Hírek

Életveszélyes a Puskás Stadion?!

Egy hivatalos dokumentum szerint azonnal le kellene zárni a szerda esti válogatott meccs helyszínét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az ATV Híradójának birtokába került hivatalos dokumentum szerint életveszélyes a Puskás Ferenc Stadion és közvetlen környezete, ezért a szakértők szerint azonnal le kellene zárni. A kormánybiztos szerint pánikra semmi ok, nincs vis maior helyzet.

A Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottságának elnökének írt levélből – amely az ATV Híradójának birtokába került – kiderül, hogy életveszélyes a Puskás Ferenc Stadion és közvetlen környezete, ezért a szakértők szerint azonnal le kellene zárni.

A stadionban a következő egy hónapban két labdarúgó-mérkőzést is rendeznek, a magyar csapat szerdán Izrael ellen lép pályára, szeptember 11-én pedig világbajnoki selejtezőt játszik Hollandiával.

Az ominózus levelet a stadion fenntartójának képviseletében írták, és egy friss szakvéleményt is csatoltak hozzá, amelyből kiderül, hogy „a lelátó tartószerkezetében jelentős változás keletkezett, a korábbi tapasztalatokhoz képest hirtelen kialakult egy olyan fokú állagromlás, amely már közvetlen életveszélyt jelent, mivel a tartók húzott övének betondarabjai nem képeznek koherens egységet. A megerősítő szerkezetek beépítése nélkül a létesítmény nem használható, lezárandó a teljes épület, sőt a közvetlen közelében sem tartózkodhat senki, mivel a lehulló betondarabok az épületen kívülre esnek.”

Arról is írnak, hogy az életveszélyes minősítésű romlást nem lehetett előre látni, azok hirtelen keletkeztek. A hivatalos dokumentum szerint „a stadionban az életveszély elhárítása az üzemeltető részéről a sportesemények megrendezéséig elvégzendő feladat, a lehulló betondarabok nemcsak az érintett pilonköz közvetlen közelében működő biliárd szalonba látogatókat, illetve a közforgalom számára megnyitott területre látogatókat veszélyezteti, hanem a sportrendezvényre érkező több ezer ember biztonságát is veszélyezteti, illetve a stadion külpontosan kifelé nyíló tribünszerkezeti geometriájából a stadion mellett közlekedőkre is veszélyt jelent.”

A kormánybiztos szerint pánikra semmi ok

Vígh László kormánybiztos közleményében azonban azt állítja, hogy a „sajtóban megjelent hírekkel ellentétben semmiféle veszély nem fenyegeti a Puskás Ferenc Stadion látogatóit. Az egyik kereskedelmi televízió birtokába került – egyébként valóban létező – szakértői jelentés a stadion már régóta nem használt középső lelátójáról állapítja meg, hogy hirtelen állagromlás történt, amelyet valószínűleg az elmúlt hónapok rendkívül viharos-szeles időjárása okozott. Az állagromlást a Nemzeti Sportközpontok őrszolgálata észlelte július végén, a veszélyes területeket azonnal elkerítették. Az augusztus 2-án készült szakértői jelentésben vizsgált középső lelátórész, ismertebb nevén a középső karéj – a felső karéjjal együtt – már régóta nem használható. A Magyarország–Izrael válogatott mérkőzés, illetve a jövő hétfői atlétikai verseny idején a Puskás Ferenc Stadionban a terveknek megfelelően csak az alsó karéj lesz nyitva. Ezen a lelátórészen továbbra is teljesen biztonságos körülmények között szurkolhatnak a nézők. A lelátóhoz vezető beléptetési útvonalat is úgy jelölték ki a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Nemzeti Sportközpontok szakemberei, hogy azok ne érintsék a veszélyesnek nyilvánított területeket. A Nemzeti Sportközpontok a hibák észlelése után haladéktalanul megkezdte az előkészítését azoknak a javítási, karbantartási munkáknak, amelyek célja a hibaelhárítás mellett a stadion befogadóképességének megnövelése.”

Olvasói sztorik