Hírek

Van ellenszer a hollandok sztárjaira?

Számos világklasszis lép pályára a magyar válogatott ellen, péntek este. Most őket mutatjuk be.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pénteken nagy feladat vár a magyar válogatottra, amelynek a hollandok vendégeként kellene helytállnia világbajnoki selejtezőn. A csoport második helyének megszerzésére már csak matematikai esély van, ezt pedig csak egy esetleges bravúrsikerrel lehetne érvényesíteni.

„A papírforma szerint kicsi az esély az amszterdami győzelmünkre, de szeretnénk végig a kezünkben tartani ezt az esélyt” – nyilatkozta Egervári Sándor szövetségi kapitány hétfőn, Telkiben. A három pont megszerzése mindenképp óriási siker lenne, ezt bizonyítja azt is, hogy a magyarok legutóbb 1984-ben tudtak nyerni a hollandok ellen. Lássuk, személy szerint kikkel kellene elbánniuk a mieinknek az Amsterdam Arenában.

A 25 éves Gregory van der Wiel szülővárosa Amszterdam, így természetes volt, hogy a jobbszélső, sok társához hasonlóan az Ajaxban nevelkedett. 2009-ben mutatkozott be a felnőtt válogatottban a Tunézia elleni barátságos meccsen, majd a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra is meghívott kapott, ahonnan ezüstéremmel térhetett haza. 2010-ben megkapta a legjobb holland fiatal játékosnak járó Johan Cruyff-díjat. 2012 óta a francia Paris Saint-Germain játékosa, amellyel tavasszal bajnoki címet ünnepelhetett.

Nigel de Jong esetében elég egyértelmű volt hogy labdarúgó lesz, hiszen édesapja, Jerry de Jong is az volt. Kilencéves korában került az Ajax akadémiájára, onnan egyenes út vezetett a felnőtt csapathoz, amelyben 17 éves korában mutatkozott be. 2004-ben került be a nemzeti tizenegybe, ám válogatottbeli szereplése nem kezdődött túl szerencsésen: a portugáliai Európa-bajnokságon nem került be a keretbe, a két évvel későbbi, németországi világbajnokságot pedig térdsérülés miatt kellett kihagynia.

2008-ban megtört az átok, és részt vett élete első felnőtt világversenyén, ám az igazán emlékezetes torna minden bizonnyal a 2010-es dél-afrikai vébé volt számára. A negyeddöntőben kapott második sárga lapja miatt kénytelen volt kihagyni az Uruguay elleni elődöntőt, a spanyolok elleni fináléra visszatért, erre leginkább a Xabi Alonsóval szemben elkövetett kung-fu rúgása miatt emlékszünk. 2012-ben a Manchester City eladta az olasz AC Milan csapatának.

A hollandok támadó középpályása, Wesley Sneijder is igazi futballcsaládba született. Édesapja és bátyja egyaránt labdarúgó volt, ahogyan fiatalabb testvére, Rodney is, aki jelenleg is az első osztályú Waalwijk csapatában rúgja a bőrt. Wesley hétévesen került az Ajaxhoz, ahol bátyja nyomdokait követve profi szerződést is kapott. 2007-ben a holland egyesület nem tudott nemet mondani a Real Madrid 27 milliós ajánlatára, amivel ő lett a második legértékesebb holland futballista. 2009-ben az Interhez került, ahol egy Milan ellen aratott 4-0-s győzelemmel mutatkozott be, 2010-ben triplázott a milánói csapattal, megnyerték a BL-t, a bajnokságot, és a kupát is.

Hiába írt alá 2015-ig, idén januárban kivásárolta a török Galatasaray, és szurkolók ezrei fogadták az isztambuli reptéren. Az előző szezon ismét bajnoki címet hozott számára, így már a negyedik különböző nemzet aranyérmét zsebelhette be. Természetesen végigjárta a holland utánpótlás-válogatottakat, a felnőtt csapatban 2003-ban debütált. A 2004-es Európa-bajnokságon főként a kispadon foglalt helyett, az osztrák-svájci közös rendezésű tornán már több lehetőséget kapott, sokat tett hozzá, hogy a hollandok harminc év után legyőzzék az olasz válogatottat. Bár kiestek a negyeddöntőben, ő bekerült az álomcsapatba. 2010-ben meghatározó szerepet vállalt a holland ezüstéremben, négy góljával gólkirály lett (David Villával holtversenyben) a Dél-Afrikában rendezett tornán. Sneijder hamarosan századik válogatottságát ünnepli.

