Nemzetközi foci

Európa-bajnokság lesz Budapesten

London helyett a magyar főváros ad otthont a FIFA-n kívüli országok tornájának, idén júniusban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Budapesten rendezik a FIFA-n kívüli válogatottakat összefogó szervezet, a ConIFA első Európa-bajnokságát, idén – adta hírül a szervezet honlapja. A torna házigazdája Székelyföld csapata lesz, a szervezőbizottság Dr. Wenczel Kristóf vezetésével már a részletek kidolgozásán munkálkodik.

A cikk a ConIFA egyik legnagyobb értéke, az átláthatóság miatt elmagyarázza, milyen körülmények vezettek a radikális lépéshez, a helyszínváltoztatáshoz. Tavaly nyáron a Man-szigeti szövetségnek (MIFA) ítélték a rendezést, 12 meghívott csapattal, de előre nem látható utazási nehézségek (például a korlátozott számú kompjegy) vetődtek fel, amelyek lehetetlenné tették az igények kielégítését, hiszen várhatóan sok rajongó akarjam majd látni a mérkőzéseket. Ezen kívül a helyi cégek, befektetők és a kormány végül nem tudta előteremteni az eredetileg garantált pénzügyi hátteret. Ezek az okok együttesen megnehezítették, hogy Man-sziget önállóan megszervezze és finanszírozza a versenyt.

Azonban a ConIFA és a MIFA megkerestek különböző szponzorokat Angliában, akik hajlandóak voltak támogatni a tornát – legalábbis eleinte úgy tűnt, de a számos rendkívül pozitív találkozó ellenére a múlt héten kiderült, hogy a finanszírozás továbbra sem megoldott, mert rövid idő alatt nem tudják előteremteni a stadionbérléshez, a szállodafoglaláshoz és a közlekedéshez szükséges letétek összegét.

Mivel veszélybe került az Európa-bajnokság idei megrendezése, a ConIFA rendkívüli végrehajtó bizottsági ülésén a szervezet jogi tanácsadója, Dr. Wenczel Kristóf – aki egyben a székelyföldi szövetség elnöke – felajánlotta, hogy vendégül látják a tornát Budapesten. A bizottság ezt megszavazta, és már tájékoztatták is a változásról mind a 12 résztvevő csapatot.

„Mindannyian nagyon hálásak vagyunk Wenczel Kristóf és Székelyföld fantasztikus ajánlatáért, bátorságáért és elszántságáért, illetve azért, hogy vállalta ezt a kihívást, ilyen rövid idő alatt. Annak ellenére, hogy Budapest egy vészmegoldás, és nem az eredetileg tervezett helyszín, mégis úgy érezzük, és nagyon bízunk benne, hogy a versenyt a legmagasabb színvonalon sikerült megrendezni” – áll a ConIFA közleményében, amely arról is említést tesz, hogy az Európa-bajnokság élvezi a magyar állam, a kormányzat és az MLSZ teljes támogatását.

„A ConiFA, és minden egyes csapata nagyon várja a versenyt, és felhívjuk szimpatizánsainkat, illetve a média képviselőit a világ minden tájáról, hogy kísérjék figyelemmel a júniusi verseny minden lépését” – írja a FIFA-n kívüli országok szövetsége, amely sajnálatát fejezi ki a MIFA felé, de egyben elismerését fejezte ki, hogy felismerték, nem lesznek képesek megrendezni a tornát.

Olvasói sztorik