Kiemelt hírek

A gólkirály nem garancia az aranyra!

A szezon legeredményesebb játékosa általában nem a bajnokcsapatból kerül ki.

A harmadik helyezett Honvéd brazil játékosa, Danilo Oliveira, valamint a 13. Kaposvári Rákóczi szerb csatára, Milan Perics egyaránt nyolc góllal vezeti az OTP Bank Liga góllövőlistáját, amelynek második helyén ott van a listavezető Debrecen francia labdarúgója, Adamo Coulibaly hét találattal. Ennek apropóján ismét tettünk egy gyors időutazást, és legújabb összeállításunkban megnéztük, az elmúlt bő húsz évben hogyan alakult a gólkirály és a bajnokcsapat viszonya!

Kezdjük az 1989–1990-es idényt, amikor az Újpesti Dózsa jobb gólkülönbségének köszönhetően, mindössze egyetlen találattal előzte meg az MTK-VM csapatát. A gólkirály Dzurják József, a harmadik helyezett Ferencváros játékosa lett 18 gól. Az újpestiek közül holtversenyben a negyedik helyen zárt nyolc találattal Bácsi Sándor és Rubold Péter. Az Újpest legeredményesebbjei tehát összesen nem tudtak annyi gólt lőni, mint a nagy rivális gólfelelőse egymaga!

Az 1990–1991-es bajnokságban a Budapesti Honvéd SE lett az aranyérmes, a legjobb góllövő pedig a kispesti Gregor József, toronymagasan, 19 találattal. Ez tiszta sor. A következő idény viszont annál meglepőbb! A Ferencvárosi TC ünnepelhette a bajnoki címet, a gólkirályi trófeán pedig a negyedik helyezett Siófoki Bányász FC és a második Vác FC-Samsung játékosai, Fischer Pál és Orosz Ferenc osztoztak, hiszen mindketten 16 gólt szereztek. A legjobb ferencvárosi, a 11 gólos Wukovics László csak a lista hatodik helyére volt jó.

Hasonlóan meglepő eredményt hozott kutakodásunk az 1992–1993-as szezonban is. A Kispest Honvéd FC lett a bajnok, az ezüstérmes váciak színeiben Répási László pedig a gólkirály 16 találattal. A kispestiek közül Plókai Attila, Orosz Ferenc és Illés Béla egyaránt hat góllal zárt, és ez csak a lista nyolcadik helyére volt elég. A következő kiírásban sem a bajnokcsapat legeredményesebb labdarúgója lett a gólkirály, hiszen a Vác FC-Samsung végzett az első helyen, de a második Kispest Honvéd FC játékosa, Illés Béla lőtte a legtöbb gólt, 17-et! A váci Füle Antal 15 találattal a harmadik lett a listán.

Hasonló volt a helyzet az 1994–1995-ös szezonban, amelyben a Ferencvárosi TC lett a bajnok, de a nyolcadik helyezett Zalaegerszeghez került a gólkirályi elismerés, hiszen Preisinger Sándor 21 alkalommal talált a hálóba. Az FTC-ből Lipcsei Péter 14 góllal az ötödik lett. Ezután jön egy olyan futballista, akinek végre van valami köze a bajnokcsapathoz! 1995–1996-ban megint a Ferencváros lett az aranyérmes, a gólkirály pedig az ukrán Igor Nyicsenko 18 találattal, ebből nyolcat a végül kilencedik helyezett Stadler FC, tízet pedig az FTC színeiben szerzett. Ő a magyar labdarúgó-bajnokságok történetének első külföldi gólkirálya.

