Nemzetközi foci

A Fradi-stadionban játszhat a székely válogatott

Wenczel Kristófnak két perc alatt kellett eldöntenie, hogy Budapest megrendezi-e a ConIFA tornáját.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Budapest adhat otthont a FIFA-n kívüli (ConIFA) válogatottak első Európa-bajnokságának. A ConIFA bejelentése szerint a 2015-ös kontinenstorna rendezési jogát eredetileg a Man-szigeti szövetségnek (MIFA) ítélték oda, ám egy héttel ezelőtt kiderült, a júniusi torna főszponzora nem tudja előteremteni a szükséges anyagi forrásokat, így a szövetség nem tudja megrendezni a tornát.

Helyébe a székely szövetség lépett, és Budapest rendezheti meg a viadalt, bár dr. Wenczel Kristóf a Rangadó.hu érdeklődésére jelezte, egyelőre hivatalos bejelentés nem történt az ügyben, ám a rendezés híre olyan pozitív visszhangot váltott ki, hogy szinte biztosra mondható az Európa-bajnokság.

– Múlt vasárnap jelentette be a Man-szigeti szövetség, hogy a főszponzor nem tudja vállalni a londoni stadionköltségeket. A szövetség jelezte, törlik az Európa-bajnokságot, hacsak nem csináljuk meg mi. Volt két percem dönteni, de azt mondtam, csináljuk. Rengetegen támogatják a csapatot, mellette állnak, ezért mertem belevágni, de azt hangsúlyoznám, hogy a rendezéssel kapcsolatos hivatalos „igen” még nem lett kimondva a kormányzat részéről. Az elmúlt egy hétben gyakorlatilag a telefonon lógtam, de akivel csak beszéltem, az a támogatásáról biztosított, így várhatóan nem lesz akadálya a rendezésnek – mondta a székelyföldi szövetség elnöke, valamint a ConIFA végrehajtó bizottságának tagja, dr. Wenczel Kristóf.

Mint kiderült, a legutóbbi világbajnokság – amelyet Sápmi szövetsége rendezett Svédországban – költségvetése körülbelül 500 ezer eurót tett ki, de a szintén 12 csapatos kontinensviadal ennél kisebb összegből is megoldható.

– Ha mindenből a minimumot vesszük, akkor szerintem száz-százötvenezer eurós költségvetéssel kell számolni, egy komolyabb rendezvény pedig háromszázötven-négyszázezer euróból hozható össze. Ez azonban csak durva becslés, egyelőre a Man-szigeti szövetség költségvetési tervezetéből próbálok kiindulni, amelyben viszont nagy összegeket tüntettek fel a stadionok bérleti díjaként. Még minden képlékeny, ezt fontos kiemelni, de bízom benne, hogy támogatásként vagy jelképes összegért kaphatunk stadiont, stadionokat. Beszéltem több, mint száz emberrel, és annyi a pozitív visszajelzés, hogy nagy eséllyel összejöhet a torna.

A 2014-es vébének egy háromezer fő befogadására alkalmas aréna adott otthont, és az Európa-bajnokságnak sem feltétlenül kellene nagyobb létesítmény, bár a székely válogatottat övező érdeklődés miatt egy nagyobb befogadóképességű létesítményre is szükség lehet.

– A budafoki pálya biztosnak mondható, mellette adja magát a felcsúti stadion, de onnan egyelőre nem kaptam még visszajelzést, hogy megérkezett a kérdésünk a helyszínnel kapcsolatban – jelezte dr. Wenczel Kristóf, hozzátéve, hogy további stadionokról is egyeztetnek, mint például a BKV Előre-pálya vagy az Elektromos-pálya, ráadásul Székelyföld válogatottja iránt akkora érdeklődés mutatkozik, hogy egy nagyobb stadionra is szükség lehet, így akár a Groupama Aréna vagy a Bozsik-stadion is szóba jöhet – utóbbi arénákról viszont később ülnek le egyeztetni a klubokkal.

Végül az esélyekről is kérdeztük a székely szövetség elnökét, aki jelezte, jó csapat fut ki a pályára a júniusi kontinensviadalon az Okszitánia és Monaco elleni csoportmeccseken.

– Nehéz megjósolni, hogy ki milyen játékerőt képvisel, ugyanis sok függ attól, hogy hány profi játékost tudnak elhozni a csapatok. A júniusi időpontra a bajnokságoknak már vége, így van esély rá, hogy jó néhány profi csatlakozik a mezőnyhöz. Az első kalap négy csapata kiemelhető, Észak-Ciprus például egy ütőképes FIFA-válogatott erejének felel meg, valamint Padánia, a világbajnok Nizza és Okszitánia is komoly játékerőt képvisel – utóbbi két francia együttesben is több, egykori első osztályú játékos lép pályára. Székelyföld véleményem szerint meglepően jó lesz, Jakab Zoltán kiváló munkát végez. A keret jó része profi futsalos, de nyilván még tapasztalatlan ebben a mezőnyben. A sorsolás kedvező, Monaco talán az egyik leggyengébb csapata például az Európa-bajnokságnak. Okszitánia a kiemelt válogatottak között szerepel, de abból a négyesből talán a leginkább verhető csapatnak számít.

Olvasói sztorik