NB I

Nem megy valami jól a hollandoknak

Eddig kilenc légiósból csupán három tudott maradandót alkotni a magyar élvonalban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Újabb holland játékossal erősített a Ferencváros csapata: Jack Tuyp többszörös gólkirály volt hazája második vonalában, előző csapatában, az FC Volendam színeiben 250 bajnokin összesen 145 alkalommal volt eredményes. Méltán várják tehát szurkolók, szakvezetők egyaránt, hogy a magyar élvonalban is nagyot alkosson.

Tuyp átigazolása apropóján a Rangadó.hu legújabb összeállításában azt néztük meg, vajon mire mentek a holland futballiskolában nevelkedett labdazsonglőrök a honi élmezőnyben. Nos, az eredmény nem túl kecsegtető, gyakorlatilag a kilenc légiósból eddig csak hárman tudtak fél szezonnál többet bizonyítani az NB I-ben.

Jos Smeets volt az első holland játékos hazánk első osztályában. 1986 tavaszán szerződött a Haladásba, azonban nem sikerült hosszúra a szombathelyi kitérő: csupán hat mérkőzésen lépett pályára, így sokat nem tudott hozzátenni a középmezőnyben (10. hely) végző együttes teljesítményéhez.

A második magyar földre tévedt holland is a vasi megyeszékhelyt választotta karrierje folytatására. Benito Belliotnak azonban annyi sem jutott 1996 tavaszán, mint korábban próbálkozó honfitársának, ugyanis ő csak négyszer léphetett pályára a Hali mezében, ezalatt pedig egy gól fűződik a nevéhez.

Henk Ten Cate irányította az MTK-t az 1999–2000-es szezonban. Kérésére érkezett a Hungária körútra honfitársa, a többi között az Arsenalt, a Benficát és a holland válogatottat is megjárt Glenn Helder. A leginkább a pálya bal oldalán bevethető játékos igazán komoly igazolásnak számított, azonban hamar kiderült, karrierje bőven leáldozófélben volt már ekkor, így nem tudott komoly teljesítménnyel előrukkolni. Kilenc meccs jutott neki, amelyet egy góllal hálált meg.

Megint tíz évnek kellett eltelnie, hogy ismét az egyik legmeghatározóbb európai futballkultúrában nevelkedett játékost köszöntsünk hazánkban. Prince Rajcomar játékjogára 2009-ben az akkor még élvonalbeli Zalaegerszeg csapott le. Góllal és piros lappal debütált a zalaiak második csapatában, de nem sokkal később az első keretben találta magát. Csatárról révén szó, joggal várták a gólokat a játékostól, azonban az első szezonban csupán a második vonalban tudott eredményes lenni (nyolc meccsen hat gólt szerzett). A következő szezonban azonban felvette az NB I ritmusát, és 27 meccsen kilenc találatig jutott. Apró szépségtapasz, hogy hamar beleszürkült az élvonal mezőnyébe, ami miatt nemtetszését fejezte ki a zalai vezetőség, és a következő szezon elején el is engedték.

Rajcomar ment, Kelvin Maynard jött. 2011 júniusában szerződtette a holland hátvédet a Kecskeméti TE, azonban ez a karrier sem sikerült hosszúra. Annak ellenére, hogy a hírek szerint kettő plusz egyéves megállapodást kötött a klubbal, Maynard csupán nyolc bajnoki mérkőzésen lépett pályára, mielőtt decemberben felbontották a szerződését.

A holland légiósok közül a legrövidebb magyarországi pályafutás a Feyenoordban nevelkedett Ferne Snoyl nevéhez fűződik. Az is csoda lenne, ha valaki emlékezne a nevére, hiszen a szintén 2011-ben hazánkba igazoló játékos csupán két bajnoki erejéig kellett az Újpestnek. A baloldali hátvéd a Pápa és a Győr ellen csillogtathatta meg tudását a legmagasabb osztályban (és egy-egy meccs jutott neki az NB II-ben, valamint a Ligakupában), azonban hamar kiderült, ő sem üti meg az NB I szintjét. November elején jött, januárban pedig – sportszakmai okok miatt – távozott a liláktól.

2011-ben Mark Otten indította el a narancsosok lavináját az Üllői úton. Ha lehet hinni a pletykáknak, akkor közvetve tényleg neki köszönhetik honfitársai a zöld-fehér szerződést, hiszen a hírek szerint Ottennek is köze volt Détári Lajos tavaly nyári menesztéséhez. A holland bemutatkozása egyébként kellemesre sikeredett: első bajnoki mérkőzésén szerezte eddigi egyetlen gólját a Fradiban. Az amúgy sérülékeny védő meghatározó embere volt első szezonjában a Prukner-, majd Détári-csapatnak. Az előző évadban azonban többször is szóváltásba keveredett a szezon elején érkező Ricardo Monizzal, emellett pedig kisebb-nagyobb sérülései is akadályozták a munkában. Így a legutóbbi idényben csupán feleannyi bajnoki mérkőzésen tudott pályára lépni az egy évvel korábbi 22 találkozóhoz képest.

Tavaly ősszel, Ricardo Moniz kinevezése után csatlakozott a fővárosi zöld-fehérekhez Julian Jenner. A 29 éves támadó számít talán a legjobb fogásnak a mostani Fradi-légiósok közül. Robbanékony, gyors játékosról van szó, aki elfutásaival sokszor kergette őrületbe az ellenfeleket. Az egyik legnagyobb értéke a csapatnak, mind a szurkolók, mind a szakmai stáb elismeréssel beszél róla. Az eddig 22 meccsen öt gólig jutó, és rengeteg támadást segítő játékos lehet a kulcsa a Fradi jövő évi szereplésének is. Ha az új szerzemény, Jack Tuyp is beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor alighanem a Jenner, Tuyp páros sok kellemetlen percet fog szerezni az OTP Bank Liga mezőnyének.

Nem teljes azonban még a sor, hiszen a végére maradt a 2013-as év elején a Ferencvároshoz érkező Quenten Martinus. Azonban a 22 éves játékos sem tudott maradandót alkotni, lejáró szerződését nem hosszabbította meg a Fradi, így ő is az átlag holland légiósok sorsára jutott, és hamar el is köszönt a magyar fővárostól.

Olvasói sztorik