Hírek

Veszélyben az új Puskás-stadion?

Feltehetően nem áll le az Üllői úti építkezés, és Debrecenben is folytatják a beruházást.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kétséges az új Puskás Ferenc Stadion sorsa, pedig oda már Európa-bajnokságot álmodott az MLSZ – írja a nol.hu.

Péntekig nem volt semmi ok a kételkedésre, ám a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tájékoztatóján bejelentett megszorítócsomag – a tárcavezető szóbeli közlése szerint – a stadionfejlesztés ütemezését is módosíthatja. A Népszabadság úgy logikázik: talán nincs az a döntéshozó, aki bontásra ítélne egy létesítményt, amíg nem garantált a beruházás elkészülése. Kubatov Gábor elnök mindenesetre nyugtatja a szurkolókat, neki tehát nincs kétsége afelől, hogy elkészül az új aréna.

A napilap értesülései szerint az illetékesek úgy kalkulálnak, a korábbi tervekhez képest csúszással, 2014 végén adják át a létesítményt. Az állam minden vonatkozó szerződést aláírt, továbbá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. még az idén értékesítheti a – stadion elforgatása nyomán felszabaduló – csaknem harmincezer négyzetméteres ingatlant. Feltehetően politikailag is kockázatos lenne felfüggeszteni az aréna finanszírozását.

Ráadásul a Fradi-beruházás kis tétel az új Puskás-stadion felhúzásához képest. Úgy tudni, kormányzati körökben mind kevésbé tartják reálisnak a nemzeti stadion újjáépítését. Ez már csak azért is így lehet, mert a megrendelők 65 ezres létesítményt álmodtak meg, amelynek költsége minden bizonnyal meghaladja a 70 milliárd, de elérheti a 90 milliárd forintot is. Igaz, Orbán Viktor többször is megígérte az aréna újjáépítését, s ugyancsak a rekonstrukciót szorgalmazta Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke.

Az MLSZ hétfői közgyűlése után Csányi bejelentette: Budapest pályázna a 2020-as Európa-bajnokság néhány mérkőzése, mi több, Bajnokok Ligája- vagy Európa Liga-döntő megrendezésére. Megjegyezte azt is: „Remélem, a pénteken bejelentett megszorítások nem érintik a Puskás Ferenc Stadion beruházását, és a terveknek megfelelően jövőre megkezdődik az építkezés.”

A gazdasági minisztériumban erre aligha tennének nagy tétet, s egyéb okból is nehéz elképzelni, hogy az eredeti elképzelések megvalósulnak. Ha a nemzeti aréna építését időben elkezdenék, akkor átmenetileg nem csupán az FTC, hanem a válogatott is otthon nélkül maradna. A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről leszögeztél: nincs döntés arról, mely beruházásokat függesztik fel vagy halasztják el. Egyelőre tehát senki nem mondja ki azt, amire több jel utal: valamennyi nagy ívű stadionterv megvalósítására egyhamar nem jut pénz…

A debreceni stadion építéséért felelős projektcég múlt heti közleménye most is aktuális: e szerint a bejelentett kormányzati intézkedések nem érintik a létesítmény finanszírozását. Az idei évre szükséges források a központi költségvetésből már megvannak. A 2014-es – esetleges – elvonások nem veszélyeztetik a debreceni projektet, így a stadion a tervek szerint a jövő áprilisra elkészül.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik