Hírek

Az ő kezükben van a magyar foci sorsa?

Szalai Ádám a magyar edzőket és az utánpótlást ostorozta, ezért most bemutatjuk az akadémiák szakmai irányítóit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szalai Ádám emlékezetes beszédében sok mindent és sok mindenkit kárhoztatott a magyar válogatott gyenge teljesítménye, illetve végeredményben az egész labdarúgásunk hanyatlása kapcsán. Szóba kerültek az edzők is, de az NB I-es szakemberek az elmúlt napokban rendre visszautasították, hogy ők lennének a felelősök.

A német Schalke csatára az utánpótlást is szóba hozta, mondván: miért nem képesek idehaza nemzetközi szinten is minőségi játékosokat nevelni? Ebből az apropóból a Rangadó.hu összeállítást készített a legismertebb, legnevesebb akadémiákról. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ki felel a szakmai munkáért, és kik azok a labdarúgók, akikre az adott intézményben a legbüszkébbek lehetnek.

Magyar Futball Akadémia (Kispest)

Bár Szalai László januártól már az MLSZ edzőképzését irányítja, neve összeforrott az MFA-val, amelynek 2006 óta igazgatója volt. Csepelen és Soroksáron futballozott, majd az ELTE-n matematika-testnevelés szakos tanárként, a Testnevelési Főiskolán pedig labdarúgó-szakedzőként végzett. A 43 éves szakember 2009-ben megkapta az Év utánpótlásedzője Magyarországon díjat. Korábban vezette az MTK utánpótlás-képzését, dolgozott az utánpótlás-válogatottaknál, majd Lothar Matthäus mellett, a szövetségi kapitány másodedzőjeként.

Távozása óta Herczeg Vincét általános igazgatóként, Pári Sándor pedig szakmai igazgatóként irányítja a Bp. Honvéd akadémiáját, de George F. Hemingway tulajdonos a múlt héten egy tévéműsorban bejelentette, hogy hamarosan egy holland szakembert neveznek ki az intézmény élére.

Az akadémia legismertebb neveltjei: Vécsei Bálint, Vernes Richárd, Baráth Botond, Nagy Gergő, Bobál Dávid, Bobál Gergely, Filip Holender, Kozma Richárd, Vida Krisztofer, Ihrig-Farkas Sebestyén, Szilvási Péter, Gyollai Dániel, Czár Richárd.

Illés Akadémia (Szombathely)

Az intézményt a névadó Illés Béla, valamint korábbi csapat-, jelenleg pedig üzlettársa, Halmai Gábor irányítja akadémia igazgatónként, a klubigazgató Tóth Miklós. A szakmai igazgató a 44 éves Tóth László. A miskolci születésű szakember tavalyelőtt nyáron költözött a vasi megyeszékhelyre. Játékosként előbb NB II-es, NB III-as szinten játszott borsodi klubokban, majd egészen fiatalon, már 1996-ban edzőnek állt. Bőcsön az utánpótlásában dolgozott, majd 2001-től a pályaedzői teendőket is ellátta. 2003-ban nevezték ki vezetőedzőnek, és hamarosan kimagasló eredményeket ért el: saját nevelésű játékosokra alapozva éveken át a másodvonal élmezőnyének tagja volt az együttes, sőt egyszer ezüstérmet is szerzett. 2010-től a DVTK szakmai igazgatója, majd rövid ideig vezetőedzője volt.

Az akadémia legismertebb neveltjei: Tamás Krisztián, Dombó Dávid, Kalász Milán, Kovács István, Németh Márió, Ugrai Roland, Szakály Attila, Radó András, Gyurján Bence, Farkas Márk.

Puskás Ferenc Akadémia (Felcsút)

Nem gondoltuk volna, hogy összeállításunk készítése során a legnehezebben megválaszolható kérdés az lesz: ki a PFLA szakmai vezetője.

Az intézmény honlapján ezt találtuk: „az akadémia sport- és nevelési stratégiájáért a Szakmai Irányító Testület felel, amelynek elnöke Gellei Imre volt szövetségi kapitány, és tagjai között ott van Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Kovács Ferenc, dr. Mezey György, Tóth-Zele József és más nagynevű szakemberek.”

Igen ám, de Gellei tavaly nyáron távozott Felcsútról, tehát ez a bejegyzés eléggé elavult. Tovább kutakodtunk, és az egyik cikkben megtaláltuk a helyes megfejtést: „a szakmai munka koordinátora ifjabb Tajti József.” Nézzük tehát, mit kell tudnunk róla:

Futballistaként védőt és középpályást játszott, szakedzői és testnevelő-tanári diplomával, valamint UEFA A-licenccel is rendelkezik. A 45 éves szakember hobbija a túrázás és a lovaglás. 2009 januárjában került a Puskás Akadémiára, előtte évekig Kuvaitban edzősködött. Tevékenykedett az U19-válogatott mellett is. Edzői példaképe Sir Alex Ferguson, idehaza pedig Mezey Györgytől, Egervári Sándortól és édesapjától tanult a legtöbbet a szakmából. Előbb edzőként, majd szakmai, később operatív igazgatóként dolgozott Felcsúton, aztán 2010 nyarán távozott, de egyéves ferencvárosi kitérő után visszatért, és manapság is ő az operatív igazgató.

