Hírek

Életveszélyes a Puskás Stadion?!

Rangadó
Rangadó

2012. 08. 15. 09:27

Egy hivatalos dokumentum szerint azonnal le kellene zárni a szerda esti válogatott meccs helyszínét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az ATV Híradójának birtokába került hivatalos dokumentum szerint életveszélyes a Puskás Ferenc Stadion és közvetlen környezete, ezért a szakértők szerint azonnal le kellene zárni. A kormánybiztos szerint pánikra semmi ok, nincs vis maior helyzet.

A Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottságának elnökének írt levélből – amely az ATV Híradójának birtokába került – kiderül, hogy életveszélyes a Puskás Ferenc Stadion és közvetlen környezete, ezért a szakértők szerint azonnal le kellene zárni.

A stadionban a következő egy hónapban két labdarúgó-mérkőzést is rendeznek, a magyar csapat szerdán Izrael ellen lép pályára, szeptember 11-én pedig világbajnoki selejtezőt játszik Hollandiával.

Az ominózus levelet a stadion fenntartójának képviseletében írták, és egy friss szakvéleményt is csatoltak hozzá, amelyből kiderül, hogy „a lelátó tartószerkezetében jelentős változás keletkezett, a korábbi tapasztalatokhoz képest hirtelen kialakult egy olyan fokú állagromlás, amely már közvetlen életveszélyt jelent, mivel a tartók húzott övének betondarabjai nem képeznek koherens egységet. A megerősítő szerkezetek beépítése nélkül a létesítmény nem használható, lezárandó a teljes épület, sőt a közvetlen közelében sem tartózkodhat senki, mivel a lehulló betondarabok az épületen kívülre esnek.”

Arról is írnak, hogy az életveszélyes minősítésű romlást nem lehetett előre látni, azok hirtelen keletkeztek. A hivatalos dokumentum szerint „a stadionban az életveszély elhárítása az üzemeltető részéről a sportesemények megrendezéséig elvégzendő feladat, a lehulló betondarabok nemcsak az érintett pilonköz közvetlen közelében működő biliárd szalonba látogatókat, illetve a közforgalom számára megnyitott területre látogatókat veszélyezteti, hanem a sportrendezvényre érkező több ezer ember biztonságát is veszélyezteti, illetve a stadion külpontosan kifelé nyíló tribünszerkezeti geometriájából a stadion mellett közlekedőkre is veszélyt jelent.”

A kormánybiztos szerint pánikra semmi ok

Vígh László kormánybiztos közleményében azonban azt állítja, hogy a „sajtóban megjelent hírekkel ellentétben semmiféle veszély nem fenyegeti a Puskás Ferenc Stadion látogatóit. Az egyik kereskedelmi televízió birtokába került – egyébként valóban létező – szakértői jelentés a stadion már régóta nem használt középső lelátójáról állapítja meg, hogy hirtelen állagromlás történt, amelyet valószínűleg az elmúlt hónapok rendkívül viharos-szeles időjárása okozott. Az állagromlást a Nemzeti Sportközpontok őrszolgálata észlelte július végén, a veszélyes területeket azonnal elkerítették. Az augusztus 2-án készült szakértői jelentésben vizsgált középső lelátórész, ismertebb nevén a középső karéj – a felső karéjjal együtt – már régóta nem használható. A Magyarország–Izrael válogatott mérkőzés, illetve a jövő hétfői atlétikai verseny idején a Puskás Ferenc Stadionban a terveknek megfelelően csak az alsó karéj lesz nyitva. Ezen a lelátórészen továbbra is teljesen biztonságos körülmények között szurkolhatnak a nézők. A lelátóhoz vezető beléptetési útvonalat is úgy jelölték ki a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Nemzeti Sportközpontok szakemberei, hogy azok ne érintsék a veszélyesnek nyilvánított területeket. A Nemzeti Sportközpontok a hibák észlelése után haladéktalanul megkezdte az előkészítését azoknak a javítási, karbantartási munkáknak, amelyek célja a hibaelhárítás mellett a stadion befogadóképességének megnövelése.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Finland's midfielder Roman Eremenko (L) vies with Hungary's Vilmos Vanczak (R) during the International friendly football match Hungary vs Finland, Gyor, Hungary on March 5, 2014.  AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.