Válogatott

Az öregek már kevésbé bírhatják a tempót – milyen szezont futnak a portugálok?

Sok a nagy név a luzitán keretben, de a mag már jócskán 30 fölött van.

Kapcsolódó cikkek

A 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra 44 év után újra kvalifikált magyar válogatott Izlandot, Ausztriátés Portugáliát kapta ellenfeléül a csoportküzdelmek során. Az európai klubszezon már a felénél tart, ezért érdemes megnézni, hogy szerepelnek az említett csapatok játékosai szerte a kontinensen.

Végezetül az első kalapos portugálokat vesszük sorra. Mivel válogatottjuk pótselejtező nélkül kvalifikált a tornára (csakúgy mint az izlandiak és az osztrákok), ezért amíg mi a norvégokkal küzdöttünk, náluk a szövetségi kapitány, Fernando Santos az Oroszország Luxemburg elleni barátságosokon ellen már kísérletezgethetett – a Rangadó.hu viszont most azt feltételezi, hogy az utolsó, Szerbia elleni selejtezőn szerepelt nagyjából az a keret, amelyet az Eb-n is láthatunk majd.

Kapusposzton máris komoly vetélkedés alakulhat ki a portugál válogatottnál. A keretben van ugyanis a rutinos Sporting-kapus, Rui Patrício (aki 2007 óta a csapat kezdőkapusa, és idén 17 meccsen még csak 9-szer kellett maga mögé nyúlnia, csapata vezeti a bajnokságot), a még rutinosabb Dinamo Zagreb-kapus, Eduardo (csapata 21 meccsen csak 14 gólt kapott és élen áll ugyan, de előnyük csupán két pont), valamint Anthony Lopes, aki immár harmadik éve kezdő az Olympique Lyonban (amely idén pocsékul szerepel, a Zenit, a Gent és a Valencia mögött utolsó lett a BL-ben, a bajnokságban csak hatodik).

A védelemben sem lehet panasz a nevekre. A Real Madridban edződő Pepe, a wolfsburgos Vieirinha (továbbjutás a BL-ből), a jelenleg monacós Fabio Coentrao és Ricardo Carvalho (3. hely a bajnokságban), a Fenerbahcés Bruno Alves (17 meccs, 13 kapott gól, 2. hely) mellett már március óta nem volt például kerettag José Bosingwa… A további nevek között pedig még megtalálható a Zenittel BL-továbbjutó Luís Neto, valamint a Southampton két rendszeres kezdője, Cédric Soares és José Fonte (igaz, a Szentek idén nem tudják megismételni tavalyi kiugró teljesítményüket, csak a középmezőny hátsó felében helyezkednek el). A szerbek ellen kezdő Eliseu 17 meccsből 16-szer játszott a Benficában, meglepőbb viszont a 22 éves Nelson Semedo pályára lépése – ő még csak hat meccsnél jár idén a Benficában, tavaly pedig a második kerethez tartozott…

A középpályán most talán a Dinamo Kijevvel BL-továbbjutást ünneplő Miguel Veloso az egyik legnagyobb név, de ott van még a monacós Joao Moutinho, a Besiktassal sokadik virágzását élő Quaresma (vezetik a török pontvadászatot), a zenites Danny, a Portóval otthon második Silvestre Varela, a Valencia kezdője, André Gomes, így az Atléticóval ismét nagy szezont futó Tiago szolgálataira legutóbb már szükség sem volt. Kezdett viszont a Portóban idén 15 meccsel álló André André, aki a BL-ben is szerzett két gólt idén, valamint az ugyanitt minden meccsen pályára kerülő Danilo Pereira. Mondani sem kell, hogy ők mind rendszeres tagjai csapatuk kezdő tizenegyének.

A támadóknál már a szerbek ellen sem volt szükség Cristiano Ronaldo szolgálataira, Éder viszont pályára lépett. Neki kifejezetten rossz szezonja van, csak 12-szer játszott a Swansea-ben, gólt nem szerzett, csapata a kiesés szélén áll a Premier League-ben. Hugo Almeida csillaga is erősen leáldozóban van, jelenleg az orosz bajnokságban a kiesés ellen küzdő Anzsi játékosa, ám csak 12-szer lépett pályára, két gólt jegyez – ő március óta már nem is kerettag a válogatottnál. Ott van viszont a még mindig csak 29 éves Nani, aki most a Fenerbahce csapatánál fut jó szezont, már hat gólja van a bajnokságban. Nélson Oliveira a vb-t is megjárta, de most csak az angol másodosztályban szerepel – a Benfica a Nottinghamnek adta kölcsön, ahol van már ugyan hat gólja 18 meccsen, de előttük mindenki jóval többször talált be, és jelenleg csak tizennegyedikek.

Az összességében elmondható, hogy a portugál válogatott magja erősen öregszik – a felsorolt játékosok közül a legtöbb már átlépte a 30 évet, esetleg 29 környékén jár. Egyelőre azonban összességében sikeres csapataikban rendszeres kezdőknek számítanak – a kérdés inkább az, egy megerőltető szezon után mennyire fogják majd bírni az Európa-bajnokság fáradalmait, illetve Fernando Santos kapitány mennyire mer majd a fiatalokhoz nyúlni. A fiatalokhoz, akik szintén szép számban ott vannak, elég ha csak a Porto vagy a Benfica keretére gondolunk, akik tele vannak válogatottságra ácsingózó játékosokkal.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik