Hírek

A nevelők nevelője lesz

Az edzőképzés új irányítója, Szalai László távozik a Magyar Futball Akadémiáról.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„A hazai edzőképzés új fejezete kezdődik meg: elsősorban az utánpótlásedző-képzés területére kell koncentrálni, és a három-öt évet is igénylő folyamat a közeljövőben új vezető bevonásával kaphat új lendületet” – ezekkel a szavakkal jelentették be a múlt héten az MLSZ honlapján, hogy Mezey György helyett a jövőben Szalai László irányítja majd a szóban forgó szakterületet a szövetségben.

Az ELTE-n (matematika-testnevelés szakos tanár) illetve a Testnevelési Egyetemen végzett labdarúgó-szakedző személye és szaktudása garancia arra, hogy a jövőben az edzőképzésben hangsúlyosabban jelenik meg az utánpótlás-nevelés fontosságának a gondolata, igénye, hiszen a 42 éves szakember 2009-ben megkapta az „az év utánpótlásedzője Magyarországon” díjat.

Szalai László 2007-től a Magyar Futball Akadémia igazgatói tisztségét töltötte be, de korábban vezette az MTK utánpótlás-képzését és dolgozott Lothar Matthäus mellett a szövetségi kapitány másodedzőjeként is. A szakember januártól veszi át Mezey tisztségét az MLSZ-nél, elődje a nyári időszakig adja át a szükséges információkat a számára, hogy utána hatékonyan vezethesse a labdarúgás jövője szempontjából kulcsfontosságú edzőképzést.

– Miért kell az utánpótlásedző-képzés területére jobban koncentrálni, mint eddig?
– Azért, mert az MLSZ vezetése nyilván úgy érzékelte, hogy ezen a területen nem folyik megfelelő minőségű munka, illetve az edzők felkészültségével, vagy a gyerekek képzettségével nem elégedettek – érvelt a Rangadó.hu megkeresésére Szalai László. – Azért kell jobban koncentrálni, mert a jövő generációját az utánpótlásedzők nevelik és készítik elő azzal, hogy megfelelő terhelést és munkát beléjük fektetnek az akadémiákon.

– Mikor érkezett a felkérés?
– Többhónapos megbeszélés-sorozat előzte meg a felkérést. Óriási megtiszteltetés számomra, és az eddigi munkám visszajelzéseként fogom fel, amit lassan több mint egy évtizede az utánpótlás-nevelés terén folytatok. Óriási kihívásnak is tekintem egyben, sok dolog felgyülemlett benne az elmúlt évek során, ezeket kell beépíteni a munkámba.

– Marad az Magyar Futball Akadémia élén is?
– Nem. Van egy átmeneti időszak, néhány hónap, amely során a tulajdonosnak meg kell találnia az utódomat az MFA élére. Miután ezt a személyt kiválasztja, segítem a munkáját, megismertetem a rá váró feladatokkal, és amikor már minden zökkenőmentesen működik, akkor adom át a helyemet, de januárban már az edzőképzés érdekében is dolgozom.

– Nehéz szívvel mond búcsút az MFA-nak?
– Természetesen, mint mindenki, aki hosszú időt tölt valahol, és a nulláról épít fel valamit, sikeresen. Nyugodtan mondhatom, hogy sikeres közösséget tudtunk felépíteni, és a Honvéd szurkolói is megszerették az intézményt, amelyet azért hozunk létre, hogy minél több fiatalt tudjunk a felnőtt csapat számára nevelni.

– Mikorra várható a megújuló edzőképzés első látványos momentuma?
– A képzés soha nem látványosságokon alapul. El kell indítani, minden apró részletét ki kell dolgozni az átadott tudásanyagtól a számonkérésig, ami a közelmúltban kevéssé volt hangsúlyos. Májusra tehető, amikor a rám jellemző dolgok rivaldafénybe kerülhetnek, de még több egyeztetés szükséges, hogy mik azok a keretek, amelyek között mozoghatok.

Olvasói sztorik