Hírek

Nagyobb és bonyolultabb stadion

A kormánybiztos szerint bő négy év múlva lehet kész a felújított Puskás Ferenc Stadion.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vígh László szerint 2017 végére, 2018 elejére lehet kész a felújított, multifunkcióssá váló Puskás Ferenc Stadion.

A kiemelt sportlétesítmények fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn, a Sport TV Mai helyzet című műsorában elmondta, hogy már készülnek az új Puskás Stadion tervei, ez körülbelül egy évet vesz majd igénybe, utána közbeszerzési eljárás indul a kivitelező kiválasztásért, majd kezdődik az építkezés.

A nemzetközi trendeket alapul véve, 24-28 hónap alatt szokták felépíteni az ilyen stadionokat, a budapesti „nagyobb lesz, kicsit bonyolultabb lesz, kicsit más szerkezet lesz. Ez alapján következik, hogy 2018 elején, 2017 végén el tud készülni a stadion” – ismertette Vígh László.

A végső döntés értelmében a stadion a stadionban koncepció szerint épül meg az új Puskás, amely a világon egyedülálló épület lesz. Vígh László elárulta, hogy két helyen már próbálták ezt a konstrukciót, de ott a régi és az új falak közötti teret nem tudták megtölteni tartalommal.

A Nemzeti Olimpiai Központ 38 hektáros területén a tornászok, a vívók, az asztaliteniszezők, az öttusázók, a dzsúdósok, a birkózók, az úszók, a vízilabdázók és az atléták is megtalálják majd a helyüket, akiknek nemzetközi versenyekre alkalmas létesítményeik is lesznek. Az atlétika nem fér el a régi és az új stadion között, ennek önálló épületegyüttest építenek. Az atlétikai stadionban ötezer néző fér majd el, ezzel akár Európa-bajnokság megrendezésére is alkalmas lesz.

Előkészítjük azt a területet, hogy ha esetleg elnyeri egy világbajnokság rendezését vagy pályázni szeretne rá az atlétikai szövetség, akár 35 ezer embert befogadó lelátót is meg lehessen építeni. Ez nem fér be a stadionba, a két fal közé, de az összes többi más sportág lehet azt mondani, hogy elfér – fogalmazott a kormánybiztos, aki elárulta, hogy a mostani létesítmények is megmaradnak. A Millenáris Velodromot felújítják, a Gerevich Aladár Sportcsarnokot is fejlesztik, valamint úszó- és vízilabda-központot is terveznek a területre.

Vígh László azt is elmondta, hogy a Puskás Ferenc Stadiont és a Nemzeti Olimpiai Központot egy létesítményként kezelik, de tudni kell, mennyibe kerül az egyik és a másik.

„A stadionra az UEFA és FIFA által megerősített árakat, a székenkénti 3-4 ezer eurót tudom mondani. Az olimpiai központnak pedig, attól függően, hogy hány négyzetmétert fogunk beépíteni, 8 és 10 milliárd forint között lesz az ára” – mondta, hozzátéve, hogy a beruházás után az üzemeltetés sokkal olcsóbb lesz, mint jelenleg, és ez is egy fontos cél.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik