Hírek

Jogellenes az MLSZ határozata?

Aczél Zoltán ügyvédje a fegyelmi bizottság elnökének keddi nyilatkozatáról, és a döntés hátteréről.

Kapcsolódó cikkek

Az MLSZ fegyelmi bizottsága kedden meghozta elsőfokú döntését Aczél Zoltán ügyében. Dr. Czeglédy Csabát, az edző ügyvédjét a nyugat.hu arra kérte, reagáljon a FEB elnökének szavaira, és mondja el, hogy miért tartja jogellenesnek a határozatot.

„Ez még csak az első fok lesz – mondta Retteghy István a Nemzeti Sport keddi számában. – Ha a szakember nem ért egyet a határozattal, fellebbezhet, később a választott sportbíróságon kereshet jogorvoslatot. Aczél Zoltán rendkívül elszánt: nem tudom, csak sejtem, hogy a védőjével együtt minden követ megmozgat, hogy kollégáim, Birinyi István és Némethi Zsolt előtt bizonyítsa az ártatlanságát. Emberileg megértem a szakembert, mert amíg nincs ítélet, munka és pénz nélkül marad. És még ha kiderül is egyszer, hogy ártatlan, aligha bíznak rá többé csapatot. A fegyelmi bizottság elnökeként viszont mélységesen egyetértek azzal, hogy egy gyanúba keveredett szakember ne dolgozzon. Ezért tehát eljártunk Aczél Zoltán ügyében, méghozzá a szabályok szerint.

– Rendkívül örülök neki, hogy Retteghy István, mint magánember, nem akarja tönkre tenni Aczél Zoltánt – kezdte reakcióját Dr. Czeglédy Csaba. – Fel vagyok azonban háborodva, hogy a fegyelmi bizottság elnökeként ezt nyilatkozza. Arról nem is beszélve, ha lapozgatná saját fegyelmi szabályzatukat és eljutna a 109§-ig, akkor tisztában lenne vele, hogy ha lefolytatnák a fegyelmi eljárást és elmarasztalnák ügyfelemet, akkor is maximum két évre szólhatna az eltiltás. Most pedig az történik, hogy ebben a bonyolult, jelenleg is 16 gyanúsítottal bíró büntetőügyben (és az ügyészség elmondása szerint még mindig nincs vége) sokkal később születik döntés, mint amennyire Aczélt eltilthatnák.

Érdekes egyébként, hogy a legsúlyosabb büntetés az MLSZ szabályzata alapján a pályán gondatlanságból elkövetett halált okozó testi sertés is maximum ötéves eltiltást vonhat maga után.

– Márpedig megítélésem szerint ebben a büntetőügyben leghamarabb hat-hét év múlva születhet jogerős ítélet, nincs épeszű ember, aki azt gondolná, hogy két éven belül jogerős bírósági ítélet születik. Aczél Zoltán hatéves kora óta a labdarúgásnak él. Ez az élete. Gondoljunk bele, ha most a fegyelmi bizottság lefolytatná a vizsgálatot, és ahogy mondtam, eltiltaná, Aczél akkor legalább tisztában lehetne vele, hogy 2014-ben ismét kispadra ülhet. Az egy másik kérdés, hogy meggyőződésem szerint egyetlen percig sem lehetne eltiltani. A védelem legfontosabb feladata a büntetőügy jelenlegi szakaszában, hogy bizonyítsa Aczél ártatlanságát, és hogy ellenne alapos gyanú hiányában megszűnjön a gyanúsítás.

Ide klikkelve letölthető a beadvány, amellyel Aczél Zoltán fordult az MLSZ-hez.

Érdekes kérdés az is, hogy a Haladás taggyűlése tudott-e arról, amikor Aczél felmentéséről döntött, hogy a sportszakmai tevékenység felfüggesztéséről egy személyben határozott a fegyelmi bizottság elnöke, és nem volt még elsőfokú döntés sem!

– Meggyőződésem, hogy valaki vagy valakik tudatosan és szándékosan, a sajtón keresztül manipulálták a közvéleményt és a tulajdonosokat – folytatta Dr. Czeglédy Csaba. – Nyomást gyakoroltak rájuk, hogy távolítsák el Aczél Zoltánt. Egyetlen cikkben sem jelent meg a döntés hátteréről semmi, nincs sehol leírva, hogy ez akkor, egy nappal a taggyűlés előtt Retteghy István egyszemélyes döntése volt. Én persze nem feltételezem azt, hogy az FB elnöke juttatta el az információt a sajtóhoz, de valakinek vagy valakiknek ez nagyon fontos volt, hogy ilyen módon befolyásolja a klub döntését, mert a határozatot csak szerdán gépelték le, de kedd este a sajtóban már minden megjelent. Aczél Zoltánnak azóta nincs állása, ráadásul a fegyelmi bizottság elsőfokon kedden helybenhagyta Retteghy döntését. Megítélésem szerint jogellenesen tette. Természetesen fellebbeztünk, és újabb elmarasztaló döntés esetén a Magyar Köztársaság Bíróságához fogunk fordulni.

Czeglédy szerint tehát jogellenes a szövetség határozata. De pontosan miért is? Nézzük a részleteket!

– Nem rendeltetésszerű a jogalkalmazás, hiszen ahogy korábban kifejtettem, az Aczél Zoltán ellen indított fegyelmi felfüggesztésével az eltiltása tovább fog tartani, mint ami az MLSZ szabályzata alapján maximálisan kiszabható – ecsetelte az ügyvéd. – Az MLSZ kínjában hiába hivatkozik a FIFA szabályzatára, az FB jogászvégzettségű elnökének tudnia kell, hogy egy nemzeti jogszabállyal egyetlen társadalmi szervezet belső szabályzata sem mehet szembe. Meggyőződésem, hogy az MLSZ szabályzatában azért nincs bent, hogy a mérkőzés befolyásolásának gyanúja nem évülhet el, mert az szembemenne a hatályos joggal. Fenntartom, hogy a fegyelmi eljárást el sem lehetett volna indítani! Ha ezekben a hetekben a kormányzat egyik legfontosabb feladata lenne ezen kormányrendelet módosítása, akkor az a folyamatban lévő ügyet természetesen nem érintené.

Olvasói sztorik