Rafael van der Vaart 1983-ban született Heemskerk városában, ahol családja szegényes körülmények között élt. 2004-ben a svédek ellen játszott a holland válogatottban, amikor éppen Ajaxos csapattársa, Zlatan Ibrahimovics okozott neki sérülést, ezért is került két héttel később a svéd a Juventus csapatába. 2005-ben meglepetésre a német Hamburg ajánlatát fogadta el, az első szezonban házi gólkirály lett, és a harmadik helyig juttatta csapatát a Bundesligában. A következő két idény azonban nem sikerült túl jól az együttesnek, így várható volt, hogy a játékos eligazol egy egy komolyabb klubhoz, ami esetében a Real Madrid lett. 2010-ben az angol Tottenham játékosa lett, majd 2012 nyarán visszakerült a Hamburghoz. 2001-ben, 18 évesen játszott először a nemzeti csapatban, tavaly elérte a századik válogatottságot. Kellemetlen emlék vele kapcsolatban, hogy 2011. március 25-én ő lőtte a magyar hálóba az első gólt a Puskás Stadionban 4-0-ra elvesztett Európa-bajnoki selejtezőn.

Sneijder mellett van még egy törökországi légiósuk a hollandoknak: Dirk Kuyt az Utrecht csapatában lett profi, de minden bizonnyal a legtöbben a Liverpoolban eltöltött hat éve miatt ismerik a 184 centis csatárt. A Fenerbahce 2012-ben szerezte meg, első szezonjában 56 meccsen 17 gólig, és a Török Kupa elhódításáig jutott. 2004-ben kapott először válogatott meghívót Marco van Basten kapitánytól. A 2006-os világbajnokság csoportmeccsein csak epizódszerep jutott neki, ám nagy meglepetésre a portugálok elleni negyeddöntőn a kezdőben találta magát, kiszorítva Ruud van Nistelrooy-t. A 2010-es vébén egy góllal és három gólpasszal segítette csapatát. Az előző Európa-bajnoki selejtezősorozatban nem volt szerencsénk vele: a budapesti meccsen egy, míg három nappal később, az amszterdami visszavágón két gólt is szerzett.

Robin van Persie talán napjaink legjobb holland labdarúgója. 21 évesen került szülővárosa egyesületéből, a Feyenoordból került az Arsenal csapatába. Az angolok 2.75 millió fontot fizettek érte. 2012-ig 194 meccsen 96 gólt szerzett, ám szerződését a szurkolók nagy bánatára nem kívánta meghosszabbítani, és a nagy rivális Manchester Unitedhez került. A gólgyártással vörös mezben sem állt le, első szezonjában 48 meccsen harminc alkalommal volt eredményes. A válogatottban a románok elleni, 2005-ös selejtezőn kapott először szerepet. Bár 2006-ban nem volt túl jó szezonja klubcsapatában, a világbajnokságot végigjátszotta, és négy meccsen egyszer talált be. 2010-ben a csoportkörben eredményes volt lenni Kamerun ellen, ám a döntőben ő sem tudta csapatát segíteni a spanyolok ellen.

Arjen Robben 2000-ben, 16 évesen lett profi labdarúgó a Groningenben, innen aztán a PSV Eindhoven, a Chelsea, és a Real Madrid csapatain keresztül jutott el jelenlegi sikereinek színhelyére, a német rekordbajnok Bayern Münchenbe. A bajorokkal Bajnokok Ligáját, Szuperkupát, bajnokságot, és Német Kupát is nyert. Nem akármilyen bemutatkozást mondhat magáénak a válogatottban, Dick Advocaat a csehek ellen állította be a 2004-es Európa-bajnokság egyik csoportmeccsének 66. percében. Két évvel később, a világbajnokság nyitótalálkozóján győztes gólt lőtt a szerbeknek, és őt választották a meccs legjobbjának. A 2010-es vébé előtti utolsó felkészülési meccset a hollandok épp a magyar válogatott ellen vívták. Robben megsérült, így kérdésessé vált a szereplése a tornán. Végül el tudott utazni Dél-Afrikába, és a második csoportmeccsen csereként be is állt, aztán a szlovákoknak gólt lőtt. A torna legjobb játékosa különdíjra is jelölték, amit végül Diego Forlan nyert.

Tehát ők azok, akik minden meccsen arra törekednek, hogy megtartsák helyüket a rendkívül erős holland keretben. Az, hogy a magyarok ellen ez mennyire fog nekik sikerülni, kiderül pénteken 20.30-tól, az Amsterdam Arenában.

Olvasói sztorik