Nemzetközi foci

Vébére készül a székely válogatott

Az új csapat Himalája ellen játssza első felkészülési meccsét, később világbajnokságot rendezne.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A budapesti Wenczel Kristóf sportjogász kezdeményezésére a Székelyföld Labdarúgó-egyesületet januárban felvették az NF-tanácsba, amelyet a nem FIFA-tag labdarúgó-válogatottak alkotnak. Székelyföld válogatottjának létrehozása még folyamatban van, de két dolog biztos: május 31-én játssza első hivatalos mérkőzését Himalája ellen, továbbá tagja az idei világbajnokság mezőnyének is – írja a kronika.ro.

A nem képviselt nemzetek és közösségek, autonóm területek és mikronemzetek labdarúgó-válogatottjainak képviseletében alakult meg az NF-tanács (angolul: New Federation-Board, franciául: Nouvelle Fédération-Board).

A 2003. december 12-én alakult sportszervezet célja, hogy minden olyan labdarúgó-válogatott számára nemzetközi szereplést biztosítson, amely etnikai, földrajzi vagy politikai helyzete miatt nem lehet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tagja.

Az NF-Tanács labdarúgótornája – a FIFA labdarúgó-világbajnokságának mintájára – a VIVA-világbajnokság, amelyet eddig ötször rendeztek meg. Az első vébét Lappföld nyerte, majd Padánia uralma következett: az észak-olaszországi régió egymás után háromszor nyert. Legutóbb Kurdisztán lett első, a döntőben 2-1-re legyőzte Észak-Ciprus válogatottját.

Wenczel Kristóf ügyvéd korábban kosárlabdázott, de jelenleg is a sport közelében van, hiszen több magyar válogatott labdarúgónak (Juhász Roland, Huszti Szabolcs, Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Király Gábor, Vanczák Vilmos, Tőzsér Dániel, stb.) jogi képviselője.

– Csaknem két éve született meg az ötlet: egy újsághírben figyeltem föl arra, hogy létezik az NF-tanács, és kétévente világbajnokságot is szerveznek tagjaiknak – mondta Wenczel Kristóf. – Legutóbb kétezer-tizenkettőben, Kurdisztánban volt a vébé, azután felvettem velük a kapcsolatot, és elkezdtük a tárgyalásokat, hogy miként lehet csatlakozni. Januárban a Székelyföld Labdarúgó-egyesület néven 43. tagként felvettek ebbe a szervezetbe. Évente két hivatalos mérkőzést kell játszanunk, továbbá néhány hete megérkezett az átirat, hogy Székelyföld válogatottja az idei világbajnokság mezőnyének tagja.

Az idei vébé helyszíne egyelőre nem ismert, ugyanakkor a pontos dátuma sem, ez május 20-án fog kiderülni, amikor az NF-tanács sajtótájékoztatót tart. Több mint valószínű, hogy Finnországban lesz a tíznapos torna, tizenhat csapattal.

– Az egyesületet Budapesten hoztuk létre, abból a célból, hogy az adminisztrációból senkinek se legyen hátránya – folytatta, majd bemutatta Székelyföld válogatottjának első szövetségi kapitányát, a Futsal Klub Székelyudvarhely edzőjét, Jakab Zoltánt. – Az interneten keresgéltem, majd telefonálgattam, könnyen rátaláltam. A teremlabdarúgáson túl van nagypályás tapasztalata is, biztosan meg tudja oldani, hogy egy ütőképes csapatot állítson össze.

– Szeretnénk, hogy a mérkőzések és a világbajnokság Székelyföldnek nagyon jó megjelenési felület legyen, egy olyan porond, ahova talán sosem tudna eljutni. A régió hírnevét olyan helyekre vinnénk el a világban, ahol sosem hallottak még a székelyekről. Amikor felvettem a kapcsolatot a szervezettel, mindenki abszolút képben volt Székelyföld helyzetével, ez nagyon kellemes meglepetés volt számomra – folytatta az ügyvéd.

A napokban Wenczel és Jakab megbeszéléseket folytatott Székelyudvarhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy polgármesterével, elmondásuk szerint mindhárom városvezető maximálisan támogatja a projektet.

– Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk eddig, én úgy látom, hogy ebből nagyon komoly dolog is ki tud sülni. Ez egy könnyed, sportról szóló jópofa esemény lesz, és nem akarom a politikai üzenetét hangsúlyozni, mivel ennek önmagában van akkora súlya, jelentősége, hogy erre nem kell külön ráerősíteni – mondta Wenczel. – Abszolút civil kezdeményezés, amit a sport szintjén kell tartani. Persze ez nem azt jelenti, hogy a mérkőzésre és a világbajnokságra ne hívnánk meg közéleti személyiségeket. Továbbá szeretnénk, ha a sport és az egyház területéről neves, emblematikus emberek felvállalnák az ügy védnöki szerepét. Több célszemélyünk is van, velük hamarosan felvesszük a kapcsolatot.

Hangsúlyozta: nem székelyföldi nemzeti válogatottat hoztak létre, tehát megmaradt a nyitottság a román labdarúgók felé is. Nem egy elkülönülő szervezet, hanem a régió csapata lesz ez.

– Nyilván lesznek olyanok, akik majd támadási felületet is találnak ebben, de itt vagyok én, aki mint kívülálló, megpróbálom majd elvenni azoknak az élét. A lényegi kérdések tehát eldőltek, a mérkőzés és a vébérészvétel biztos, és számítunk mindenki támogatására – fogalmazott Wenczel Kristóf.

Jakab Zoltán emlékeztetett, hogy Székelyföld teremlabdarúgó-válogatottja tíz mérkőzést játszott eddig a magyar nemzeti csapattal. Hozzátette: felvették a kapcsolatot a Kaposvár vezetőedzőjével, a korábbi román válogatott játékossal, Selymes Tiborral is.

A beszélgetésen elhangzottak a távlati célok is: tervbe van véve, hogy a tusványosi szabadegyetem alatt szerveznék meg a második mérkőzést, ellenfélként pedig olyan csapatot hívnának meg, amely „nem okozna politikailag gondot”. A hosszú távú elképzelések között az is szerepel, hogy a következő világbajnokság egyikét a Székelyföldön szerveznék meg, továbbá az is, hogy Katalóniával lekössenek egy felkészülési találkozót.

Székelyföld válogatottja első hivatalos mérkőzését május 31-én játssza a szervezetbe 42. tagként felvett csapattal, Himalájával. Az ellenfél az indiai részről jön, róluk egyelőre semmit sem lehet tudni, ahogy arról sem, hogy hol rendezik Székelyföldön a találkozót, amelyre meghívnák a román és a magyar labdarúgó-szövetségek képviselőit is.

Székelyföld válogatottja természetesen a székely színeket fogja használni, a költségeket pedig mezek, illetve más ajándéktárgyak eladásából szeretnék fedezni.

Olvasói sztorik