Nemzetközi foci

Dél-Amerika az esélyesebb?

A mostani tornán csupán Svájc, Hollandia és Németország tudta legyőzni dél-amerikai ellenfelét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A világbajnokság utolsó hétvégéjén Dél-Amerika – Európa csatával zárul a brazíliai torna. A döntőben az argentin válogatott Németországgal találkozik, míg a harmadik helyért a házigazda brazil együttes a hollandok ellen javíthat a 7-1-es vereség után.

A dél-amerikai tornán eddig nem termett sok babér az európai csapatoknak a helyi együttesek ellen: összesen 13 párharcot rendeztek, amelyeken kilenc latin-amerikai győzelem, egy döntetlen, és mindössze három európai siker született.

Argentína még veretlen

A nyitómérkőzésen Brazília 3-1-re verte Horvátországot, ezen kívül pedig további két dél-amerikai sikert könyvelhettünk el az első fordulóban: a Kolumbia–Görögország (3-0) és az Argentína–Bosznia (2-1) találkozókat is a környékbeli csapatok nyerték, és mindössze Svájcnak sikerült megcsípnie egy győzelmet (2-1) Ecuador ellen.

A csoportkör második fordulójában Chile 2-0-s sikerrel intézte el a címvédő spanyolokat, míg Uruguay az angolokra mért 2-1-es verést. Az utolsó fordulóban a holland válogatott javított az európaiak mérlegén a Chile elleni 2-0-s sikerével, ám az olaszok Uruguay elleni 1-0-s veresége, valamint a francia válogatott Ecuador elleni 0-0-s eredménye jelezte, bizony nem igazán érzik otthon magukat az öreg kontinensről érkező csapatok.

Az egyenes kieséses szakaszban Argentína előbb Svájcon (1-0), majd Belgiumon (1-0) és Hollandián (tizenegyesekkel 4-2) hámozta át magát, míg a másik döntős együttesnek, Németországnak Brazília jelentéktelen akadály volt (7-1) az elődöntőben.

Jobban döntőznek a dél-amerikaiak

Ami a döntőket illeti, eddig kilenc alkalommal mérkőzött európai együttes dél-amerikai ellenféllel. 1990-ben a német válogatott elődje, az NSZK éppen a mostani ellenfelet, az argentin csapatot győzte le 1-0-ra, míg a következő, és máig utolsó európai sikerre 1998-ban került sor: Franciaország 3-0-ra verte Brazíliát.

A többi hét mérkőzésen rendre a dél-amerikaiak szerepeltek jobban: a brazil válogatott mind az öt vébé-győzelmét (1958, 1962, 1970, 1994, 2002) európai csapat ellen szerezte – sorrendben a svéd, a csehszlovák, kétszer az olasz, legutóbb pedig a német válogatottat győzte le; és Argentína is hasonló cipőben jár, 1978-ban a hollandok, 1986-ban pedig az NSZK ellen jutott fel a csúcsra.

A bronzmeccs az európaiaké

A harmadik helyért eddig hét alkalommal szállt harcba európai és dél-amerikai csapat egymás ellen: 1938-ban és 1978-ban a brazilok szereztek bronzérmet – előbbi összecsapáson az a svédeket, utóbbin az olaszokat győzték le. Chile 1962-ben a jugoszláv együttest verte 1-0-ra, és állhatott dobogóra, a többi négy meccset viszont az európai fél nyerte.

Az előző világbajnokságon Németország Uruguay ellen 3-2-es sikerrel zárta a tornát. 1974-ben a lengyelek Brazíliát verték a bronzéremért. A két legkorábbi sikerre 1954-ben és 1970-ben került sor: előbbinél az osztrákok, utóbbinál a németek álltak fel a dobogóra – mindkét válogatott Uruguay ellen aratott győzelmet.

Dél-Amerika felé billen a mérleg

A két kontinens válogatottjai összesen 221 alkalommal mérték össze tudásukat a világbajnokságon: 92 dél-amerikai győzelem, 80 európai siker és 49 döntetlen született.

Olvasói sztorik