Hírek

Több, mint hatpontos mérkőzés

Egervári Sándor győzelemre szeretne játszani Romániában, hogy csapata ne bízza másra a második hely sorsát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mindjárt péntek, nyakunkon a nagy mérkőzés! A magyar-román párharcok mindig kiemelt figyelmet kapnak mindkét országban, de a várakozást most tovább fokozza, hogy a világbajnoki pótselejtezőt jelentő második hely a tét. A magyar válogatott edzőtáborában rendezett sajtótájékoztatón Egervári Sándort alaposan kifaggatták, de ő állta a sarat. Beszélt a védekezésről, a támadójátékról, a várható hangulatól, az ellenfélről, és természetes saját csapatáról is.

– Nem tart az esetleges szurkolói rendbontásoktól a pénteki meccsen?
– Függetlenítenünk kell magunkat a külső körülményektől, sokkal inkább azokkal a dolgokkal kell foglalkoznunk, amelyeken tudunk segíteni, tehát elsősorban a saját csapatjátékunkkal fogunk törődni. A rendbontás inkább a rendezőkre fog tartozni – szögezte le Egervári Sándor. – Nyilvánvalóan egy egészen furcsa, felfokozott hangulatú mérkőzés elé nézünk, és nagyon fontos lesz, hogy a külső körülményeket, amennyire lehet, zárjuk ki a felkészülésünkben is, és a mérkőzés során is.

– Eldöntötte már, hogy egy vagy két csatárral játszik-e a válogatott?
– Természetesen készültünk összefoglalókkal, hogy a játékosok számára mik a legfontosabb tudnivalók a pénteki mérkőzés előtt a budapesti összecsapás, illetve az azóta lejátszott román meccsek alapján. Van egy véleményünk, egy tervünk, amely mentén eldöntöttük, hogyan szeretnénk. Kíváncsian várjuk, hogy ki milyen állapotban van, és annak megfelelően ha szükséges, akkor változtatunk az előre tervezetthez képest. Győzelemre szeretnénk játszani, hogy ne másokra bízzuk a második hely sorsát, hanem a saját kezünkben legyen a saját sorsunk. Ezt elsősorban a győzelem biztosítaná számunkra, úgyhogy ennek megfelelően készítjük fel a csapatot.

– Fontos játékosok estek ki a védelemből. Van-e már terv a pótlásukra?
– A belsővédő poszton két rutinos, érett játékos esett ki: előbb a csapatunk egyik kapitánya, Juhász Roland, utána pedig Mészáros Norbert is harcképtelenné vált, ezért behívtuk Devecseri Szilárdot, aki véleményünk szerint a legjobb megoldás. Gyors, fordulékony, jól fejelő, megfelelő védővénával rendelkező, fiatal játékos, akit az elmúlt fél évben megkülönböztetett figyelemmel követtünk. Kiváló formában van, és úgy érezzük, hogy képes hozzátenni a mi közös dolgainkhoz.

– A magyar csapat egyik kulcsjátékosának Dan Petrescu az edzője a Dinamo Moszkvánál. Nem tart attól, hogy a románok Dzsudzsák Balázs minden titkát ismerik?
– Rendkívül jó kapcsolatot ápol egymással a román edző és a magyar játékos, kölcsönös tisztelet övezi kettejük kapcsolatát. Az edző számít rá, és természetesen jól ismeri a játékost, de azt hiszem, Dzsudzsák Balázst a világ számos pontján ismerik, hiszen meghatározó tagja a magyar válogatottnak. Nem hiszem, hogy ez előnyt vagy hátrányt jelentene számunkra.

– Örül, hogy Adrian Mutu kimaradt a román keretből?

– Mutu kétségkívül az egyik legjobb román támadó, aki gólt is rúgott nekünk Budapesten. Az, hogy nem játszik, és egy jó játékossal kevesebb lesz a pályán ellenünk, számunkra nyilvánvalóan jó hír, de nem tudom, hogy ennek a hátterében mi van, és nem is szeretnénk ezzel foglalkozni.

– Vajon melyik csapaton nagyobb a nyomás?
– Rendkívül fontos mérkőzés lesz a csoport végkimenetele kapcsán. Azt szoktuk mondani, hogy hatpontos mérkőzés, de talán ez most egy picit még több is, hiszen a szomszédvárak találkozója, rangadója még a megyei szintű futballban is felértékelődik. Nyilván a két ország történelme kapcsán még inkább fontosság válik. Igyekszünk a játékosokról levenni bizonyos terheket, de mindent nem. Mivel válogatott játékosokról van szó, ezeket a terheket el kell tudniuk viselni, emiatt egy pillanatig nem aggódom. Ezt a budapesti találkozón is nagyon sportszerű körülmények között megtették, és végig a győzelemre játszottak a pályán. Hiszem, hogy ez Bukarestben sem lesz másként.

– Néha megfordul a fejében a gondolat, hogy huszonhét év után az első szövetségi kapitány lehet, aki kivezeti világbajnokságra a válogatottat?
– Természetesen, hiszen ez valamennyiünk álma a három évvel ezelőtti első találkozásunk óta. Akkor az érett, rutinos játékosok közül is többen megfogalmazták, hogy ez az utolsó lehetőségük, és ezzel természetesen azonosulnak a mai fiatalok is. Egy világversenyen való megjelenés rendkívül fontos egy játékos életében az egyéni karrierje érdekében, és az ország hírneve kapcsán is. Az edzők és a játékosok is átérzik az ezzel járó felelősséget, és szeretnénk nem csak a magunk és a családunk, hanem az ország szurkolói számára is örömet okozni. Hozzáteszem, rendkívül nehéz még a második hely megszerzése is, a pótselejtezőben való helytállás pedig erősen sorsolásfüggő lesz majd.

– Kit tart a legveszélyesebb román játékosnak?
– A saját csapatomat sem szoktam személyekre lebontani, ez a taktikai megbeszélésünk része, egymás közt. A román csapat teljesítményét nagyon jónak tartjuk, talán ellenfelünknél is a támadójáték a meghatározó és eredményesebb, de remélem, a pénteki mérkőzésen ezt nem fogjuk tapasztalni. Kétségtelen, hogy a támadórészben talán erősebbek, mint védekezésben. Ezzel mi sem vagyunk másként, úgyhogy egy rendkívül kiélezett, szoros mérkőzésre számítunk, és a hitünk szerint három pontra.

– A román válogatott kerete némileg átalakult. Ez mennyire változtathatja meg a csapatuk karakterét?
– Az elmúlt három évben a csapatjátékukban nagy változás nem történt. Sokkal inkább a nevek és a személyek határozták meg egy-egy mérkőzésen a taktikát, most sem lesz ez másként. Vannak hiányzók, akik Budapesten játszottak, de most nem nevezték őket, illetve vannak, akik újonnan kerültek be. Sokkal inkább a személyek képességei kapcsán változhat némiképpen a csapatjátékuk. Fel vagyunk készülve, a keret összes tagját fel tudtuk mérni. Van egy nagyon komoly szoftverprogramunk, amelynek segítségével ezeknek a játékosoknak az egyéni teljesítményét is le tudjuk hívni, és ezt meg is osztjuk természetesen a saját labdarúgóinkkal.

Olvasói sztorik