Hírek

Esterházy Márton távozott

Elnökségi ülést tartottak az MLSZ-ben: stratégiai megújulás előtt a futsal szakág.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ülésezett a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége. Az MLSZ a jövőben dotálja azokat a klubokat, amelyek hazai nevelésű játékosokat szerepeltetnek bajnoki mérkőzéseiken, elfogadták a szövetségi kapitány beszámolóját, auditálják az elitakadémiákat.

Válogatottak

A testület meghallgatta a szövetségi kapitány beszámolóját a magyar válogatott első félévi teljesítménye kapcsán. Egervári Sándor pozitívumként emelte ki, hogy a csapat csoportmásodikként továbbra is saját kezében tartja a továbbjutás eldöntésének kérdését és 32. helyen áll a világranglistán, ami jobb, mint a korábbi időszak átlagos helyezése. Az eredményesség az elvárásoknak megfelelő, de a Csehország elleni augusztusi felkészülési mérkőzést követően nagy jelentőségű selejtezők várnak a magyar csapatra (Románia, Észtország, Hollandia és Andorra ellen), amelyeken a korábbinál is nagyobb csapategység, jobb teljesítmény szükséges.

Szintén szó volt a korosztályos válogatottakról, illetve kiemelten az U21-es válogatottról. A csapat rangos és nehéznek ígérkező selejtezősorozat első lépését tette meg, amikor a múlt hónapban, idegenben győzte le Albánia csapatát (1-2). Csak az első helyezett, és a legjobb másodikok kerülnek a jövő őszi pótselejtezőkbe, ami nem könnyű feladat, de feltétlenül biztató a csapat javuló teljesítménye.

Fiatalok nagy lehetősége

A fejlődő színvonalú magyar utánpótlás-nevelés speciális problémája, hogy a tehetséges, 17-19 év közötti játékosoknak nincs elég lehetőségük a továbbfejlődésre, a meccsrutin megszerzésére. Igen kevés kivételtől eltekintve nem jutnak el az első osztályú csapatok keretéig, ugyanakkor az utánpótlás-bajnokságba már nem nevezik őket. Az Európai Uniós jogszabályok nem teszik lehetővé azt, hogy az MLSZ kötelezze az élvonalbeli klubokat arra, hogy ne a külföldi játékosokat részesítsék előnyben. Ennek ellenére a szövetség minden lehetőséget megragad arra, hogy pénzek felhasználásával segítse a hazai nevelésű játékosok foglalkoztatását a felnőtt csapatokban. A cél az, hogy a hazai nevelésű játékosok foglalkoztatása nagyobb számban történjen meg a professzionális bajnokságokban, és ezáltal olyan klubmodell alakuljon ki, amely – a helyi kötődések miatt is – erősebb szurkolói közösségeket hív életre.

Az MLSZ az egyesületeknek juttatott pénzek kifizetésénél differenciálással fogja ösztönözni a klubokat a fiatal játékosaik szerepeltetésére.

A további részleteket ide kattintva olvashatják!

Segélyalap és szigorodó fellépés

A televíziós jogdíjbevételek felhasználásával a klubok 48 millió forintos „segélyalapot” hoznak létre az OTP Bank Ligában szereplő, esetlegesen rendkívüli gazdasági helyzetbe kerülő klubok számára, amelyek gyors segítség nélkül nem tudják teljesíteni a szabályzatokban foglalt feltételeket. A kockázati alapból kizárólag az NB I-es bizottság támogató véleménye esetén, hangsúlyozottan visszafizetendő kölcsön formájában részesülhet a bajba jutott csapat.

Az elnökség korábbi célkitűzésének megfelelően, a verbális és tettleges erőszak minden formájának megszüntetése érdekében szigorodott a fegyelmi szabályzat. Az új idényben az esetleges nem kívánt eseményeket, már az UEFA és a FIFA által is elvárt szigor alapján, a kiszabható fegyelmi büntetések széles spektrumán, a szankciók fokozatosságának alkotmányos elvét biztosítva fogja megítélni az MLSZ fegyelmi bizottsága. A legsúlyosabb cselekmények, mint a rasszizmus, a gyűlöletkeltés esetén a komoly pénzbüntetés mellett – indokolt, végső esetben – a szektor- vagy stadionbezárás is megjelenhet a szankciók között.

Bizottságok, személyi változások

Az NB II-es bizottság mandátuma a bajnokság átalakításával lejárt, és összeállt az új testület, amelynek elnöke Margitai Zoltán lett, tagként pedig Dézsi Attila, Földi Sándor, Kaibás Dezső, Kovács Mihály, Nemes Ferenc és Potoczki Tamás vesz részt a testület munkájában.

Az MLSZ elnöksége a következő időszakban látványos fejlődést vár a futsal területén, mind szakmai, mind szervezeti, versenyeztetési szinten, és ehhez a munkához új lendület szorgalmaz, illetve személyi változásokra is szükségesnek tart. Éppen ezért újjászerveződik a futsal bizottság. Esterházy Márton (elnök), Ragadics Ferenc és Juhász Péter bizottsági munkáját elismeréssel köszönte meg a testület, és kinevezte Drucskó Zoltánt a bizottság elnökévé, Mezei Józsefet, Simon Ferencet, Szabó Lászlót és Szikora Leventét pedig a bizottság tagjává.

Az MLSZ egy nagy tapasztalatú, nemzetközi szakértő (Double-Pass) bevonásával kívánja értékelni, auditálni az elit utánpótlás-nevelő műhelyeket, akadémiákat. A munka előkészítésére, a széleskörű audit tervezésére és megkezdésére egy hétfős munkabizottság alakult. Cél, hogy a magyar intézmények színvonala ellenőrizhetően magas színvonalú legyen minden tevékenységükre (szakmai képzés, oktatás) tekintettel.

Átalakuló női élvonal, fókuszban az elitképzés. Erről ide kattintva olvashat bővebben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.