Hírek

Konfliktusok a női fociban

Szakmai beszámolókról tárgyalt kedden az MLSZ elnöksége.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ elnöksége kedden délután megtartotta idei utolsó ülését, amelyen kiemelt téma volt a női szakág helyzete. A testület elfogadta a teremlabdarúgó- és a strandlabdarúgó-szakág szakmai jelentését, a jövő évi klublicenc szabályzatot, valamint a szövetség 2014. első félévére vonatkozó munkatervét.

Vágó Attila a női válogatottak szakágvezetője beszámolt a kinevezése óta eltelt időszak munkájáról a felnőtt nagypályás A-válogatottnál, valamint a női utánpótlás-válogatottaknál. Elkészült a női labdarúgó-válogatottak hosszú távú szakmai programja, amely összehangolja az U17-es, az U19-es és a felnőtt válogatott működését. Ismertette, hogy az újonnan bevezetett ösztöndíjrendszer segítségével minden eddiginél több edzésnapot tarthatott a válogatott játékosainak. Az eredmények elemzése mellett kiemelte, hogy a szakág elfogadottsága, elismertsége jelentősen javult, és ebben komoly szerepe van a 113-szoros válogatott Pádár Anitának, aki egész sportpályafutásával példaként szolgál valamennyi jelenlegi és jövendőbeli női labdarúgónak.

Török Gábor, a Női Bizottság elnöke beszámolójából kiderült, hogy ellentmondásos a női labdarúgás helyzete, hiszen soha ennyi anyagi forrás nem állt a női labdarúgás rendelkezésére, ugyanakkor az elmúlt nyolc hónap során a klubok és a Vágó Attila közötti munkakapcsolatot konfliktusok sora árnyékolta be. Markó Edina a szombathelyi Viktória FC vezetőedzője, a Női Bizottság tagja, valamennyi női NB I-es klub véleményét képviselve megerősítette, hogy a szakágvezető és a klubcsapatok kapcsolata nem harmonikus.

Az Elnökség, a beszámolókat meghallgatva, úgy ítéli meg, hogy a feszültség nem szolgálja a női labdarúgás érdekét, ezért a testület úgy döntött, hogy a kialakult helyzet elemzésére, tisztázására és egyúttal javaslattételre kéri fel a Szakmai Bizottságot. A Gellei Imre vezette bizottság a következő elnökségi ülésre tesz a problémák megoldására javaslatot.

Kozma Mihály, a teremlabdarúgó szakág vezetője arról számolt be az elnökségnek, hogy a szakág az év májusában elfogadott fejlesztési tervének végrehajtása a tervezettnél gyorsabb ütemben zajlik. Az eredmények között említette, hogy a tömegesítés, a játékvezetők képzése, az önálló edzőképzés és a marketing kommunikáció területén is nagyot lépett előre a szakág. A futsal a Bozsik-programon belül is sokat fejlődött az 1-8. osztályos gyermekek bevonásával Elindultak a megyei bajnokságok, és ennek köszönhetően az eddigi 350 mérkőzés helyett már kétezer meccset rendeznek évente. Ezzel összefüggésben az év végéig 250 új játékvezető tesz vizsgát.

A strandlabdarúgó szakágban a 2013 az építkezés éve volt. Új szakmai stáb, Weisz Tamás és Sáfár Sándor vették át az irányítást az olasz Massimiliano de Cellistől. A váltás sikeresnek mondható, az idei hét tétmérkőzéséből ötöt megnyert a válogatott. Izsvák Zsolt, a strandlabdarúgó szakág vezetője beszámolójában egyértelművé tette, hogy jövőre nem lehet más cél, mint az Euro Beach Soccer Liga legjobb 12 csapata közé jutás, és ezzel a 2015-ös, azerbajdzsáni Európai Olimpián való részvétel kiharcolása. A tervek szerint tovább folytatódik a strandlabdarúgó-válogatott átlagéletkorának csökkentése, a csapat fiatalítása.

Az Elnökség módosította a Nyilvántartási és Átigazolási Szabályzatot oly módon, hogy a jövőben a 20-21 év között klubot váltó, amatőr szerződéssel rendelkező labdarúgók esetében az átigazoló profi sportszervezet a játékos 22 éves koráig köteles utánpótlás-nevelés céljára képzési kártalanítást fizetni a játékos korábbi klubjainak. A testület megvitatta és elfogadta az NB I-es és NB II-es klubokkal egyeztetett, 2014–2015-re vonatkozó klublicenc-szabályzatot – írja az MLSZ honlapja.

Olvasói sztorik