Foci vb 2014

Uruguay vagy Olaszország? Egyikük kiesik!

Itália legjobbjai négy évvel ezelőtt sem élték túl a csoportkört – a dél-amerikaiak akkor negyedikek lettek...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A D-csoportból előzetesen a továbbjutásra legesélyesebbnek tartott Uruguay és Olaszország kedden egymás ellen dönti majd el, hogy melyikük lép a nyolcaddöntőbe, és melyikük utazik haza a brazíliai világbajnokságról.

A vébé egyik legerősebb négyesének tartott csoportban a korábban lesajnált Costa Rica óriási meglepetést okozva már két forduló után továbbjutott, Anglia pedig kiesett, így már csak az a kérdés, hogy a négyszeres vébé-győztes olaszok vagy a kétszeres világbajnok uruguayiak maradnak-e versenyben. A két csapat eddig nagyon hasonló teljesítményt nyújtott, mert jó játékkal legyőzték Angliát, és rossz játékkal kikaptak Costa Ricától. Kedden egyikük sem játszhat visszafogottan, ugyanakkor azzal a tudattal lépnek majd pályára, hogy a döntetlen az olaszoknak kedvez, így az uruguayiaknak támadniuk kell.

– Ezen a mérkőzésen múlik, hogy ki esik ki és ki megy tovább – éreztette a találkozó fontosságát az olasz együttes szövetségi kapitánya, Cesare Prandelli, aki kifejtette: rendkívül fontos, hogy teljes erőbedobással küzdjenek a továbbjutásért, ezért vissza kell nyerniük az energiájukat a találkozóig.

Az uruguayi együttes védője, a Juventusban játszó Martin Caceres elmondta: meglepte őket, hogy Costa Rica az ő legyőzésük után az olaszok felett is diadalmaskodni tudott.

– Nem hinném, hogy az olaszok tíz emberrel védekeznek majd, ezért az ellentámadásokra fogunk koncentrálni. Suárez és Cavani halálosak kis területen, nagyon bízunk bennük – fogalmazott.

A két csapat a tavalyi Konföderációs Kupa bronzmérkőzésén találkozott egymással, akkor tizenegyesekkel az olasz válogatott diadalmaskodott.

A csoport másik mérkőzésén a már továbbjutott Costa Rica a biztos kieső Angliával találkozik. A közép-amerikai együttes – amelyet előzetesen nem igazán tartottak esélyesnek a továbbjutásra – az 1990-es olaszországi vébén bemutatott bravúrjához hasonló eredményt produkált a kieséses szakaszba lépéssel. Akkor Brazília mögött, de Skóciát és Svédországot megelőzve léptek tovább csoportjukból, és a nyolcaddöntőben búcsúztak Csehszlovákia ellen.

– Ismételjük a történelmet. Felejthetetlen emlékeket akarunk hagyni az emberekben Costa Ricáról – mondta a válogatott középpályása, Celso Borges, aki kifejtette: folytatják az álmuk megvalósítását, hogy egyre feljebb és feljebb jussanak.

Az angol válogatottat irányító Roy Hodgson az Olaszországtól és Uruguaytól elszenvedett vereségek ellenére elégedett volt együttese helytállásával, mint mondta, erős és tapasztalt ellenfelekkel szemben maradt alul a csapata. Amint a válogatott támadója, Rickie Lambert kiemelte, az utolsó fordulóban mindent meg kell tenniük a szép búcsúért.

– A szurkolók megérdemlik a győzelmet – jelentette ki.

Teljesen felforgatott kezdő-tizenegyet küld pályára a Costa Rica elleni világbajnoki csoportmérkőzésen Roy Hodgson, a brazíliai tornától már biztosan búcsúzó angol válogatott szövetségi kapitánya.

A szakember az angol szövetség (FA) honlapjának elmondta, hogy a 18 órakor kezdődő összecsapáson az Uruguay elleni, 2-1-s vereséggel zárult találkozón szerepelt játékosok közül mindössze a védő Gary Cahill, és a csatár Daniel Sturridge lesz ott újra a csapatban, mellettük pedig a fiatalok, illetve a vélhetően utolsó nagy tornáján szereplő Frank Lampard kap majd lehetőséget. A Chelsea-től 13 idény után távozó középpályás 106. alkalommal lesz válogatott és ezúttal a csapatkapitányi karszalagot is ő fogja viselni.

A világbajnokság keddi programja

D-csoport, 3. forduló:

Olaszország–Uruguay, Natal 18 óra, játékvezető: Rodríguez (mexikói)

Costa Rica – Anglia, Belo Horizonte, 18 óra, játékvezető: Haimoudi (algériai)

C-csoport, 3. forduló:

Japán–Kolumbia, Cuiabá, 22 óra, játékvezető: Proenca (portugál)

Görögország–Elefántcsontpart, Fortaleza, 22 óra, játékvezető: Vera (ecuadori)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!