Hírek

Nincs helye a gyűlöletnek

A szövetség gyűlöletellenes kampány keretében is meg kívánja szólítani szurkolókat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtök délután ülésezett a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége és határozatot hozott arról, hogy szigorodik a gyűlöletkeltő viselkedéssel szembeni fellépés az NB I-es mérkőzéseken. Akcióterv készül, változik a fegyelmi szabályzat. A szurkolók által fontosnak tartott, mások provokálására, megsértésére nem alkalmas jelképek használatát továbbra sem gátolja meg az MLSZ – írja a szövetség honlapja.

Az elnökség a diszkriminációval szembeni fellépés kapcsán megállapította: a nemzetközi szabályzókat és irányelveket figyelembe véve elmondható, hogy az MLSZ azokat alapvetően átültette saját szabályzóiba, de két területen – a FIFA zéró tolerancia és az UEFA tízpontos rasszizmus elleni tervének hatékony alkalmazása, valamint a szabályok betartásához kapcsolódó eredményesebb eszközök bevezetése tekintetében – további intézkedéseket kell megtenni.

Ezért felkérték az MLSZ központi hivatalát, hogy a rasszizmus, politikai megnyilvánulások, gyűlöletkeltés elleni fellépés hatékonyságának további növelése érdekében, illetve a FIFA zéró tolerancia, és az UEFA tízpontos cselekvési terve gyakorlati alkalmazásának elősegítésére, cselekvési tervet és végrehajtási programot dolgozzon ki. A szövetség vezetése – mások mellett a Szurkolói Iroda tagjaival is egyeztetve – olyan hangulatot és körülményeket kíván teremteni a magyar stadionokban, amely méltó az ott zajló sportrendezvényekhez, és lehetőséget teremt arra, hogy a társadalom szélesebb tömegei válasszák programként a meccsre járást, ugyanakkor arra is lehetőséget teremt, hogy a szurkolók kifejezhessék klubcsapatuk iránti rajongásukat.

A cselekvési terv lehetőséget teremt arra, hogy a jövőben egyre többen válasszák programként a meccsre járást. A mérkőzéseken a szurkolók által fontosnak tartott, mások provokálására, megsértésére nem alkalmas jelképek használatát továbbra sem gátolja meg az MLSZ. Ezzel összhangban a szövetség gyűlöletellenes kampány keretében kívánja megszólítani szurkolókat. A cselekvési terv kidolgozására március 31-ig kapott határidőt az MLSZ apparátusa.

Ezzel párhuzamosan felkérték a hivatalt arra is, hogy készítsen részletes intézkedési tervet, amelyben meghatározza a játékvezetők, szövetségi ellenőrök és a rendező klubok felelősségét, teendőit rasszista megnyilvánulások esetén. Készüljön konkrét intézkedési terv, pontos feladatlista a mérkőzések megszakításával, felfüggesztésével és esetleges beszüntetésével kapcsolatban. Ezzel összhangban vizsgálja felül a Fegyelmi Szabályzatot és tegyen javaslatot a megfelelő súlyú szankciókra, és azok alkalmazására. Ezen intézkedési terv elkészítésének határideje március 1.

Az elnökség döntött arról is, hogy az MLSZ idei rendes küldöttközgyűlését május 8-án, szerdán tartják meg. A napirendi pontokat a következő elnökségi üléseken határozzák meg és fogadják el.

Olvasói sztorik