NB I

„A lengyelek harcolnak, a magyarok futballoznak”

Lovrencsics Gergő szeretné megmutatni a játéktudását, és biztosítani a helyét a nemzeti csapatban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A lengyel Lech Poznan 24 éves csatára a Kuvait elleni, győri edzőmeccsen minden bizonnyal bemutatkozhat a válogatottban. Egyébként is egy nagyszerű karriertörténet az övé, hiszen az NB II-ből felkerülő Pécsi MFC nem tartott rá igényt, majd Pápára került, ahol végigjátszotta élete első NB I-es idényét, s rögtön ezután légiósnak állt. A Lengyelországban eltöltött szezonjával is elégedett lehet, és elégedettek vele a klubjánál is, hiszen marasztalják a bajnoki ezüstérmesnél.

Lovrencsics Gergő a válogatott hétfői sajtótájékoztatóján, Telkiben elmondta, nagyon bízik benne, hogy a Lech Poznan és a Lombard Pápa megegyezik, és a következő idényben is a lengyeleket erősítheti.

– Milyen érzésekkel érkezett a válogatotthoz?
– Meglepődtem, amikor először olvastam, illetve hallottam a hírt. Az elején még nem annyira foglalkoztatott, mert arra koncentráltam, hogy a klubcsapatomban tudjak száz százalékot nyújtani, és meghosszabbítsam a kölcsönszerződésemet. Akkor kezdett el foglalkoztatni a dolog, miután nyertünk hét meccset zsinórban, és tudtam, hogy a kapitány ki fog jönni a varsói aranymérkőzésre. Utána kezdtem eljátszani a gondolattal, hogy mi van, hogyha mégis… Nagyon örülök, nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek.

– Mi az igazság a jövőjével kapcsolatban, illetve mennyire foglalkoztatják a pletykák, miszerint lengyel klubja nem fizet a Lombard Pápának?
– Igazándiból nem tudom, hol tart az ügyem a két klub között, de nem is rám tartozik. A Lech Poznań kinyilvánította, hogy mindenképpen szeretne megtartani. Hogy fizettek vagy nem fizettek, ebbe én nem látok bele, de nem is akarok. Abban nagyon bízom, hogy meg fog egyezni a két klub, kifizetik azt az összeset, amiben megállapodtak, és a következő idényt ismét poznani színekben fogom eltölteni.

– Milyen a lengyel foci, és miben tartanak előrébb, mint a magyarok?
– Brusztolós liga, amelyben nagyon sok a párharc. Amiben egy picit előrébb tartanak, az az atmoszféra. Nagyon sok szurkoló járni, nálunk huszonöt-harmincezer az átlagnézőszám. A stadionok és a futballszeretet, ez az, amiben előrébb tartanak. Ők harcolnak, a magyarok futballoznak. Így tudom összehasonlítani a két ligát.

– Mire számít a Kuvait elleni meccsen, illetve hogyan látja az esélyeit a válogatottban, hosszabb távon?
– Teljesen mindegy, hogy kezdő leszek-e, annak is örülni fogok, ha öt-tíz percet a pályán tölthetek. Ha lehetőséget kapok, akkor szeretném bizonyítani, hogy helyem van a keretben. Szeretném biztosítani a helyemet, ezért fogok dolgozni. Szeretném megmutatni a játéktudásomat, ahogyan eddig Poznanban is. Bízom benne, hogy bent tudok maradni a keretben. A pálya jobb- és baloldalán is jól érzem magam, a szélén. Baloldalon ott van Dzsudzsák Balázs, a jobboldalon pedig Koman Vladimir játszott, de most, hogy Hajnal Tamás, és egy-két belső középpályás sérült, lehet, hogy vele együtt tudunk játszani. A szélén szeretnék játszani, de ezt nem én döntöm el.

– Miben lépett előre Lengyelországban?
– Fizikálisan mindenféleképpen. Az előző félévben volt egy hullámvölgyem, a szezon közepén nem úgy ment a játék. Ez igazándiból a fizikális felkészületlenségem miatt volt, mert odakint sokkal nagyobb az iram. Csak egy évet játszottam az NB I-ben, előtte az NB II-ben szerepeltem, tehát nem voltam hozzászokva ehhez az iramhoz. Most már, hogy végig tudtam csinálni sérülésmentesen a téli felkészülést, így fel tudtam venni azt a ritmust, amit ott diktálnak. Nagyon sokat fejlődtem is, lehiggadtam.

– Csak a lengyelekben gondolkodik? Magyarországról nem keresték?
– Nem tudok róla, hogy lenne itthonról érdeklődés, és most csakis a poznani szerződésre koncentrálok. Szerintem Pápáról nem lett volna nagy esélyem bekerülni a válogatottba, ahhoz kellett volna, hogy mondjuk a Videotonban vagy a Ferencvárosban, tehát egy topcsapatban játsszak az NB I-ben.

Magyar csapattársa lesz?

Egy mértékadó lengyel sportoldal, a sport.pl hétfői cikkében arról ír, hogy Lovrencsics klubja, a Lech Poznań kiszemelte a Ferencváros csatárát, Böde Dánielt. A góllövőlista második helyezettjét az MLSZ szavazásán az évad legjobb játékosának választották. Értéke nagyjából 700 ezer euró, de a lengyel klub aligha tudja kivásárolni élő szerződéséből.

Olvasói sztorik