Hírek

Délvidéki válogatott alakul

Vasárnap, Mórahalmon tartja első közös edzését a csapat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Június 14-én vasárnap, Mórahalmon tartja első edzését a délvidéki magyar labdarúgó-válogatott. A székelyföldi és felvidéki nemzeti közösség mintáján alapuló gárda 22 játékossal tart közös programot – írja a szegedma.hu.

Több NB-s, valamint Szerbiában szereplő labdarúgó alkotja az első délvidéki magyar válogatott keretét. Vasárnap Mórahalmon találkoznak először, ahol döntenek például a címerről és a színekről, így az idegenbeli és a hazai szerelésről is. A csapat a már korábban létrejött nemzetiségi csapatok mintájára alakul meg, így hasonlóan a felvidéki, vagy a székelyföldi magyarokhoz, a délvidékiek számára is megalakul egy válogatott.

– Én magam is délvidéki származású vagyok, mintegy tizenöt éve edzősködöm, közel háromezer játékossal foglalkoztam. Mára felnőttek azok a játékosok, akikkel tíz-tizenkét évvel ez előtt még a Délvidéken foglalkoztam, és a háború után beindítottuk velük a regionális, Tisza-menti válogatottat. Közülük többen az NB I-ben, NB II-ben, NB III-ban, vagy külföldön, vagy Szerbiában futballoznak, tehát beérett az a generáció – mesélte Apró Attila, a válogatott alapítója. – A kritérium csupán az, hogy az adott játékos délvidéki magyarnak vallja magát, illetve vagy ő, vagy legalább az egyik szülője a mai Szerbia területén született. Felvidéknek, Székelyföldnek, a katalánoknak, igazából bárkinek, aki nem külön államban él, megadatik a lehetőség, hogy a ConIFA-n keresztül a népcsoportját képviselhesse, illetve részt vehessen nemzetközi megmérettetésen, hiszen rendeznek Európa- és világbajnoki selejtezőt, így nem céltalan a kezdeményezés. Nem mellesleg nagyon sok hasznos következménye lehet annak, ha egy tehetségtérképet készítünk a délvidéki magyar játékosokról.

Apró Attila a célokkal kapcsolatban elmondta, a versenyeztetés mellett identitásnövelő szerepe is lehet a válogatottnak, valamint akár előszobája lehet a magyar korosztályos vagy felnőtt válogatottnak is a játékosok számára ez a keret. Négy csoportba osztható azoknak a játékosoknak a halmaza, akiket be tudnak hívni. A ma már elismert játékosok mellett az egyetem vagy munka mellett amatőr szinten futballozókra is számítanak, illetve azokra a fiatal tehetségekre, akik akadémiákon játszanak, vagy utánpótláskorúak, de már látszik, hogy komoly jövő állnak. A negyedik csoportot azok jelentik, akik 13-14 évesek – őket is feltérképezik, és megpróbálják felkészíteni, tehát nem csak egy buli-összejövetelről van szó.

A játékosokat a klubjaik nem mindig tudják elengedni, így egy igen bő, 55 fős keretet próbál tűzben tartani az alapító, akinek hívó szavát senki sem utasította vissza. A jövővel kapcsolatban elmondta, még a nyáron szeretnék lejátszani az első hivatalos meccsüket, majd – bár még nem hivatalos, de – augusztus 19-20-ra meghívásuk van a Buzánszky Kupára, ahol Felvidék, Kárpátalja és Székelyföld ellen lépnének pályára Budapesten.

Olvasói sztorik