NB I

Zentától Amszterdamig…

Eddig csak a tartalékokig jutott, ám Szalai sérülése miatt most lehetőséghez juthat a 25 éves csatár.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hét elején belázasodott Szalai Ádám állapota nem javult, ezért szerdán megszületett a döntés: nem utazhat el a magyar válogatottal Amszterdamba, a hollandok elleni világbajnoki selejtezőre. A helyére Egervári Sándor szövetségi kapitány a biztonsági tartalékok közül a székesfehérvári Nemanja Nikolicsot hívta be, akit a közelmúltban már sokan a válogatottba követeltek.

A Videoton játékosa 1987 utolsó napján született Zentán, az egykori Jugoszlávia területén. Édesapja szerb, édesanyja magyar származású. Tízévesen a helyi csapat, az FK Zenta színeiben kezdett focizni. 2006-ban, 19 évesen került Magyarországra, a másodosztályú Barcs csapatába, ahol 13 meccsen három gólt szerzett. A következő szezonban a szintén másodosztályú Kaposvölgyéhez igazolt, ahol bombaformában játszott, 14 alkalommal lépett pályára, és 11 gólt jegyzett. Nem csoda, hogy itt sem töltött sok időt, mert a téli szünetben elvitte a Kaposvár.

A Rákóczi mezét 2008. március 1-én húzta először magára, éppen jelenlegi csapata, a Videoton (akkor még FC Fehérvár) ellen. Nikolics meghálálta a lehetőséget, és első meccsén egyből győztes gólt szerzett. Csapata az év végén a klubrekordot jelentő hatodik helyen végzett. A 2008–2009-es szezonban 16 találatával a góllövőlista második helyén zárta az idényt a támadó. A következő bajnokság kezdete előtt a Ferencváros közel volt a megszerzéséhez, de végül nem jött össze, így az őszi szezonban is a kaposváriakat segítette, egész pontosan 15 meccsen tíz góllal. A téli átigazolási időszakban a nehéz anyagi helyzetben lévő klub kénytelen volt elfogadni a Videoton ajánlatát, így Nemanja Nikolics áttette székhelyét Fehérvárra.

A tavaszi idényben a Videotonnal ezüstérmet és gólkirályi címet szerzett. Az első teljes fehérvári szezonjában csak nyolc találatig jutott, de csapata így is megnyerte története első bajnoki címét. 2011. január 8-án, nagy huzavona után letette a magyar állampolgársági esküt, így semmi akadálya nem volt, hogy bemutatkozzon a válogatottban, ám ez a mai napig nem történt meg. A 2011–12-es szezonban új edzője, a portugál Paulo Sousa főként csereként számított rá, de így is 15 gólig jutott. A 2012-es Európa Liga hozta meg a nagy nemzetközi sikert számára, a selejtezőben három gólt lőtt a belga Gentnek, ami nagyon fontosnak bizonyult a továbbjutás szempontjából.

Idén januárban szinte biztosnak tűnt, hogy távozik a klubtól, az olasz első osztályú Siena szándékai komolynak bizonyultak, azonban a szerződtetése az utolsó pillanatban technikai okok miatt mégsem valósult meg.

Azt még nem tudjuk, hogy pénteken lehetőséget kap-e a hollandok ellen a fehérvári közönség kedvence Egervári csapatában. Amennyiben igen, ő lehet a hatodik honosított válogatott labdarúgó a rendszerváltás óta.

Honosított labdarúgók a rendszerváltás óta

2000. Miriuta Vasile (eredeti állampolgárság: román)

2004. Leandro (eredeti állampolgárság: brazil)

2004. Kerekes Zsombor (eredeti állampolgárság: jugoszláv)

2005. Priskin Tamás (eredeti állampolgárság: szlovák)

2007. Csizmadia Csaba (eredeti állampolgárság: román)

A nigériai Thomas Sowunmi édesanyja magyar, tehát neki automatikusan járt az állampolgárság, ezért nem számított honosítottnak. Állampolgársági esküt nem kellett tennie, és a honosítást sem kellett kérvényeznie.

Koman Vladimir szintén kivétel, de ő még profi pályafutása előtt, gyerekkorában megkapta a magyar állampolgárságot.

A nevek előtt az első válogatottság dátuma szerepel.

Olvasói sztorik