Nemzetközi foci

A gólkirály elintézte Angliát

A világbajnokság D-csoportjában Luis Suárez duplájával Uruguay 2-1-re legyőzte az angolokat, akik a kiesés szélére kerültek.
Világbajnokság, D-csoport, 2. forduló
Uruguay–Anglia 2-1 (1-0)
Brazíliaváros, 62 ezer néző. Játékvezető: Carballo (spanyol)
Uruguay: Muslera – Caceres, Gimenez, Godin, A. Pereira – Lodeiro (Stuani, 67.), A. Gonzalez (Fucile, 79.), Arevalo Rios, C. Rodriguez, – Suarez (Coates, 88.), Cavani. Szövetségi kapitány: Oscar Tabarez
Chile: Hart – G. Johnson, Cahill, Jagielka, Baines – J. Henderson (Lamber, 87.), Gerrard – Sterling (Barkley, 65.), Rooney, Welbeck (Lallana, 71.) – Sturridge. Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Gólszerzők: Suarez (39., 85.), illetve Rooney (75.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A játéknap rangadóján Uruguay válogatottja Anglia legjobbjaival csapott össze a D-csoport második fordulójában. Az uruguayiak meglepetésre 3-1-re kikaptak Costa Ricától, míg az angolok az olaszoktól szenvedtek 2-1-es vereséget az első körben, így bátran kijelenthető, hogy mindkét gárda az életben maradásért lépett pályára.

Az uruguayiak támadásaival indult a találkozó, és már ötödik percben nagyot kellett védenie Hart kapusnak: Luis Suárez szögleténél a rövid kapufánál nem állt védő, így az angol kapusnak kellett visszavetődve hárítania. A következő lehetőség az angolok előtt adódott: Sturridge lövésébe Godin kézzel ért bele a kaputól tizenkilenc méterre, a szabadrúgás mögé Rooney állt oda, aki centikkel tévesztette el a jobb felső sarkot, Muslera csak szemmel verte a gyönyörű tekerést.

A 15. percben Rodriguez kissé balról, 17 méterről lőtt kapu mellé. Az első negyedórában sokkal többet volt a labda az angoloknál, Uruguay válogatottja kapkodva és kicsit idegesen futballozott. Az első félóra végén felélénkültek az uruguayiak, előbb Cahillnek kellett nagyon mentenie Cavani elől, majd Suarez ezt követő szögletét szintén Cavani bombázta fölé 14 méterről.

A 32. percben Gerrard oldalszabadrúgására Muslera nagyon alászaladt, a hosszú saroknál érkező Rooney fejese azonban a két kapufa találkozásánál csattant, hatalmas angol helyzet maradt ki. Milyen a foci, az uruguayiak szinte a semmiből lőttek gólt a 39. percben: Cavani tökéletes beadását Suarez hat méterről a Hart mellett higgadtan a jobb alsóba fejelte (1-0).

Két perc múlva majdnem érkezett a válasz: Rooney ugratta ki Sturridge-ot, akinek tíz méteres lövését Muslera kitolta a rövid kapufa mellől, így egygólos Uruguay előnnyel vonultak a csapatok az öltözőbe.

A második játékrész ugyanúgy kezdődött, mint az első: Uruguay végezhetett el szögletet, de az angoloknál megint nem állt ember a rövid kapufánál, így az éles beívelt labdát Hartnak ismét a gólvonalról kellett kipaskolnia. Két perc múlva Cavani hagyott ki egy óriási ziccert, a PSG csatára az ötös bal sarkáról a hosszú kapufa mellé gurított.

Néhány perccel később már az angolok veszélyeztettek: Baines beadását Rooney vette le, majd nyolc méterről tiszta helyzetből Muslerát találta el, hatalmas egyenlítési lehetőség maradt ki. Az 59. percben Henderson lőtt a tizenhatos sarkáról, Muslera azonban szépen védett. Támadtak, támadtak az angolok, de az utolsó passzokban rendre hiba csúszott, az uruguayi védelem pedig jól állta a sarat. Egészen a 75. percig, amikor Johnson egy szép csellel betört a büntetőterületen belülre, majd a hosszún érkező Rooney elé tálalt, aki öt méterről a kivetődő kapus mellett a hálóba passzolt, és megszerezte első világbajnoki találatát (1-1).

Három perccel később Sturridge majdnem a vezetést átvette az angolok számára, de tizenkét méteres lövését Muslera ujjheggyel védeni tudta. A 85. percben borzasztó nehéz helyzetbe került Anglia, egy megcsúsztatott kirúgást az angol védők csúnyán elnéztek, a kilépő Suarez pedig kíméletlenül bombázott Hart felett a kapuba (2-1).

Az utolsó percekben már nem tudtak plusz energiákat mozgósítani az angolok, több gól nem született, Anglia így két meccs után nulla ponttal áll, és nagyon közel került a kieséshez.

A mérkőzést a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, László Csaba, a Ferencváros és a skót Hearts korábbi vezetőedzője, Litvánia előző szövetségi kapitánya elemezte:

Tipikus ki-ki meccset láthattunk, hiszen az a csapat, amelyik most kikapott, szinte már ki is esett. Matematikailag még nem, de nagy valószínűséggel igen. Több helyen, többször is elmondtam már, hogy a Premier League-nek az a problémája, hogy szinte minden csapatnál külföldiek szerepelnek a kulcsposztokon, és ezért az angol válogatott is szenved. Ma is kiütközött, hogy a középpálya és a védelem nem elég Uruguay ellen. A csatársorban is olyan fiatalokat látunk, akik ehhez a szinthez még nagyon rutintalanok, és nem tudják megváltoztatni a játék képét. Egy angol belső védőtől a nyolcvanötödik percben elvártam volna, hogy önfeláldozóan belevetődjön Suárez lövésébe, vagy valahogy megakadályozza a kapura lövésben.

Úgy éreztem, hogy Uruguay sokkal tapasztaltabb játékosokat tudott felvonultatni, és érettebben játszotta azt a futballt, ami szükséges volt egy ilyen meccs megnyeréséhez. Nagyon sajnálom, hogy az angol válogatott most már sokadik alkalommal ilyen helyzetbe került. Kritikaként tudom még mondani: nem értem, hogy a legjobb angol csatár miért nem a saját posztján játszik, és most Wayne Rooney-ról beszélek. Ő nem egy szélső, neki középről, vagy a mélységből kell indulnia, hogy azt tudja mutatni, amire valóban képes. Suárez pedig egyedül el tudta dönteni a meccset. Két gólhelyzetből két gólt szerzett, ez mutatja, hogy egy igazi világklasszis csatárról beszélünk.

Olvasói sztorik