Az akadémia legismertebb neveltjei: Gyurcsó Ádám, Szolnoki Roland, Kleinheisler László, Zsótér Donát, Baracskai Roland, Vaszicsku Gergő, Tamás Márk, Papucsek Barna, Margitics Andor, Macsicza Dávid

Debreceni Labdarúgó Akadémia

A Debreceni Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft. ügyvezetője Herczeg András, a DVSC történetének legsikeresebb edzője. Amit elért a csapattal, hosszú évekig nehéz lesz túlszárnyalni. Az 57 éves, gyöngyösi születésű szakember a hetvenes éves közepén tehetséges játékosként mutatkozott be a DVSC csapatában, az NB I/B-ben. Öt évvel később el akarta vinni az MTK és az Újpest is, de nem kívánt elmenni, ezer szállal kötődött Debrecenhez. Egy makacs térdsérülés derékba törte szépen ívelő pályáját, nem adatott meg neki, hogy NB I-es futballista legyen.

Az edzői pályán azonban szépen haladt előre, a megszerzett képesítése után a fiatalokkal foglalkozva ért el kiváló eredményeket. Garamvölgyi Lajos 1994-ben pályaedzőjének hívta, de a fiatalokkal továbbra is eredményesen dolgozott, és 1996-ban megválasztották az év utánpótlásedzőjévé. Dunai Antal leváltása után ő lett a Loki vezetőedzője 1997 tavaszán. Kezdetben jól szerepelt a csapat, az emlékezetes Intertotó Kupa-menetelés is az ő nevéhez fűződik.

A sikerek után jöttek a pénzügyi gondok. Herczeg a fiatalítás megszállottja volt, de a csapattól a korábbi eredményeket várták a vezetők és a szurkolók egyaránt. Ezt nem sikerült eléri, aminek az is oka volt, hogy az anyagi problémák miatt a játékosok nem kaptak fizetést, és ez kihatott a teljesítményükre. Herczeg András 1998 októberében felállt a kispadról, de nem szakadt el a klubtól, továbbra is foglalkozott a fiatalokkal.

A fiókcsapatként működő Létavértesnek edzője lett 2001-ben, majd Supka Attila érkezésével, 2004 novemberében ismét leült a felnőtt csapat kispadjára, és pályaedző segítette a munkát. A Supka, Herczeg, Mező trió sikert sikerre halmozott, 2005-ben a klub történetében először bajnoki címet szerzett a Loki, s ezt az eredményt a következő két évben sikerült megismételni. Miután Miroslav Beránek 2007 decemberében bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg lejáró szerződését, a szakmai stáb élére Herczeg András került, akivel szintén sikeres volt az együttes. Három év után úgy döntött, hogy egy időre visszavonul, ám jelenleg is a DVSC utánpótlásánál dolgozik az akadémia ügyvezetőjeként.

Az akadémia legismertebb neveltjei: még nincsenek, mert a DLA csak 2010 júliusában alakult.

Fehér Miklós Akadémia (Győr)

Idén nyáron az MLSZ-hez távozott a győri intézmény utánpótlás igazgatója, Liszkai Dezső. Utódja az 54 éves Klement István lett, aki korábban gyakorló edzőként több mint száz meccsen ült a kispadon az NB I-ben és az NB II-ben. A pro licenccel rendelkező tréner évek óta a klub kötelékében dolgozik. Előző posztja is a fiatalokhoz kötődik, hiszen az akadémiai program vezetője volt.

Az akadémia legismertebb neveltjei: Kalmár Zsolt, Nacsa Péter, Paku Roland, Kiss Máté, Windecker József, Zámbó Bence.

Sándor Károly Akadémia (Agárd)

Az MTK intézményének igazgatója, szakmai vezetője, egyben edzője a 48 éves Tamási Zsolt, aki korábban a Győri ETO és a Vasas vezetőedzője volt.

Az akadémia legismertebb neveltjei: Adorján Krisztián, Balogh Béla, Bese Barnabás, Bori Gábor, Csiki Norbert, Csorba Szabolcs, Eppel Márton, Filkor Attila, Fodor Ferenc, Fröhlich Roland, Gosztonyi András, Gulácsi Péter, Holman Dávid, Jova Levente, Kanta József, Kákonyi Dániel, Laczkó Zsolt, Ladányi Tibor, Lencse László, Nikházi Márk, Németh Krisztián, Pintér Ádám, Présinger Ádám, Pölöskei Zsolt, Rodenbücher István, Simon András, Simon Attila, Simon Ádám, Szekeres Adrián, Tischler Patrik, Vass Patrik.

Olvasói sztorik