Hírek

2016-ra lehet kész az új stadion

A kormány döntése értelmében a helyén marad a Puskás Ferenc Stadion, ugyanakkor egy új nemzeti labdarúgó-stadion épül majd fel mellette, amely 2016-ra készülhet el.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos csütörtökön, A Stadion története című kiállítás megnyitóján elmondta, hogy szerdán megalakult egy bíráló bizottság, amely felügyeli az építészeti ötletpályázatokat – írja az MTI.

Ennek bejelentésével hivatalosan is kezdetét vette a beruházás gyakorlati megvalósítása. Az előkészítő munka már korábban elkezdődött: a Nemzeti Sportközpontok szakemberei nagy európai stadionok működését tanulmányozták. A magyar állam költségvetése idén egy milliárd forintot biztosít az építkezés előkészítésére.

Az építészeti ötletpályázat lezárása után, körülbelül két hónap múlva kiderül, hogy néz majd ki az új nemzeti stadion környezete. Következő lépésben indulhat a tervpályázat, aminek eredményeként, még az idén, szeptember-október körül makettekkel mutatják be, milyen is lesz az új futballstadion, s aztán a kiviteli tervekkel 2014-re, míg az aréna építésével 2016-ra készülhetnek el.

A létesítmény egy olyan, nagyjából 65 ezer néző befogadására alkalmas, európai szintű, 5 csillagos UEFA stadion lesz, amely megfelel az Európai Labdarúgó Szövetség legszigorúbb előírásainak, vagyis a legrangosabb nemzetközi mérkőzések megrendezésre is alkalmas lesz – hangzott el a megnyitón.

Az új nemzeti labdarúgó-stadion a Puskás és a Papp László Budapest Sportaréna közé kerül, s a tervek között szerepel, hogy a területen több más sportág számára is létesítményeket emelnek.

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára elmondta: a Puskás Ferenc Stadion és a körülette működő létesítmények rekonstrukciója tovább nem halasztható. Az ingatlanok sporttechnológiailag elavultak és már nem felelnek meg a nemzetközi elvárásoknak. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány célja a magyar sportolók kimagasló eredményeinek megtartásával Magyarország sportnemzet státuszának megőrzése.

Olvasói sztorik