Magyar kvótát jelentettek be

Nem lesznek külföldi játékosok az NB II-ben, az élvonalban pedig limitálni fogják számukat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Magyar Labdarúgó Szövetség a válogatottak találkozója elnevezésű, hagyományos év végi összejövetel megszervezésével idén is méltóképpen tisztelgett a nemzeti csapat korábbi futballistái előtt. Az idei találkozóra is a Puskás Ferenc Stadionban került sor, olyan egykori válogatott játékosok és edzők, illetve sportvezetők részvételével, mint Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Szepesi György, Benkő László, Komora Imre, Göröcs János, Ihász Kálmán, Fenyvesi Máté, Palotai Károly, Dunai Antal, Mészöly Kálmán, Puskás Lajos, Csank János, Egervári Sándor, Gellei Imre, Róth Antal, Mucha József, Gelei Károly, Híres Gábor, Pisont István, Nyilasi Tibor, Telek András, Szeiler József, Kozma István, Füzy Ákos, Halmai Gábor, Mészöly Géza, Vanczák Vilmos. A Magyar Labdarúgó Szövetség részéről természetesen megjelent Csányi Sándor elnök, Berzi Sándor alelnök, Vági Márton főtitkár és Vizi E. Szilveszter elnökségi tag is.

A program, amelyen részt vett a Rangadó.hu tudósítója is, a szövetség centenáriumi emlékművének megkoszorúzásával kezdődött, az MLSZ vezetői mellett az egykori kiválóságok, az A-válogatott jelenlegi játékosai és az utánpótlás-válogatottak labdarúgói is elhelyeztek egy-egy koszorút Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész 2001-ben felavatott alkotása előtt. Az összejövetel második részében a Hotel Aréna nagytermében egy rövid műsort nézhettek meg az egykori válogatott játékosok, a köszöntőbeszédek után pedig ünnepi ebéd és kötetlen beszélgetés zárta a programot.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy 2013-ban az egész magyar labdarúgás olyan sikereket ér el, amelyek méltóak a válogatott idei remek eredményeihez.

– Sokkal kevésbé lenne hiteles a programunk, ami alapján szeretnénk visszakerülni Európa élvonalába, ha a múltban nem lettek volna kiemelkedő sikerei a magyar labdarúgásnak – mondta az MLSZ elnöke. – Nem volt eredménytelen az idei esztendő, számos területen látható pozitív változás. A válogatott jól teljesített, bízom benne, hogy a csapat kijut a brazíliai világbajnokságra, vagy legalább olyan játékot nyújt, amelyre büszkék lehetünk.

Csányi Sándor szerint az OTP Bank Liga küzdelemsorozata sokkal érdekesebb, mint korábban, sokkal több csapat áll harcban a nemzetközi kupaszereplést jelentő helyekért, izgalmas, jó meccseket lehet látni.

– Az utánpótlás is jelentős javuláson ment keresztül, nőtt a csapatok és a sportoló gyerekek száma, de hatékonyabb a szakmai munka is. Mezey György fantasztikus munkát végzett, de most átadja a helyét az edzőképzés élén. A következő évek fontos teendője, hogy a gyerekeket oktató szakembereket alaposan felkészítsük – ecsetelte a szövetség első embere. – Van egy-két terület, amellyel nem lehetünk teljesen elégedettek, ilyen a női futball, a tulajdonosok hozzáállását, és a játékosok, illetve a csapatok számát tekintve egyaránt. Sajnos, ebben a szakágban az európai középvonal közelben sem vagyunk. Azt tervezzük, hogy az NB I-es csapatok számára kötelezővé tesszük női csapat indítását is.

Csányi Sándor reményét fejezte ki, hogy a következő szezontól magasabb színvonalú lesz az egycsoportos NB II, amely az élvonalba be nem kerülő fiatalok számára megfelelő fejlődési lehetőséget adhat majd.

– Azt szeretnénk, hogy ne külföldiek és kiöregedett NB I-es játékosok levezetőterepe legyen a másodosztály. Ezt a versenykiírás módosításával és anyagi ösztönzéssel fogjuk elérni – részletezte az MLSZ elnöke. – Célunk, hogy az első osztályban is minél több magyar játékos szerepeljen. A versenykiírás tartalmazni fogja, hogy a huszonnégy-fős keretből legalább nyolc játékos hazai legyen, és ezt a számot minden évben növelni fogjuk. Az utánpótláspénzek elosztásnál az olyan műhelyek sokkal kevesebb támogatást kapnak, ahonnan nem kerül ki NB I-es magyar játékos.