Hírek

Délvidéki válogatott alakul

Rangadó
Rangadó

2015. 06. 12. 16:17

Vasárnap, Mórahalmon tartja első közös edzését a csapat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Június 14-én vasárnap, Mórahalmon tartja első edzését a délvidéki magyar labdarúgó-válogatott. A székelyföldi és felvidéki nemzeti közösség mintáján alapuló gárda 22 játékossal tart közös programot – írja a szegedma.hu.

Több NB-s, valamint Szerbiában szereplő labdarúgó alkotja az első délvidéki magyar válogatott keretét. Vasárnap Mórahalmon találkoznak először, ahol döntenek például a címerről és a színekről, így az idegenbeli és a hazai szerelésről is. A csapat a már korábban létrejött nemzetiségi csapatok mintájára alakul meg, így hasonlóan a felvidéki, vagy a székelyföldi magyarokhoz, a délvidékiek számára is megalakul egy válogatott.

– Én magam is délvidéki származású vagyok, mintegy tizenöt éve edzősködöm, közel háromezer játékossal foglalkoztam. Mára felnőttek azok a játékosok, akikkel tíz-tizenkét évvel ez előtt még a Délvidéken foglalkoztam, és a háború után beindítottuk velük a regionális, Tisza-menti válogatottat. Közülük többen az NB I-ben, NB II-ben, NB III-ban, vagy külföldön, vagy Szerbiában futballoznak, tehát beérett az a generáció – mesélte Apró Attila, a válogatott alapítója. – A kritérium csupán az, hogy az adott játékos délvidéki magyarnak vallja magát, illetve vagy ő, vagy legalább az egyik szülője a mai Szerbia területén született. Felvidéknek, Székelyföldnek, a katalánoknak, igazából bárkinek, aki nem külön államban él, megadatik a lehetőség, hogy a ConIFA-n keresztül a népcsoportját képviselhesse, illetve részt vehessen nemzetközi megmérettetésen, hiszen rendeznek Európa- és világbajnoki selejtezőt, így nem céltalan a kezdeményezés. Nem mellesleg nagyon sok hasznos következménye lehet annak, ha egy tehetségtérképet készítünk a délvidéki magyar játékosokról.

Apró Attila a célokkal kapcsolatban elmondta, a versenyeztetés mellett identitásnövelő szerepe is lehet a válogatottnak, valamint akár előszobája lehet a magyar korosztályos vagy felnőtt válogatottnak is a játékosok számára ez a keret. Négy csoportba osztható azoknak a játékosoknak a halmaza, akiket be tudnak hívni. A ma már elismert játékosok mellett az egyetem vagy munka mellett amatőr szinten futballozókra is számítanak, illetve azokra a fiatal tehetségekre, akik akadémiákon játszanak, vagy utánpótláskorúak, de már látszik, hogy komoly jövő állnak. A negyedik csoportot azok jelentik, akik 13-14 évesek – őket is feltérképezik, és megpróbálják felkészíteni, tehát nem csak egy buli-összejövetelről van szó.

A játékosokat a klubjaik nem mindig tudják elengedni, így egy igen bő, 55 fős keretet próbál tűzben tartani az alapító, akinek hívó szavát senki sem utasította vissza. A jövővel kapcsolatban elmondta, még a nyáron szeretnék lejátszani az első hivatalos meccsüket, majd – bár még nem hivatalos, de – augusztus 19-20-ra meghívásuk van a Buzánszky Kupára, ahol Felvidék, Kárpátalja és Székelyföld ellen lépnének pályára Budapesten.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Valencia's Argentinian defender Ezequiel Garay (R) challenges Atletico Madrid's Spanish forward Diego Costa during the Spanish League football match between Valencia and Atletico Madrid at the Mestalla Stadium in Valencia on August 20, 2018. / AFP PHOTO / JOSE JORDAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.