NB I

Több ezren szurkolnának a székelyeknek

Bölöni László és László Csaba is segíthet a kontinensviadalra készülő székelyföldi válogatottnak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Man-sziget visszalépése miatt Budapesten rendezhetik a FIFA-n kívüli focinemzetek Európa-bajnokságát júniusban. A többi között Padánia, Hegyi-Karabah, Abházia, Okszitánia és Monaco mellett a székelyek is ott lesznek a viadalon. Az esélyekről a Székelyföldi Labdarúgó Egyesület vezetőedzője, a román teremlabdarúgó-válogatottat is irányító Jakab Zoltán beszélt a DigiSport televízió reggeli adásában.

– Nagy volt az öröm, amikor megtudták, hogy Magyarországon rendezhetik az Európa-bajnokságot?
– Természetesen örülünk, amiért Magyarország lesz a helyszíne ennek a rendezvénynek, hiszen közelebb van, mint az előző helyszín. Kihívás is számunkra, hogy az anyaországban szinte házigazdák lehetünk – kezdte Jakab Zoltán.

– A felcsúti Pancho Aréna kitűnő helyszín lehetne…
– Bízom benne, hogy tényleg Magyarországon lesz a kontinensviadal. Részletekről még nem tudok beszélni, mert vannak szervezési problémák, de nagyon jó lenne a felcsúti stadionban pályára lépni.

– Mekkora nézőtábort tudna vonzani a Székelyföld válogatottja Magyarországon? Meg tudnának tölteni egy négy-ötezres stadiont?
– Úgy gondolom, három-négyezer embert minden mérkőzésünkre össze tudunk gyűjteni. Megelőlegezem magunknak, hogy Székelyföld válogatottját Magyarországon hazai csapatként fogják kezelni, és ez sok ember érdeklődését fel fogja kelteni.

– Hány városból, hány klubból verbuválja a csapatot? Lesznek a játékosai a magyar, vagy a román élvonalból?
– Nem székely, hanem Székelyföld válogatottjáról van szó, tehát a három érintett megyéből kerülnek ki a játékosok. Nyitott a kapu olyan labdarúgóknak is, akik nem székelyek vagy magyar nemzetiségűek, viszont itt születtek Székelyföldön és vállalják, hogy ebben a válogatottban szerepelnek. Két-három ilyen játékosokról van szó, akik itt születtek és mindkét nyelvet beszélik, és ők vállalják ezt. Folytatok tárgyalásokat olyan játékosokkal, akik a román élvonalban játszanak, tehát igyekszünk olyan válogatottat összeállítani, amely méltó módon helyt tudna állni ezen az Európa-bajnokságon. Mindegyik profi játékost nem fogjuk megkapni, de nem is ez a célunk. Próbálunk olyan egyensúlyt tartani, hogy öt-hat profi játékossal megerősítjük a keretet, a többi pedig az NB III-ban vagy megyei osztályban szereplő focista, aki mindig készen áll és behívható. Nem csak abban az időszakban lesznek mérkőzéseink, amikor van az Európa-bajnokság, hanem játszunk évközben is meccseket. Ehhez az amatőröket is be kell vonni, mert ők naprakészek és bármikor tudnak jönni a válogatotthoz.

– Okszitánia és Monaco ellen mennyi esély van a továbbjutásra, és akár a végső győzelemre?
– Nekünk az is nagy dolog, hogy részt tudunk venni egy ilyen rendezvényen. Próbálunk információkat begyűjteni az ellenfelekről. Ennek a sztorinak nem csak sportszakmai értéke van, ennél ez nagyobb dolog. Bízom benne, hogy a hazai pálya előnye pluszt tud adni ennek a csapatnak, és megpróbálunk minél eredményesebbek lenni. Tárgyalások folynak Bölöni Lászlóval, hogy az egyik fővédnöke lesz ennek a csapatnak. László Csabával csapattársak voltunk gyerekkorunkban, vele is tárgyalásban vagyunk, a lehetőségeihez mérten ő is segíteni fogja a csapatot. Ha fedél alá került ez a rendezés, akkor mint edző, egy kicsit háttérbe fogok kerülni. Igyekszünk jó nevet, jó edzőt hozni a csapat élére, de természetesen teljes mellszélességgel támogatom a kezdeményezést, hiszen ezt már kétezer-négyben elkezdtük.

Olvasói sztorik