Nemzetközi foci

A cigányválogatott is pályára lép

Végül nyolc csapattal valósul meg a ConIFA Európa-bajnoksága a régi debreceni stadionban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Június 17-én kezdődik a nem FIFA-tag futballszövetségek és állam nélküli népek kontinenstornája, a ConIFA Európa-bajnokság Debrecenben. A Független Labdarúgó Szövetségek Konföderációja lázas szervezőmunka és számos változás után tudja megrendezni a tornát nyolc csapat részvételével, az Oláh Gábor utcai stadionban.

A ConIFA 2013 augusztusában Svédországban (Lappföldön) alapított egyesület, amely időközben átköltözött Nagy-Britanniába, Man-szigetre. A szervezet a FIFA-tagsággal nem rendelkező (el nem ismert) országok, régiók, etnikumok, nyelvi közösségek és nemzetek futball-válogatottjait fogja össze.

Tavaly Lappföldön, Östersundban rendezte a szervezet az első nagyszabású tornáját, a 12 csapatos világbajnokságot, amit a Nizzai Grófság nyert. Az idei Európa-bajnokságot is 12 együttes részvételével rendezték volna Man-szigeten, ehelyett a debreceni tornán csak nyolc válogatott indul.

A-csoport: Man-sziget, Padánia, Abházia, Cigányválogatott

B-csoport: Nizzai Grófság, Észak-Ciprus, Dél-Oszétia, Székelyföld

A kezdési időpontok még nem véglegesek. Minden valószínűség szerint sikerül a villanyvilágítást is elintézni, így a napi programok kb. két órával későbbre csúsznak. Székelyföld csoportmérkőzései várhatóan 19.30-as kezdéssel lesznek, a pontos menetrendet június 4-ig rögzítik.

A szervezők szándékai szerint mindegyik mérkőzést az Oláh Gábor utcai stadionban rendezik, de amennyiben az időjárás és/vagy a pálya állapota indokolja, egy-egy mérkőzést áthelyeznek a stadion melletti műfüves pályára.

A tornára napijegyet, és az összes mérkőzésre érvényes bérletet árusítanak. A bérlet elővétele a hét második felétől lesz lehetséges, és a pontos árakat is ekkor teszik közzé. A szervezőknek nagy segítség lenne, ha a mérkőzésekre kilátogató szurkolók, szurkolói csoportok szándékukat a sportslaw@conifa.org e-mail címen jeleznék.

A torna főszervezője, a Székelyföldi Labdarúgó Válogatott alapítója, dr. Wenczel Kristóf sportjogász, a ConIFA jogi igazgatója nemrégiben interjút adott az Ultras Liberi oldalon. Elmondta, hogy a 70-75 ezer eurós költségvetés 80-85 százalékát már sikerült előteremteniük, de még keményen küzdenek a hiányzó forrásokért. Az útiköltséget minden résztvevő csapat magának fizeti, a rendezőket a szállás és az egyéb rendezési költségek terhelik. Az MLSZ-től nem kértek segítséget.

– Ez egy fura helyzet, hiszen definíciónk szerint itt a FIFA-tól, és értelemszerűen az MLSZ-től is független futballszövetségekről van szó, bár a magyar cigányválogatott a Farkas János Alapítványon keresztül az MLSZ keretein belül működik. A székely válogatott esetében ezt úgy oldottuk meg, hogy a Hargita és Kovászna megyei futballszövetségek elnökeit is a válogatott vezetői stábjába invitáltuk. Konkrét segítséget nem kértünk az MLSZ-től, de kapunk sok segítséget a DVSC-től, és a megyei szövetségtől kérünk például (negyedik) játékvezetőket.

A jegybevétel miatt is azt remélik, hogy a székely csapat meccsein jelentős magyar szurkolótábor lesz. Érdekesség, hogy Padánia válogatottja korábbi Serie A-s illetve B-s játékosokkal érkezik, többek között Balotelli testvérével a keretben.

A ConIFA-val kapcsolatban elmondta, hogy nem zárja ki Katalónia és Baszkföld csatlakozását, bár ők a FIFA keretein belül tevékenykednek. Komoly esély van Kárpátalja és Délvidék felvételére, de a szervezet bővülése várhatóan az Európán kívüli kontinenseken fog felgyorsulni, főleg Ázsiában és Dél-Amerikában.

Olvasói sztorik