Hírek

A nevelők nevelője lesz

Rangadó
Rangadó

2012. 12. 18. 08:35

Az edzőképzés új irányítója, Szalai László távozik a Magyar Futball Akadémiáról.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„A hazai edzőképzés új fejezete kezdődik meg: elsősorban az utánpótlásedző-képzés területére kell koncentrálni, és a három-öt évet is igénylő folyamat a közeljövőben új vezető bevonásával kaphat új lendületet” – ezekkel a szavakkal jelentették be a múlt héten az MLSZ honlapján, hogy Mezey György helyett a jövőben Szalai László irányítja majd a szóban forgó szakterületet a szövetségben.

Az ELTE-n (matematika-testnevelés szakos tanár) illetve a Testnevelési Egyetemen végzett labdarúgó-szakedző személye és szaktudása garancia arra, hogy a jövőben az edzőképzésben hangsúlyosabban jelenik meg az utánpótlás-nevelés fontosságának a gondolata, igénye, hiszen a 42 éves szakember 2009-ben megkapta az „az év utánpótlásedzője Magyarországon” díjat.

Szalai László 2007-től a Magyar Futball Akadémia igazgatói tisztségét töltötte be, de korábban vezette az MTK utánpótlás-képzését és dolgozott Lothar Matthäus mellett a szövetségi kapitány másodedzőjeként is. A szakember januártól veszi át Mezey tisztségét az MLSZ-nél, elődje a nyári időszakig adja át a szükséges információkat a számára, hogy utána hatékonyan vezethesse a labdarúgás jövője szempontjából kulcsfontosságú edzőképzést.

– Miért kell az utánpótlásedző-képzés területére jobban koncentrálni, mint eddig?
– Azért, mert az MLSZ vezetése nyilván úgy érzékelte, hogy ezen a területen nem folyik megfelelő minőségű munka, illetve az edzők felkészültségével, vagy a gyerekek képzettségével nem elégedettek – érvelt a Rangadó.hu megkeresésére Szalai László. – Azért kell jobban koncentrálni, mert a jövő generációját az utánpótlásedzők nevelik és készítik elő azzal, hogy megfelelő terhelést és munkát beléjük fektetnek az akadémiákon.

– Mikor érkezett a felkérés?
– Többhónapos megbeszélés-sorozat előzte meg a felkérést. Óriási megtiszteltetés számomra, és az eddigi munkám visszajelzéseként fogom fel, amit lassan több mint egy évtizede az utánpótlás-nevelés terén folytatok. Óriási kihívásnak is tekintem egyben, sok dolog felgyülemlett benne az elmúlt évek során, ezeket kell beépíteni a munkámba.

– Marad az Magyar Futball Akadémia élén is?
– Nem. Van egy átmeneti időszak, néhány hónap, amely során a tulajdonosnak meg kell találnia az utódomat az MFA élére. Miután ezt a személyt kiválasztja, segítem a munkáját, megismertetem a rá váró feladatokkal, és amikor már minden zökkenőmentesen működik, akkor adom át a helyemet, de januárban már az edzőképzés érdekében is dolgozom.

– Nehéz szívvel mond búcsút az MFA-nak?
– Természetesen, mint mindenki, aki hosszú időt tölt valahol, és a nulláról épít fel valamit, sikeresen. Nyugodtan mondhatom, hogy sikeres közösséget tudtunk felépíteni, és a Honvéd szurkolói is megszerették az intézményt, amelyet azért hozunk létre, hogy minél több fiatalt tudjunk a felnőtt csapat számára nevelni.

– Mikorra várható a megújuló edzőképzés első látványos momentuma?
– A képzés soha nem látványosságokon alapul. El kell indítani, minden apró részletét ki kell dolgozni az átadott tudásanyagtól a számonkérésig, ami a közelmúltban kevéssé volt hangsúlyos. Májusra tehető, amikor a rám jellemző dolgok rivaldafénybe kerülhetnek, de még több egyeztetés szükséges, hogy mik azok a keretek, amelyek között mozoghatok.

vissza a címlapra

Kommentek

Manchester United's English striker Marcus Rashford celebrates scoring their second goal during the English Premier League football match between Manchester United and Brighton and Hove Albion at Old Trafford in Manchester, north west England, on January 19, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.