Hírek

Egyszerűsítik a Puskás-stadiont

A tervekben szereplő pluszötleteket lehámozzák, mert százmilliárdnál is drágább lett volna.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Egyszerűsítik, ésszerűsítik az új Puskás-stadion terveit. Fürjes Balázs, budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos idén márciusban vette át a projektet. Már az első ismerkedő körök után nyilvánvalóvá vált számára, hogy a grandiózus tervek nem válthatók valóra a megadott 100 milliárdos költségkereten belül.

Ráadásul szükségtelen ennyi különféle funkciót egyetlen épületbe összezsúfolni. Fürjes fő célja a tervek egyszerűsítése, és ezzel összefüggésben a projekt olcsóbbá tétele – írja a nol.hu.

– Méretében, tömegében, műszaki megoldásaiban és funkcióiban egyaránt nehezen megvalósítható épülettervvel találkoztam, amelynél az átadási határidő és a költségkeret betartása rendkívül kockázatosnak tűnt, így az épület ésszerűsítése mellett döntöttünk – magyarázza a Népszabadság hasábjain Fürjes Balázs, aki szerint a korábbi, nélküle készült számításokban szereplő 100 milliárd forint legfeljebb a létesítmény kétharmadára lett volna elegendő. Fürjes csak az engedélyes, illetve a kiviteli tervek alapján merné megbecsülni a valós bekerülési költségeket, de abban biztos, hogy takarékosságra van szükség.

Az egyszerűsítés nem érinti Skardelli György építész „stadion a stadionban” koncepcióját. Ennek értelmében úgy épül korszerű, XXI. századi stadion, hogy egy új épület épül a régi köré, megőrizve az előző karakteres építészeti elemeit. Ilyen megőrzött karakterelem a nyugati lépcsőházként szolgáló, tükrözéssel teljesen körbeépülő pilonsorok, valamint a toronyépület. Az épület nyilvánosságra hozott új arculata, formája tehát nem változik, csupán a funkciók között szelektálnak.

A korábbi tervekben még húsz sportágat kiszolgáló multifunkcionális létesítményről javarészt lehámozzák a focin kívüli elemeket. Bár a 68 ezer férőhelyes létesítmény alkalmas marad különféle kulturális rendezvények, akár 80 ezres koncert befogadására is. Mint ismeretes, a korábbi tervek szerint 180 szobás szálloda, konferencia-központ, irodaház, sportmúzeum, diagnosztikai labor, üzletek, éttermek, mélygarázs, panoráma futópálya, konditerem, kisebb sportcsarnokok és rendőrőrs is helyet kapott volna az épületben. Mindez együtt óriásira duzzasztotta a létesítményt, amely különleges műszaki megoldásokat igényelt volna, és egyúttal rettentően megdrágította, illetve időben elnyújtotta volna a kivitelezést.

Fürjes így az eredeti funkcióra, a futballra koncentrál, a rárakódott egyéb elképzeléseket pedig lehántja a létesítményről. Teszi mindezt azért is, mert az idő közben múlik, a stadionnak viszont 2018-ra el kell készülnie. Az elődje, Vígh László korábban ismertetett menetrendje szerint a kiviteli tervek 2014 végére készültek volna el, az építkezés pedig már az idén elkezdődött volna. Jelen állás szerint a nyílt közbeszerzési eljárást várhatóan ősszel hirdetik meg, de ezzel párhuzamosan még az idén lebonyolítják a bontási tendert, hogy megkezdődhessen a munka.

A hatalmas létesítmény kivitelezési határideje ugyanis legalább két és fél – három év. Mindezzel együtt Fürjes Balázs nem tart attól, hogy kicsúsznának a határidőből. Az UEFA 2011-ben jelentette be, hogy az Európa-bajnokság fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából 2020-ban 13 ország egy-egy városában rendezik meg a kontinentális tornát. Budapest három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek adhat otthont.

Olvasói sztorik