Egy idénnyel később az MTK végzett az élen, a legjobb gólvadász pedig Illés Béla volt 23 találattal. Nem volt ilyen egyértelmű az 1997–1998-as idény, amikor az Újpesti TE lett a bajnok, de Herczeg Miklós 12 góllal csak a lista hatodik helyén végzett, az első Tiber Krisztián lett, aki a húsz gólt lőtt a nyolcadik helyezett Gázszer FC színeiben. Újabb sima ügy következett, hiszen 1999 tavaszán az MTK Hungária ünnepelhetett bajnoki elsőséget, nem utolsósorban a gólkirály, Illés Béla 22 találatának köszönhetően. Ez volt a forgatókönyv egy esztendővel később is, amikor a csapatok között a Dunaferr SE, a támadók között pedig a 22 gólos Tököli Attila volt az első.

A 2000–2001-es bajnokságban Kabát Péter a bronzérmes Vasas Danubius Hotels együttesében 24 gólig jutott, de a Ferencváros lett a bajnok, amelyben Horváth Péter bizonyult a legeredményesebbnek 15 góljával. Ezután a Zalahús Zalaegerszeg nyerte a bajnokságot, Kenesei Krisztián 21 gólt lőtt, de ez csak a lista második helyére volt elég számára, hiszen a negyedik helyezett Dunaferrt erősítő Tököli Attila meg sem állt 28 találatig! Ennél több gólt egy szezonban legutóbb Nyilasi Tibor szerzett, de ez még 1980–1981-ben volt, és európai ezüstcipő járt érte!

2002–2003-ban az MTK Hungária lett a bajnoki aranyérmes, de a gólkirályt a hetedik Zalaegerszeg adta, a 23 alkalommal eredményes Kenesei Krisztián személyében. Az MTK-ból Illés Béla 21 góllal a második lett. Újabb egy év elteltével a Ferencváros bajnoki címe mellett az ötödik FC Sopron játékosa, Tóth Mihály lett a gólkirály 17 találattal. Gera Zoltán 11 góllal a második helyen zárt. A 2004–2005-ös idényben külföldi gólvadászok uralták a listát, hiszen a Debreceni VSC-AVE Ásványvíz lett az aranyérmes, amelyben a szerb Igor Bogdanovics 15 gólt lőtt, de csak második lett a 14. helyezett Lombard Pápa Termál FC szlovák támadója, a 18 gólos Tomás Medved mögött.

A Debrecen megvédte bajnoki címét, de a gólkirályi trófeát ekkor még nem tudta megkaparintani! Rajczi Péter, az ezüstérmes Újpest FC játékosa 23 góllal nyert, a hajdúságiak szenegáli támadója, Ibrahima Sidibe 16 találattal a harmadik lett. 2007 tavaszán is a debreceniek ünnepelhették a bajnokcsapatot, Sidibe ezúttal 17 alkalommal volt eredményes, de a góllövőlista második helyét jelentette számára, hiszen a tabellán 13. helyezett Győri ETO FC csatára, Bajzát Péter lett az első 18 találattal.

Egy esztendő erejéig visszakerült a bajnoki trófea a fővárosba, hiszen az MTK nyert, és Urbán Gábor ott volt a gólszerzők rangsorának élmezőnyében, konkrétan a második helyen, 17 találattal. Királlyá a hetedik helyezett Zalaegerszeg támadóját, Waltner Róbertet koronázták, aki 18 gól lőtt. 2009-ben megint debreceni bajnoki cím, és megint Bajzát Péter gólkirályság! A nyolcadik helyen végző Győr csatára húsz gólt lőtt, a DVSC-ből Rudolf Gergely volt a legeredményesebb 16 találattal, így a ranglista második helyén végzett.

Már a közelmúltnál tartunk: a 2009–2010-es bajnokságban is a Debrecen lett az első, de Coulibaly 14 találattal csak a negyedik lett az egyéni összevetésben, a gólkirály a szerb Nemanja Nikolics lett, aki az ezüstérmes Videotonban nyolc, a 12. helyezett Kaposvárban pedig tíz gólt vágott. Idén a Videoton szerezte meg a bajnoki címet, és összejött az, ami az elmúlt bő húsz évben meglehetősen kevés alkalommal, hogy az aranyérmes adja a gólkirályt is, hiszen a brazil Andre Alves 24 találattal első lett.

Olvasói sztorik