kap aranyérmet a Fraditól

Az ukrán focista azt sérelmezte, hogy nem kapott érmet a bajnoki cím után. Kiderült, hogy nem is fog és nincs ezzel egyedül.

Ivan Petrjak még mindig feldúltan nyilatkozik, ha a Ferencvárosra terelődik a szó. Az ulloi129.hu vette észre, hogy egy ukrán televíziónak beszélt a fehérvári szélső, amiben azt mondta, igazán csak a vezetőedző, Szerhij Rebrov akarta megtartani a klubnál, de a szakemberről azt gondolja, hogy nagyon képzett és nem sokáig lesz a Fradinál, márpedig ő csak miatta maradt volna.

Tudtam, hogy ha ő megy, nincs maradásom. Ezeknek? Miért? Hogy ketrecbe zárjanak? Nem-nem-nem.

Petrjak arról is beszélt, hogy nem érti, miért csak őt bírálják, mert többen is távoztak a csapattól a nyáron. „Csak engem szidnak, még mindig. Engem szidalmaznak, miközben a többi távozóval másképp bánnak. A vezérek távoztak, a kapitány távozott, egy másik csatár, a gólkirály Lanzafame, Gorriaran. Ők nem árulók, csak én. Minden mocskot rám öntenek.”

Volt a nyilatkozatának egy érdekes része, ami szerint nem kapott aranyérmet a klubtól, bár azt is hozzátette, hogy már meg is tarthatja azt az FTC.

Az ukrán játékos a Ferencváros egyik legjobbja volt, nagy szerepet játszott abban, hogy végül bajnok lett csapat, ha valakinek, neki aztán járna egy medál, még, ha a riválishoz igazolt is. Ezzel kapcsolatban megkerestük a klubot, a válaszból pedig kiderült, hogy Petrjak valóban nem kapta meg az érmet, de nem ő az egyedüli.

A Magyar Labdarúgó Szövetség NB I. Férfi Felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság 2018-2019-es versenykiírása 11. pontja »A bajnokság díjazása« B) alpontja alapján »Az 1-3. helyezést elért csapatok vezetői és labdarúgói éremdíjazásban részesülnek: 1. helyezett 50 db aranyozott érem; 2. helyezett 50 db ezüstözött érem; 3. helyezett 50 db bronzérem«, míg ugyanezen pont C) alpontja arról is határozott, hogy »A versenykiírásban meghatározott éremmennyiségen felül további érmek nem készülnek.«

 

Mindezek alapján a 30. bajnoki címét megszerző rekordbajnok FTC részére mindössze 50 darab aranyérem jutott, amelyből 26-ot a játékosok, 24-et pedig a stábtagok (például a vezetőedző, a pályaedzők, a kapusedző, az erőnléti edzők, az orvosok, a fizioterapeuták, a masszőrök, a videóelemző, a technikai vezető, a szertáros) kaptak.

 

A klub legnagyobb sajnálatára az MLSZ határozata értelmében a Budapest Parkban megtartott hivatalos éremátadón nem tudtak aranyérmet kapni azok a játékosok, akik bár pályára léptek a bajnokságban, de júniusban már nem voltak a csapattal. Így Petrjak mellett ugyanúgy nem jutott medál például Rui Pedrónak, Finnbogasonnak, Rodrigueznek, ahogy a kerettag Amadou Moutarinak sem.

A most 25 éves Petrjak 2018-ban érkezett a Fradihoz a Sahtar Donyecktől kölcsönbe, az NB I egyik legjobb támadójátékosa volt az előző idényben, ő adta a mezőnyben a legtöbb gólpasszt. Bár a Ferencvárosnál szerették volna megtartani, májusban robbant a bomba, hogy a Fehérvár és a Donyeck megegyezett egymással, az ukrán így végleg a magyar bajnok riválisához kerül – sajtóhírek szerint 1,5 millió euórért váltott klubot. Ezután a történet eldurvult, a játékos ügynöke szerint még Petrjak várandós feleségét is fenyegette a klub. Kubatov Gábor, az FTC elnöke pedig berágott és azt mondta:

Ameddig én itt elnök vagyok, a Vidinek nem adunk el játékost. Ha úgy alakulna, hogy nem lesz pénzünk, ha esetleg a jövőnk múlna azon, eladunk-e játékost neki, akkor sem.

A kiemelt képen Ivan Petrjak még a Ferencváros játékosaként, a márciusi, Fehérvár elleni mérkőzésen. Fotó: Szirtesi László/Getty Images

Olvasói sztorik