Válogatott

Bayern-légiós, BL-továbbjutó – milyen szezont futnak az osztrákok?

A „sógorok” keretében alig akad olyan, aki ne topligában lépne pályára hétről hétre.

Kapcsolódó cikkek

A 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra 44 év után újra kvalifikált magyar válogatott Izlandot, Ausztriát és Portugáliát kapta ellenfeléül a csoportküzdelmek során. Az európai klubszezon már a felénél tart, ezért érdemes megnézni, hogy szerepelnek az említett csapatok játékosai szerte a kontinensen.

Másodikként a második kalapos osztrákokat vesszük sorra. Mivel válogatottjuk pótselejtező nélkül kvalifikált a tornára (csakúgy mint az izlandiak és a portugálok), ezért amíg mi a norvégokkal küzdöttünk, náluk a szövetségi kapitány, Marcel Koller Svájc ellen már kísérletezgethetett – a Rangadó.hu most azt feltételezi, hogy az utolsó, Liechtenstein elleni selejtezőn szerepelt nagyjából az a keret, amelyet az Eb-n is láthatunk majd.

Az osztrákok kapuját – hacsak be nem üt a krach – valószínűleg Robert Almer védi majd. A 31 éves kapus 20-ból 13 meccsen szerepelt idén a második helyen álló Austria Wien színeiben. Vetélytársa a poszton Ramazan Özcan, aki a Bundesligába frissen feljutott Ingolstadt kapuját védi egészen szenzációsan, 17 forduló után mindössze 18 gólt kaptak – nem túlzás, hogy ő menti meg a szezonjukat, hiszen így is csak a 11. helyen állnak, mivel a támadóegység mindössze 11 gólt tudott összeszenvedni.

A csapatkapitány Christian Fuchs az idén szárnyaló angol Leicester City bal bekkje, Aleksandar Dragovic a BL-ben talpon lévő Dinamo Kijevben játszik, Sebastian Prödl a Watforddal nemrég a Chelsea ellen játszott döntetlent, a Liverpoolt kapott gól nélkül ütötte ki és közel áll a nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyekhez. Florian Klein szezonja eddig a „legrosszabb” a védelemből, 13 meccsen játszott a Bundesligában a Stuttgartban (a középpályás Martin Harník is itt játszik).

Itt lehet még megemlíteni a kissé perifériára szoruló, de még kerettag Garics Györgyöt, aki most a 13. Darmstadt játékosa, 15 meccsen lépett eddig pályára.

Liechtenstein ellen természetesen kezdő volt a Bayern Müchenben szereplő David Alaba, akit nem igazán kell bemutatni a futballrajongóknak, míg Julian Baumgartlinger alapember a Bundesligában nyolcadik Mainzban. Marko Arnautovic immáron 19 meccsen 7 gólos a Stoke Citynél, a legutóbbi három fordulóban betalált az Everton és a Manchester United ellen is. Zlatko Junuzovic a Werder Bremenben játszik sokat, bár csapata egyelőre szenved, csak a tizenhatodik, és az osztráknak csak csupán két gólja van a szezonban.

Szintén nem ismeretlen név Jakob Jantscher, aki most a svájci Luzernnél tudhat maga mögött 16 meccset, csapata negyedik. Marcel Sabitzer és Stefan Ilsanker egymás és Gulácsi Péter, valamint Kalmár Zsolt csapattársai a német RB Leipzignél, amely magabiztosan vezeti a Bundesliga 2-t.

A támadósorban Marc Janko a legismertebb név, a 32 éves csatár most a Basellel lövi szét a ligát, 14 meccsen 13 gólos és vezeti a svájci bajnokságot. A keretben lehet még Lukas Hinterseer, aki a gyengén muzsikáló német Ingolstadt csatára, Rubin Okotie egy osztállyal lejjebb, a 1860 München csapatánál 6 gólos, de kieső helyen áll. Andreas Weimann jelenleg az angol másodosztályú Derby County játékosa, de szintén Premier League-tapasztalattal bír.

Az osztrák keretben tehát alig-alig találni olyan nevet, amely ne valamely topligában pallérozódna és ráadásul nem periféria-játékosokról van szó, hanem legtöbben rendszeres kezdői csapatuknak – a nevek alapján nem sok nehezebb ellenfelet kaphattunk volna a második kalapból.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik