Hírek

Nagyon messze a továbbjutás

A Debrecen meccsét a kiállítás döntötte el, a Videoton játékából hiányzott a gól.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtökön játszották az első mérkőzéseket az Európa Liga-selejtező negyedik fordulójában, az úgynevezett rájátszásban. A magyar csapatok közül a Debrecen félig-meddig hazai pályán, Nyíregyházán szerepelt a belga FC Bruges ellen, de mivel az első félidő utolsó percében, Ramos jogos kiállítása miatt emberhátrányba került, nem úszhatta meg a súlyos vereséget (0-3). Ezzel gyakorlatilag már kilencven perc után eldőlt a párharc.

Pajkos János, a DVSC korábbi vezetőedzője úgy véli, ezen a szinten a csapatoknak az emberelőny olyan jelentős pluszt ad, amit szinte biztosan ki tudnak használni.

– Szerintem a kiállítás fordította meg a mérkőzést, mert amíg mindkét oldalon tizenegyen voltak, a Debrecen nagyon taktikusan futballozott, és azt játszotta, amit ilyen helyzetben kell – értékelt a Rangadó.hu állandó szakértője. – Coulibalyt nem tudták tartani, helyzetei voltak, és sakkban tartotta az egész védelmet. Ezen a szinten a csapatoknak az emberelőny olyan jelentős pluszt ad, amit szinte biztosan ki tudnak használni. Nem a játékvezető döntette el a mérkőzést, mert a kiállítás jogos volt. Az esetet megelőzően Ramos letarolta Zimlinget, késve lépett oda neki, de a bíró akkor nem adott sárgát, csak szóban figyelmeztette. Aztán a negyvenhatodik percben, amikor tisztán az övé volt a labda, nem azzal foglalkozott, hogy kinek passzoljon, hanem azzal, hogy tudna rátartani ellenfele lábára. Ez mentális problémát feltételez, és számomra érthetetlen.

Pajkos János szerint ez az eset annyiban különbözött Nikolov Balázs piros lapjától, amit a BATE Boriszov elleni, 2-0-ra elbukott Bajnokok Ligája-selejtezőn kapott, hogy az a bíró szinte kizárólag a magyar csapat kárára tévedett, s mivel már a kezdést követő percekben megfegyelmezte őket sárga lapokkal, benne volt, hogy ki fog állítani valakit.

– Nagyon sajnálatos, mert tizenegy emberrel lett volna esélye a DVSC-nek. A csapat nagyon elszántan játszott, tíz emberrel is volt három olyan lehetősége, amelyből gól lehetett volna – vélekedett a DEAC szakmai igazgatója. – Polekszics kapuson látszik, hogy még nem az, aki az eltiltása előtt volt. Az első gól fogható lett volna, de kérdezem én: hol voltak a középpályások, akiknek a területet zárniuk kellett volna a lövésirányból? A csapat kap gólt, nem a kapus, de lehet, ha húsz-huszonöt mérkőzés már benne van a visszatérése óta, akkor megfogja…

A Videoton idegenben játszotta az első meccset, és gólnélküli döntetlent ért el a török Trabzonsport otthonában. A székesfehérvári klub egykori legendás játékosa, Tiber László szerint a magyar csapat tökéletesen védekezett, de mivel nem tudott gólt szerezni, nem nőttek a továbbjutási esélyei.

– Paulo Sousa részéről jó döntés volt, hogy Torghelle Sándort a kezdőbe állította. Vállalta a birkózást, és azt a részét meg is oldotta. Hiányérzetem amiatt van, mert nem volt folytatása a dolognak. A pálya közepén néha faultot fújtak ellene, de a kapuig nem jutottunk el – értékelte a látottakat a Rangadó.hu állandó szakértője. – A védekezést tökéletesen megszervezte a Videoton, de összességében csalódás nekem a törökök játéka. Nagy dérrel-dúrral beharangozták, hogy milyen jó csapatról van szó, de a kilencven perc alatt gyakorlatilag nem jutottak el helyzetig. Ha megfordítom, akkor ez a Videoton dicsérete. Az első meccs alapján nem tudom megítélni, milyen képességű csapat a Trabzonspor, illetve ha ez alapján ítélem meg, akkor azt mondom, hogy középszerű.

Tiber László számára érthetetlen, hogy hazai pályán, harmincezer üvöltő dervis előtt nem tudnak a védelem mögé kerülni, és valamirevaló lehetőséget kialakítani a törökök.

– Az első félidőben számoltam, hogy az argentin középpályás, Gustavo Colman tíz passzból nyolc labdát adott el, nem véletlen, hogy a félidőben lecserélték. A törökök nem tudtak élni a lehetőséggel, mert nincsenek igazi vezéregyéniségek a csapatban. Halil Altintop alig ért labdához, nincs valaki, aki fazont tudna adni a csapatnak – magyarázta a fehérvári klub tehetségkutató-edzője. – A Videoton a második félidőben már uralta a játékot, hiszen akkor már sürgette az idő a törököket. A magyarok akár két gólt is lőhettek volna, de egyre mindenképpen szükség volt, mert mi van, ha a törökök találnak egy gólt a visszavágón? Akkor a Videotonnak már kettő kellene! Nagyon messze van még a továbbjutás, ahogy az első mérkőzés előtt, úgy most is ötven százalék az esély.

Olvasói sztorik