Hírek

Bemutatjuk a játékvezetőt

A spanyol Alberto Undiano Mallenco a magyar és a román csapatnak is vezetett már korábban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Különös jelentőséggel bír a pénteki Románia–Magyarország világbajnoki selejtező mindkét csapat számára. Remélhetőleg a külső körülményeken nem fog múlni, hogy nemzeti tizenegyünk jó eredményt érhessen el Bukarestben. A találkozót egy spanyol játékvezető, Alberto Undiano Mallenco fogja dirigálni. Most bemutatjuk a negyvenedik születésnapját a hamarosan ünneplő, szociológus végzettségű sípmestert.

Játékvezetői karrierje 1989-ben kezdődött, akkor szerezte meg a vizsgát. Ezt követően évekig alsóbb osztályokban vezetett mérkőzéseket, hogy megszerezze a szükséges tapasztalatot. A spanyol élvonalban való bemutatkozásra egészen 2000-ig kellett várni. Ekkor a Numancia–Oviedo (1-0) végződő találkozót vezette. Azóta már több mint száz első osztályú bajnokin van túl.

A klubfoci nemzetközi szintjén több Bajnokok Ligája-, UEFA Kupa-, valamint Intertotó Kupa-meccset is vezetett. Említésre méltó még, hogy 2007-ben az orosz szövetség felkérésére a bajnoki cím sorsáról döntő Szpartak Moszkva – CSZKA Moszkva mérkőzést is ő dirigálta.

Európa-bajnokságon először 2005-ben vett részt. Ekkor az U19-tornán három találkozót vezetett, majd 2006-ban az U21-tornáján szintén három meccs fűződött a nevéhez. Világbajnokságon először 2007-ben dirigált, az U20-tornán, majd 2009-ben, Egyiptomban is ott volt. A 2010-es dél-afrikai világbajnokságon mutatkozhatott be a felnőtt mezőnyben. Ő vezette a Németország–Szerbia (0-1), az Észak-Korea–Elefántcsontpart (0-3) csoporttalálkozókat, valamint a Hollandia–Szlovákia (2-1) nyolcaddöntőt.

Romániának és Magyarországnak egyaránt vezetett már mérkőzést, és túl rossz emlékei egyik csapatnak sem lehetnek a spanyolról. A románoknak 2006-ban dirigálta a Fehéroroszország elleni Európa-bajnoki selejtezőt, amelyet 3-1-re megnyertek. A magyar csapatnak 2011-ben fújta a Finnország elleni Európa-bajnoki selejtezőt, ami 0-0-s végeredménnyel zárult.

Érdekességként megemlíthetjük, hogy a 79 nemzetközi meccsén, amit ő fújt, összesen 12 piros- és 319 sárga lapot osztott ki. Ez utóbbi átlagban meccsenként négy sárgát jelent. Összesen 14 befújt tizenegyese volt, tehát jellemzően a piros lapok és a büntetők sem túl gyakoriak a vezetése alatt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik