Hírek

Képzett, gyors arabok

Egervári Sándor szövetségi kapitány szerint Kuvait ellen is fontos a zárt, fegyelmezett védekezés.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Véget értek az őszi-tavaszi rendszerű bajnokságok szerte Európában, de mielőtt a játékosok megkezdenék rövid nyári szabadságukat, a válogatottban kell bizonyítaniuk. Ezúttal nem egy tétmérkőzésről, hanem a Kuvait elleni, csütörtöki barátságos találkozóról van szó, amelyet Győrben rendeznek.

A magyar játékosok egyelőre nem sokat tudnak az aktuális ellenfélről, hiszen az nem tartozik az ismert csapatok közé mifelénk, Egervári Sándor szövetségi kapitány viszont korábban három időszakot is töltött az arab világban. A Telkiben rendezett hétfői sajtóbeszélgetésen a Rangadó.hu kérdésére elmondta, a kuvaiti válogatottban rendkívül sok képzett, gyors játékos van, akik nagyon jól cseleznek, és az egyéni képességeik révén meglehetősen veszélyes játékra képesek.

– Melyek a legfontosabb aktualitások a kerettel kapcsolatban?
– Pintér Ádám a Zaragoza legutóbbi mérkőzésén egy csúnya rúgást kapott a derekára hátul, ezért orvosi vizsgálton van. Megröntgenezik, megnézik, hogy játékképes lesz-e csütörtökre. A többi játékos egészségesen érkezett, ez mindenféleképpen jó hír – mesélte Egervári Sándor.

– A lehető legjobb csapatot játszhatja Kuvait ellen, vagy lesz lehetőség új játékosok kipróbálására is?
– A mindenkori szövetségi kapitánytól elvárható, hogy a mindenkori legerősebb csapatot állítsa ki, bármilyen ellenféllel szemben. Az országot képviseljük, és természetesen törekszünk arra, hogy a legjobb játékosokkal győzelemre játsszon a magyar válogatott. Ilyen optimális eset nagyon ritkán fordul elő az életünkben. Most is hiányzik néhány alapemberünk, de ez lehetőséget hordoz magában. Néhányan sérülés, de vannak, akik formaingadozás következtében nem lehetnek itt, Kovács István pedig a tétmérkőzésre készülő U21-válogatottban játszik. Rudolf Gergely és Elek Ákos is bizonyította az elmúlt három évben, hogy remek futballista, de most nincsenek a keretben. A posztjukra belépő játékosok viszont versenyhelyzetet hozhatnak, mert egy-egy jó teljesítménnyel akár a következő, csütörtöki meccsen is átírhatják az értékrendet.

– Kuvait nem számít ismert csapatnak, ön viszont többször dolgozott az arab világban. Mit kell tudni az arab focistílusról?
– Ismerve a térség labdarúgását, két részre osztanám az arab futballt, mert az észak-afrikai országok és az öböl-menti országok futballkultúrája között jelentős különbség van. A kuvaiti válogatottban rendkívül sok képzett, gyors játékos van. Nagyon jól cseleznek, és az egyéni képességeik révén meglehetősen veszélyes játékosokat tudnak felvonultatni. Nekünk nagyon zárt és fegyelmezett védekezést kell nyújtanunk, ha nem is egy az egyben, hanem együttes labdavisszaszerzésben, annak érdekében, hogy gól nélkül tudjuk lehozni ezt a mérkőzést. Természetesen a kuvaiti válogatottnak is vannak gyengébb pontjai, azokra szeretnénk a támadójátékunkat építeni, és azokra próbáljuk felkészíteni a játékosokat. A legutóbbi három mérkőzésüknek a felvételeit feldolgoztuk, az esszenciát összevágtuk, és ezt fogjuk majd a játékosainknak megmutatni, hogy a legjobb döntésekben tudjuk segíteni őket.

– Böde Dániel valóban kezdő lesz? Lovrencsics Gergő mire számíthat?
– Vasárnap a tévéműsorban kicsúszott a számon, de azzal a teljesítménnyel, amit ezen a tavaszon nyújtott, különösképpen, hogy Szalai Ádám most sérült, jó eséllyel pályázik arra, hogy kezdő legyen. Nyilván, néhány edzést még meg kell nézni, és remélem, hogy sérülés nem gátolja. Van egy elképzelésünk természetesen az elmúlt hetek formája alapján, hogy milyen kezdőcsapatot szeretnénk a pályára küldeni. Szeretnénk élni azzal a lehetőséggel is, hogy barátságos meccsen több játékost lehet szerepeltetni, de csak úgy, hogy a győzelem a legfontosabb, és nem feltétlenül a sok játékos kipróbálása.

– A játékosok vajon a hátuk közepére kívánják ezt a meccset, vagy a magyar válogatottban való szereplésnél nem kell jobb motiváció?
– Öröm volt hallani a játékosaimat, mert már a törökországi mérkőzés után, a repülőn érdeklődtek, hogy mi lesz az izlandi meccsel? A bajnokságunk elhúzódott egy héttel, ezért a június harmadikára tervezett mérkőzésünk elmaradt. Nagyon szerették volna, hogy a bajnokság végén összejöjjünk, és játsszunk egy válogatott meccset. Tehát a játékosok a mérkőzést várják, és nem a szabadságot, és ez mindenféleképpen jó jel. Nagyon bizakodó vagyok, nem csak a kijelentésük kapcsán, hanem azért is, mert tavaly júniusban játszottunk a csehek, majd az írek ellen, és a korábbi évekhez képest nagy változás történt a játékosok hozzáállását tekintve, hiszen nem levezettek és nem szabadságot szerveztek, hanem nagyon komoly teljesítményt tettek le az asztalra. Erre számítok ezen a csütörtöki mérkőzésen is.

Olvasói sztorik