NB I

Nikolics megdöntheti a rekordot?

A Videoton csatára már tíz találatnál jár; túlszárnyalhatja az elmúlt tíz év gólkirályainak teljesítményét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hárompontos előnnyel vezeti az élvonal tabelláját a Videoton. Jól megy a fehérváriaknak, és a remek szereplésből tevékenyen kiveszi a részét Nemanja Nikolics. Szombaton a Pápa otthonában sikerült a duplázás a csatárnak, aki a második és a hatodik percben talált be, ezzel villámgyorsan eldöntötte a találkozót.

A bajnokságból kilenc forduló telt el, Nikolics pedig már tíz gólnál jár. Ha ilyen formában focizik a továbbiakban is, és ilyen termékeny marad, akkor könnyen megdöntheti az elmúlt tíz év rekordját. Nem egyedüliként megy neki ilyen jól, hiszen a paksi Simon Attila ott liheg a nyakában kilenc találattal.

A gólkirályok abszolút rekordját az 1945–1946-os szezonban Deák Ferenc érte el, aki a Szentlőrinci AC színeiben 34 mérkőzés alatt 66 gólt lőtt. Ezt aligha fogják megdönteni valaha, de a 2009–2010-es évadban szerzett gólkirályi címének mennyiségét (18 gól) könnyedén túlszárnyalhatja Nikolics.

Érdemes a sort a kétszeres gólkirály Tököli Attilával indítani, aki a 2001–2002-es szezonban 28 alkalommal volt eredményes a Dunaferr színeiben. Ezt a számot azóta sem sikerült senkinek túlszárnyalnia. Előtte 1980-ig kell visszamennünk Nyilasi Tibor 30 góljáig, akinek ez európai ezüstcipőt jelentett. A Paks játékosa egyébként az abszolút ranglistán az előkelő 16. helyet foglalja el.

2001-től a legutóbbi szezonig visszatekintve Tököli után André Alves érte el a legtöbb gólt. A Videoton brazil csatára a 2010–2011-es szezonban 24 gólt rúgott. A fehérváriak ekkor megnyerték a bajnokságot. A legkevesebb góllal a Sopron játékosa, Tóth Mihály tudott gólkirály lenni az elmúlt évtizedben, neki 17 találat elég volt ahhoz, hogy az élen végezzen.

Nikolicshoz hasonlóan 18 gól kellett a 2004–2005-ös idényben Tomas Medvednek, a Pápa szlovák csatárának, valamint a 2007–2008-as bajnokságban Waltner Róbertnek is a ZTE színeiben. A napjainkban a Nyíregyháza színeiben futballozó Bajzát Péter kétszer is gólkirály lett a Győr színeiben. 2006–2007-ben neki is elég volt ehhez 18 találat, majd a 2008–2009-es szezonban húsz góllal végzett az élen.

Listánkból kimaradt még 2002–2003-ból Kenesei Krisztián, aki a Zalaegerszeg játékosaként 23 alkalommal volt eredményes. Ő manapság a Pápa csatársorát erősíti. Rajczi Péter, a Kecskemét jelenlegi támadója a 2005–2006-os évadban az Újpest színeiben 23 találatnak örülhetett. Összeállításunkból már csak Adamo Coulibaly hiányzik: a tavaly még Debrecenben focizó csatár húsz gólt rúgott. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen azóta a francia Lens csapatát erősíti.

Egy szó, mint száz: ha Nemanja Nikolics tartani tudja remek formáját és eredményességét, tavasszal gólkirályi címet ünnepelhet, és megdöntheti az elmúlt bő tíz év rekordját.

Olvasói sztorik