Hírek

„Most sincs olyan nagy különbség”

Kiprich József úgy véli, a magyar csapat számára verhetőek a törökök.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott eddigi száztíz-éves története során összesen 11 alkalommal találkozott Törökországgal, a mérleg a mieink szempontjából pozitív: hat győzelem, egy döntetlen és négy vereség. Igen ám, de legutóbb meglehetősen régen, 22 éve sikerült nyerni, utána jött az egyetlen iksz, majd három vereség, ráadásul rúgott gól nélkül! A két együttes kedd este ismét összecsap a világbajnoki selejtező negyedik fordulójában, a Puskás Ferenc Stadionban.

1988-ban a Népstadionban 1-0-ra nyert a magyar együttes, a győztes gól a kilencvenedik percben esett Kiprich József révén. 1990-ben sikerült legutóbb nyerni a törökök ellen, méghozzá a Megyeri úton, Kiprich kétszer volt eredményes. Ezek barátságos mérkőzések voltak, de 1994-ben ismét a Népstadion volt a helyszín, immár Európa-bajnoki selejtezőn. Hiába vezetett 2-0-ra csapatunk, a vége döntetlen lett, de Kiprich ezúttal is betalált, majd egy évvel később, Isztambulban is ott volt a pályán. Akkor már nem tudott a kapuba találni, 2-0-ra Törökország győzött, de ez a találkozó is emlékezetes a Tatabánya és a holland Feyenoord egykori kiváló játékosa számára, hiszen ekkor lépett pályára utoljára a válogatottban.

– Nem lehet összehasonlítani a huszonnégy évvel ezelőtti, és a mai erőviszonyokat, mert a törökök most sokkal jobbak, mint akkoriban voltak – vélekedett a Rangadó.hu érdeklődésére Kiprich József. – Sokat beleöltek a futballba, neves edzőket és játékosokat vittek oda. Annak idején mi jobbak voltunk, de szerintem most sincs olyan nagy különbség a két csapat között. Verhetők, ezt a Románia elleni meccsük is bizonyítja. Ők is tudják, ha kikapnak, elszállnak az esélyeik, de ez ránk is igaz, tehát élet-halál meccsre számíthatunk. Ne az észt meccsünkből induljunk ki, mert ott a három pont volt a lényeg, és az meg is lett. Juhász és Dzsudzsák hiánya nagy veszteség, de másik oldalon négyen nem játszanak, ez kiegyenlíti egymást. A tabella jelenlegi állását nézve szerintem sorsdöntő mérkőzés lesz a keddi. Ha sikerülne nyerni, román-magyar versenyfutásra korlátozódna a második helyért zajló harc. A hollandokkal szerintem nem kell számolni ebből a szempontból, ők a csoport favoritjai. Nekünk az lenne a jó, ha a román-holland iksz lenne, vagy nyerjen Hollandia!

Kiprich a közelmúltban vette át az NB II Keleti-csoportjában szereplő Kazincbarcika irányítását. A bemutatkozása pazarul sikerült, hiszen elbúcsúztatták az Újpestet a Magyar Kupában, de a bajnokságban két vereség következett, így a borsodiak a tabella utolsó helyére csúsztak. Az elmúlt hétvégén, a kilencedik fordulóban a Vasast fogadták, és 1-0-ra győztek, immár bajnoki meccsen is van tehát győzelme a trénernek a KBSC élén.

– Ez már nagyon kellett, hogy ne szakadjunk le a mezőnyről, de még mindig nem ér semmit, ha nem nyerünk az Újpest B ellen, a következő fordulóban. Akkor ott ragadunk az esélyesek között – vélekedett Kiprich József. – Korábban azt mondtam, hogy tizennyolc pont körül kell zárnunk ősszel, hogy a tavaszi idényben legyen sanszunk a bennmaradásra. Szerintem most már kezd összeállni a csapat, de azt tudni kell, hogy már ment a bajnokság, amikor érkeztek, illetve hosszú sérülésből tértek vissza játékosok. Elég nagy kihívás ez számomra, nem biztos, hogy meg fogjuk oldani a feladatot, de azért vállaltam, mert szerintem képesek vagyunk rá.

Olvasói sztorik