Foci vb 2014

A németek agyonverték Brazíliát

A brazilok fennállásuk legsúlyosabb vereségét szenvedték el a 7-1-re nyerő Németország ellen.
Világbajnokság, elődöntő
Brazília–Németország 1-7 (0-5)
Belo Horizonte, 58 ezer néző. Játékvezető: Marco Rodriguez (mexikói)
Brazília: Julio Cesar – Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo – Luiz Gustavo, Fernandinho (Paulinho, a szünetben) – Hulk (Ramires, a szünetben), Oscar, Bernard – Fred (Willian, 69.). Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
Németország: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels (Mertesacker, a szünetben), Höwedes – Schweinsteiger, Khedira (Draxler, 76.) – Müller, Kroos, Özil – Klose (Schürrle, 58.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerzők: Oscar (90.), illetve Müller (11.), Klose (22.), Kroos (24., 26.), Khedira (29.), Schürrle (69., 79.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Brazília és Németország rangadóját hozta a világbajnokság első elődöntője. Az európaiaktól Mustafi, a hazaiaktól Neymar, és a csapatkapitány, Thiago Silva hiányzott. A himnusz alatt a brazil játékosok a fiatal csatár mezét kifeszítették maguk elé.

A házigazdák nagy iramban kezdtek és támadólag léptek fel, a második percben Marcelo lövése suhant a kapu mellé. A ritka német ellentámadások egyike Khedira veszélyesnek tűnő lövésével zárult, de a brazilok blokkolták. A 11. percben szögletből kapott gólt Brazília: Kroos beívelését a középen teljesen egyedül hagyott Thomas Müller helyezte a hálóba (0-1). A vébék történetében még egyetlen gólkirály sem tudott a következő tornán legalább ugyanannyiszor eredményes lenni, márpedig a Bayern München játékosának ez most összejött, hiszen Dél-Afrikában öt gólt lőtt, és most is ez volt az ötödik számára. Nem mellesleg ez volt a német válogatott fennállásának kétezredik gólja.

A dél-amerikaiak még inkább rákapcsoltak, de mezőnyfölényük meddőnek bizonyult, és a németek ellencsapásai sem szűntek meg teljesen. Sőt! A 22. percben Klose kapott remek labdát a tizenhatoson belül, közeli lövését Julio Cesar vetődve kivédte, de a kipattanót a rutinos csatár belőtte (0-2), ezzel megszerezte pályafutása 16. világbajnoki gólját, és az örökranglista élére állt, megelőzve a brazil Ronaldót.

A második gól összeroppantotta Brazíliát, amely percek alatt a padlóra került: a 24. Lahm lapos beadása több hazai és német láb előtt, mellett elsuhant a tizenhatos vonalán, majd az őrizetlenül hagyott Kroos elé került, aki magabiztosan a hálóba bombázott, és ez két perccel később megismételte (0-4)! Ekkor még nem álltak le a németek: a 29. percben Özil passzát Khedira könnyedén juttatta a hálóba (0-5). Még fél óra sem telt el, máris eldőlt az elődöntő, amely örökké emlékezetes, sportágtörténeti meccset hozott.

Ezután viszont némileg visszavettek az európaiak, bár az iram nem csökkent, komoly helyzet nem adódott. A brazilokat élénk füttyszó kísérte az öltözőbe a szünetben.

A második felvonást is brazil rohamok vezették be: előbb Ramires beadását a kivetődő Neuer nagy bravúrral megkaparintotta az érkező Oscar elől, majd Oscar közvetlen közelről a kapusba lőtt. Az 53. percben Paulinho bombázott öt méterről, de Neuer ezt, majd az ismétlést is elképesztő bravúrral kivédte – hihetetlen helyzeteket hagytak a ki a hazaiak. Az 59. percben egy újabb brazil védelmi hiba után Müller elől Julio Cesar nagy nehezen szögletre mentett, majd a beívelés után a távoli kísérletét is kivédte.

Nem sokkal később Maicon került a földre a kapu előterében gyanús körülmények között, de a játékvezető nem adott büntetőt. A 66. percben Julio Cesar a kapujából messzire kifutva, becsúszva tisztázott Schürrle elől. Három perccel később Lahm beadását Schürrle lőtte a hálóba (0-6), a brazil védők közelről nézték… A köztes időszakban szinte semmi említésre érdemes nem történt a jó iramú mezőnyjátékon kívül, de a németek tényleg akkor szereztek gólt, amikor akartak. A 79. percben Schürrle volt eredményes egy szép egyéni akció végén (0-7). A csalódott szurkolók elindultak hazafelé… A 89. percben Oscar szépíthetett volna, de ezúttal sem sikerült neki, egy perccel később viszont igen (1-7). Két megmozdulása között Özil hagyott ki nagy helyzetet.

Két kulcsembere nélkül nagyon komoly vereséget szenvedett Brazília, amelynek borzasztóan nehéz lesz talpra állnia a bronzmeccsre. A világbajnokság előtti társadalmi feszültség – sztrájkok, tüntetések – miatt csak reménykedni lehet, hogy a torna békésen be fog fejeződni, és vasárnapig nem tör ki a forradalom. További számos statisztikai érdekességet hozott a meccs: a brazilok 42 veretlen mérkőzés után kaptak ki hazai pályán, ráadásul fennállásuk legsúlyosabb kudarcát szenvedték el, hiszen hét gólt még sosem kaptak, bár hatgólos különbséggel már vesztettek (1920-ban, Uruguay ellen).

Egy rekord azonban nem dőlt meg: a világbajnokságok történetének legnagyobb különbségű győzelme továbbra is a magyarok 1982-es, Salvador elleni 10-1-es sikere!

– Nem értem a brazil edzőt. Egyszerűen nekiestek a németeknek, ezzel olyan területeket hagytak nekik, ami egyszerűen érthetetlen – kezdte a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, ifj. Dárdai Pál, a német Hertha BSC korábbi magyar válogatott játékosa, jelenlegi utánpótlásedzője. – A végeredmény hűen tükrözi a játék képét. Ezt nem lehet Neymar és Thiago Silva hiányára fogni, mert a németek összes játékosa gyorsabb és képzettebb a braziloknál. A hazaiak az egész tornán gyenge teljesítményt nyújtottak, kezdve a horvátok elleni csoportmeccsel. Szomorú, hogy egy elődöntőben ilyen harakiri-taktikát választottak a nemzetközi felső kategóriába tartozó Németország ellen. Az első félidőben el is ment a kedvem a meccsnézéstől, pedig a németeknek szurkolok. Hét ilyen gólhelyzetet nem is alakíthatna ki egy csapat ezen a szinten – és nem is használták ki az összeset –, ez szervezettséggel, felkészültséggel megelőzhető lett volna. Klassziskülönbség volt a két válogatott között.

Olvasói sztorik