Foci vb 2014

A harmadik argentin-német döntő következik

Németország negyedszer, Argentína harmadszor hódíthatja el a trófeát vasárnap a Maracana-stadionban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Huszonnégy év után újra Németország és Argentína játssza a világbajnokság döntőjét: a Rio de Janeiróban vasárnap este sorra kerülő összecsapást követően előbbi gárda története során negyedszer, utóbbi pedig harmadszor hódíthatja el a tízmillió dollár értékű, 18 karátos aranyból készült trófeát.

A legendás Maracana-stadionban két teljesen eltérő stílusú csapat lép majd pályára. Az argentinok eddig alapvetően azzal a taktikával készültek aktuális riválisuk ellen, hogy annak játékát akadályozzák és klasszis támadóik egy-egy villanására számítottak, míg a jóval támadóbb szellemben fellépő németek saját akaratukat próbálták ráerőltetni az ellenfelekre.

Az elődöntőben az európai együttes történelmi, 7-1-es győzelmet aratott a házigazda brazilok felett, míg az argentinok a torna egyik legeseménytelenebb mérkőzésén gól nélküli döntetlent követően végül tizenegyesekkel vívták ki a hollandok ellen a jogot arra, hogy történetük során ötödször is döntőt játszhassanak.

– A Nationalelf egy nagy csapat. Ami a brazilokkal történt, az bármelyik csapattal előfordulhat – mondta Sergio Agüero, az argentinok támadója a házigazda elődöntőben bekövetkezett összeomlására utalva. Az 55 válogatott mérkőzésén 21 gólos csatár kifejtette, hogy a németeknek is akad okuk az aggodalomra. – Kiváló játékosaink vannak, akik képesek veszélyt teremteni az ellenfél kapujánál.

A brazilok ellen pályafutása 16. világbajnoki gólját szerezte a német Miroslav Klose, aki ezzel a tornák történetének legeredményesebb játékosa lett a brazil Ronaldót megelőzve az örökranglistán.

– Fantasztikus érzés volt, de aki ismer engem, az tudja, most már csak az Argentína elleni döntő érdekel. A fináléban mindenkinek a maximumot kell majd nyújtani, nagyon rossz érzés elveszíteni egy döntőt, most nyernünk kell – mondta az olasz Lazio játékosa, aki a jelenlegi csapatból egyedüliként ott volt a pályán 12 évvel ezelőtt a jokohamai fináléban, amelyen Ronaldo duplájával nyertek a brazilok. Klose egy újabb rekordot is megdönthet a világbajnokságok történetében, ugyanis ha a német válogatott nyer, akkor a veterán támadó 17. győztes vébé-meccsén lesz túl, amivel megelőzi az ugyancsak brazil Cafút.

Az argentinoknál támadásban ezúttal is Lionel Messire hárulhat a főszerep, a Barcelona négyszeres aranylabdás csatára a csoportkörben – négy góllal – a hátán vitte csapatát, ám az egyenes kiesés szakaszban eddig nem talált a kapuba – igaz, számára kissé szokatlan módon be kellett segítenie a védekezésbe.

A katalánok szupersztárjának nem lehetnek túl jó emlékei a németekről, ugyanis eddigi két világbajnokságán mindig a Nationalelf elleni összecsapásokkal ért vége számára a torna: 2006-ban Németországban a negyeddöntőben még csak a kispadról nézte végig, ahogy társai elbukják a tizenegyes-párbajt, négy évvel később Fokvárosban pedig már a pályán szenvedte végig a németek 4-0-ás diadalát. A klubszinten már minden nagy trófeát begyűjtött, Bolha becenévre hallgató futballistának egy évvel ezelőtt a német válogatott gerincét adó Bayern München elleni Bajnokok Ligája-elődöntő is pályafutása nagy kudarcai közé tartozik, a bajorok ugyanis kettős győzelemmel, 7-0-ás összesítéssel léptek túl a katalánokon.

A vébék történetében először fordul elő, hogy ugyanaz a két válogatott harmadszor is találkozik a döntőben. Az 1986-os mexikói aranycsatát a Diego Maradona vezette argentinok nyerték 3-2-re, míg 1990-ben, Olaszországban a németek győztek 1-0-ra.

Boldogok és magabiztosak a németek

– Határtalanul boldogok vagyunk, nem érezzük a nyomást. Számos csapattársammal játszottunk már nagy téttel bíró döntőt, így tudjuk, hogyan kell kezelni az ilyen helyzeteket, még akkor is, ha közülünk csak egyvalaki játszott már világbajnoki finálét – nyilatkozta a brazíliai torna döntőjének otthont adó Maracana-stadionban tartott sajtótájékoztatón Bastian Schweinsteiger, a Bayern München középpályása, aki utóbbi kijelentésével Miroslav Kloséra célzott. A 29 éves futballista megjegyezte, nem foglalkoznak a külső tényezőkkel, egyetlen dolog jár a fejükben, mégpedig az, hogy a munkát befejezzék.

– Mindig is hittem ebben a csapatban, ugyanis tudom, mire képesek ezek a játékosok. Annak ellenére, hogy kétszer is elbuktunk az elődöntőben, tudjuk mi kell a sikerhez egy ilyen nagy tornán – mondta Schweinsteiger, aki szerint a gárda nagyszerű formában van, amelyet jól bizonyít a brazilok elleni 7-1-re megnyert elődöntő, ugyanakkor Argentína ellen teljesen más mérkőzésre számít.

– Türelmesnek kell lennünk az argentinokkal. Ellenfelünk kiváló csapatot alkot, amely megérdemelten van a döntőben és olyan világklasszisok játszanak benne, mint Lionel Messi, Angel Di María és Sergio Agüero – jegyezte meg Schweinsteiger, aki külön kiemelte Javier Mascheranót, a Barcelona futballistáját, mint elmondta, igazi vezérfarkas. – Elképesztő az a hozzáállás, amellyel a hazáját képviseli. Nem lesz könnyű ellenük, de ha a legjobbunkat nyújtjuk a pályán és megfontoltak leszünk, akkor le tudjuk győzni őket.

A Németország–Argentína világbajnoki döntő magyar idő szerint 21 órakor kezdődik, a játékvezető az olasz Nicola Rizzoli lesz.

Olvasói sztorik