Hírek

Egy gól, egy jó félidő

A magyar válogatott Vanczák Vilmos találatával 1-0-ra nyert a Kuvait elleni, győri barátságos mérkőzésen.

Kapcsolódó cikkek

Barátságos mérkőzés
Magyarország – Kuvait 1-0 (0-0)
Győr, 8000 néző. Játékvezető: Hänni (svájci)
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Guzmics, Korcsmár, Kádár T. – Kanta J. (Lovrencsics G., a szünetben), Varga J. (Juhász R., 93.), Koman (Pátkai, 81.) – Gyurcsó (Németh K., a szünetben), Böde (Priskin, a szünetben), Dzsudzsák. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Kuvait: H. el-Rasidi – M. el-Rasidi, Sahin, A. el-Rasidi, el-Hadzseri – el-Sejk (A. el-Samali, 60.), A. el-Enezi (Sz. el-Haszan, 66.) – Ali Waleed (Ali Maqseed, 66.), el-Anszari (T. el-Fatel, 88.), el-Mutva – el-Szoliman (el-Harbi, 85.). Szövetségi kapitány: Goran Tufegdzsics
Gólszerző: Vanczák (57.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nyolc percen keresztül eseménytelen mezőnyjátékot láthattunk. Bizonyosodott, amit az arab futballt alaposan ismerő Egervári Sándor mondott: a kuvaiti válogatott egyáltalán nem egy futottak még kategóriát képviselő, kutyaütő csapat. Játékosai pontos labdajáratás után tervszerű támadásokat igyekeztek építeni, más kérdés, hogy nem jártak túl sok sikerrel. A nyolcadik percben a magyarok is villantottak valamit: Koman Vladimir lövését védte a vendégek kapusa. A 13. percben el-Mutva került ígéretes helyzetbe, de Bogdán Ádám hárítani tudott.

A 19. percben Gyurcsó Ádám távoli bombáját védte a kapus, a kipattanót Böde Dániel értékesíthette volna, de egy becsúszó védő mellett a földre került. A játékvezető helyesen döntött, amikor nem ítélt tizenegyest. A mieink szöglete után Vanczák Vilmos óriási helyzetben a felső léc fölé fejelt. A 33. percben ismét Vanczák fejelt, ezúttal el-Rasidi védett bravúrral. A 44. percben el-Mutva lövése suhant el a kapufa mellett. Az ellentámadás végén Gyurcsó kísérletét védte bravúrral a vendégek kapusa. Az első félidőben nem született gól, és nem csak ez, hanem a játék képe is meglepő volt a várakozásokhoz képest…

Egervári Sándor három helyen is változtatott csapata összetételén a szünetben, ezzel az intenzívebb támadójátékot akarta elősegíteni. A második félidő elején Priskin Tamás fejelhetett volna gólt, de nem tudott belecsúsztatni Dzsudzsák Balázs pontos beívelésébe. Kisvártatva az egyik kuvaiti kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül, de a bíró nem adott büntetőt. Agresszív támadójátékot produkált a magyar együttes, amely nyomás alatt tartotta ellenfelét, és sorra dolgozta ki az ígéretes akciókat. Az 55. percben Vanczák passzát Priskin lőtte a kapu fölé.

Az 57. percben végre megszerezte a vezetést Magyarország: Dzsudzsák adott be szögletet, Vanczák ismét jó ütemben érkezett, és hat méterről, védhetetlenül a hálóba fejelt (1-0). Két perc múlva Kádár Tamás távoli próbálkozásába az arabok kapusa piszkált bele. A 64. percben Koman mértani beadása után Priskin fejelt óriási helyzetben a kapu fölé. A játékvezető lest ítélt, pedig nem volt az. A 69. percben egy magyar szöglet után az őrizetlenül hagyott Németh Krisztián mellre vette a labdát, de a kivetődő kapus nagy bravúrral tisztázott előle.

A 74. percben el-Mutva lövését védte Bogdán, majd Ali Maqseed veszélyes próbálkozását hárította a kapus. Az arabok visszavették az irányítást, el-Haszan előbb majdnem elcsente a labdát Bogdántól, két perccel később pedig távolról veszélyeztetett, de lövése a kapufa mellett suhant el. A 79. percben Dzsudzsák találta telibe a kapufát. A 86. percben szép egyéni megmozdulások után Lovrencsics Gergő lőtt, de a kuvaiti kapus védett. Egy perc elteltével Priskin közeli lövését nagy bravúrral hárította a kapus, az ismétlés pedig a kapufáról pattant ki.

A 89. percben Németh Krisztián szép mozdulattal emelt a hálóba, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt. A hosszabbítás pillanataiban Lovrencsics előbb a kapu fölé lőtt, majd közelről, éles szögből kísérletezett, de a kapus megint védett. A 93. percben el-Haszan egyenlíthetett volna, nagy helyzetet hagyott ki.

A Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, az Újpest egykori válogatott játékosa és edzője elemezte a mérkőzést:

Nézhető meccs volt, mivel Kuvait is vállalta a futballt. Egy ilyen meccsből, aminek semmi tétje nincs, csak az, hogy mindenki megmutathatja magát a kapitánynak és a nagyvilágnak, leginkább ilyen játék szokott kikerekedni. Az első félidőben nem működött a magyar válogatott szerkezete, Böde Dánielt nem nagyon tudták megjátszani, ami az erénye, abból semmi nem jött ki. Dzsudzsák Balázs is csak kereste önmagát a jobb oldalon. A második félidőben támadóbb felfogást vállaltak a mieink, és ez jobban ült az ellenféllel szemben.

Azért vannak ezek a meccsek, hogy próbálkozzunk, keresgéljük, ha nem működik valami, hogyan lehet változtatni. Az edző és a csapat ott kezdődik, ha tudunk valamit lépni az ellenfél játékára. Jó néhány megingásunk volt hátul, amit egy jobb csapat kíméletlenül ki tud használni. A két belsővédőnknek voltak figyelmetlenségei, ezek meleg történetek voltak. A közönség összességében élvezhette a játékot, és a szövetségi kapitány is hozzátette a magáét, mert amikor kellett, megfelelően változtatott. Mindent a helyén kell kezelni, nagyon fontos a győzelem, de látni kell, hogy volt jó néhány hibapont hátul.

Olvasói sztorik