Hírek

Egervári: nem adtuk meg magunkat

„A papírforma szerint kicsi az esély, de azt a keveset nagyon szeretnénk a kezünkben tartani.”

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Készül a nagy feladatra, a pénteki, Hollandia elleni világbajnoki selejtezőre a magyar válogatott. A mieink jelenleg a csoport második helyén állnak, de a pótselejtezőt érő pozíció megtartásához valószínűleg nagy bravúr, egy amszterdami győzelem szükséges. Tudja ezt Egervári Sándor szövetségi kapitány is, akinek sérülés, betegség, illetve formahanyatlás miatt több játékost is nélkülöznie kell.

A kapitány a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nagyon jó holland válogatottra számít, amellyel szemben a magyaroknak nagyon nehéz dolguk lesz, de ez egy nagyszerű lehetőség a mieink számára, hogy megmutassák képességeik maximumát.

– A hollandiai meccs menekülés a győzelembe? Minden mindegy alapon támadni fog a magyar válogatott?
– Tisztában vagyunk a pillanatnyi helyzetünkkel, számunkra a hat pont jelentheti a biztos második helyet, amit nyilván nagyon nehéz elérni. A legutóbbi világbajnokság döntős csapatának otthonában kellene a győzelmet kivívnunk. A papírforma szerint erre kicsi az esély, de azt a keveset nagyon szeretnénk a kezünkben tartani – szögezte le Egervári Sándor.

– Milyen lehet annak a csapatnak az önbizalma, amelynek egyik csatára éppen egy sorsdöntő mérkőzés előtt vonul vissza?
– Szabics Imre helyzete rendkívül speciális. Saját bevallása szerint is volt benne még legalább két jó év, de egy olyan ajánlata, szerződésben is biztosított lehetősége volt, amelynek köszönhetően hosszútávon Grazban tudja tartani a családját, és a futballban dolgozhat tovább. Ezt nem szerette volna elmulasztani, nem akart ismét vándorbotot venni a kezébe, hiszen már családja van. Ezért nem vállalta a különböző országok csábítását, pedig Dániából is volt lehetősége. Nem szabad elítélni ezért a döntésért, a családja érdekében hozta.

– Önmagában kellett-e elemeznie a bukaresti mérkőzés előzményeit, hogy személy szerint hibázott-e valamiben?
– Ha a csapat veszít, az általában az edzőé, a győzelem viszont a játékosoké. Az önkritikus elemzést természetesen megtettem, illetve megtettük. Voltak hibák, amiket elkövettünk, nem csak a román mérkőzésre való felkészítés kapcsán. Túl nagyokat azért az elmúlt évtizedben nem követtünk el. Aprókat igen, ami elég egy vereséghez időnként. Remek dolog, hogy a három-nullás vereségből egy egészen magas fordulatszámú győzelmet tudott elérni a csapat, és rendkívül jól játszva, koncentráltan rúgott öt gólt a két évvel ezelőtt még pótselejtezőt játszó észteknek. Úgy érzem, a csapatban van tartás. Nem adtuk meg magunkat, a stáb és a játékosok sem. Nyilván nem lehet feledtetni a bukaresti mérkőzés vereségét, de az a hozzáállás, és az a játék, amivel a játékosok öt-egyes győzelmet értek el, dicséretes. Az önbizalmunk, a hitünk nem tört meg, és a magunk módján az utolsó két mérkőzésen is elkövetünk mindent, hogy azt a fajta előrehaladást, amit a FIFA-ranglistán elért ez a csapat, töretlenül meg tudjuk tartani, és a továbbiakban is előre tudjunk lépni.

– A közelmúltban háromszor találkozott Hollandiával a magyar válogatott, és mindig elég sok gólt kapott. A legutóbbi, öt-hármas meccsen mutatott játék szolgálhat kiindulópontként?
– Természetesen megvan az összes holland mérkőzés, és elemezzük őket. Meg tudjuk erősíteni a pozitív és a negatív történéseket, amelyeket szeretnénk kijavítani a pénteki meccsre. Tisztában vagyunk az értékekkel, azzal, hogy jelen pillanatban hol állunk, és azzal is, hogy a hollandok hol állnak. Ehhez próbáljuk meg azt a taktikát, összeállítást megalapozni és gyakorolni a játékosokkal, amivel eredményesek tudunk lenni a védekezésben, hiszen valóban sok gólt kaptunk a hollandoktól. Szeretnénk a támadó harmadban minél többet megjelenni, és rájátszani arra a nagyon kevés hibára, amit találhatunk a védekezésükben.

– A csapat összeállításánál mérlegelni fogja, hogy a bukaresti meccsen úgy tűnt, néhányan nem bírták a nyomást?
– Kétségtelen, hogy az a hangulat, ami Bukarestben érte a játékosokat, egészen különleges volt. Annyi negatív energia és gyűlölet volt a játékosokkal szemben, amit sajnos nem tudtunk megoldani. A mi felkészítésünkben is kerestük a hibát, bár nagyon sok mindenről beszéltünk ennek kapcsán, de tény, hogy ez sokkal inkább megzavarta a csapatot, és ez okozhatta a vereséget. Amszterdamban viszont hozzáértő, futballt szerető ötvenezer emberrel fogjuk szembetalálni magunkat, és azt mondom, hogy ebben a hangulatban öröm játszani, még akkor is, ha esélyesebb csapat az ellenfelünk. A kulturált futballt felvonultató holland válogatottal szemben minden játékosunknak örömmel kell pályára lépnie. Hiszem, hogy a játékunkban ez sokkal inkább meg fog jelenni, mint ahogy ezt Bukarestben tudtuk megoldani.

– Milyen holland válogatottra számít?
– A hollandoknál minden mérkőzés népünnepély, még akkor is, amikor az Európa-bajnokságon leszerepeltek, illetve nem az elvárásoknak megfelelően játszottak. A támadószekcióban a világ legjobb játékosait felvonultató holland válogatott mindig a képességei legjavát szeretné megmutatni, pláne most, amikor együtt szeretné ünnepelni a közönséggel a világbajnoki részvételt. Nagyon jó holland válogatottra számítok, amellyel szemben nagyon nehéz dolgunk lesz, de még egyszer mondom, nagyon bízom, és elkövetünk mindent, hogy a játékosok valóban úgy menjenek ki, hogy ez egy nagyszerű lehetőség megmutatni a képességeink maximumát. Hogy ez mihez lesz elég, kiderül a meccs folyamán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik