Futsal

Elúszott a magyarok aranyérme

A Futsal Schwaz biztosította elsőségét az osztrák bajnokságban, a Murexin az ezüstért küzdhet a folytatásban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt hétvégén a magyarok számára is folytatódott az osztrák teremlabdarúgó-bajnokság első osztálya. Az 1. FC Murexin Allstars Wiener Neustadt csapata Innsbruckba utazott, ahol a házigazda mellett a bajnokságban előtte álló, és a bajnoki címre nagy eséllyel pályázó Futsal Schwaz csapata ellen lépett pályára.

A hosszú utazást követően nagyjából legerősebb keretével vágott neki a fontos meccseknek René Gaida csapata, hiszen csak Walter Lichtenwörter hiányzott a rutinos játékosok közül. A mérkőzéseket az Innsbruck nagypályás csapatának gyönyörű stadionja melletti csarnokban játszották.

Az első mérkőzésen a hazai csapat ellen léptek pályára a magyarokkal megerősített bécsújhelyiek, akik jól kezdték a találkozót, hiszen Fogarasi Csaba a hatodik percben bevette a hazaiak hálóját (0-1). Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a távolról érkező lövésnél a kapus bizonytalansága is kellett a gólhoz. A találat azonban mintha a vendégeket zavarta volna meg, hiszen rengetek hibával játszottak támadásban és védekezésben is.

Először szabadrúgásból veszélyeztetett a fiatal hazai csapat. A nyolc méterről leadott lövésnél szétnyílt a sorfal, így Lekics József bravúrjára volt szükség ahhoz, hogy megmaradjon a vezetést. Nem ez volt azonban a legnagyobb védése a magyar kapusnak, ugyanis háromszor is sikeresen kontrázott az Innsbruck, de Lekics mindhárom alkalommal nagy bravúrral és önfeláldozással mentette meg csapatát a góltól. Egy alkalommal pedig nagyszerű ütemben ugratta ki Egle Lászlót, aki azonban túl közel került a kapushoz, így nem sikerült növelnie a bécsújhelyiek előnyét.

A szünetben René Gaida fel is hívta a játékosai figyelmét, hogy védekezésben nem szabad ennyi hibát véteniük, mert meg fogja bosszulni magát. Ennek megfelelően a második félidőben sokkal összeszedettebben játszott a vendégcsapat, és hét perc elteltével Egle László nagyszerű labdáját a csapatkapitány Daniel Englisch váltotta gólra (0-2). A hazai csapat próbált támadni, de a távoli lövések nem okoztak gondot Lekics számára, és a Murexin védelme is jobban zárt, mint az első félidőben.

A mérkőzés végén még Armin Music startolt egy hosszú labdára, ami a kifutó hazai kapusról visszapattant hozzá, és az üres kapuba továbbította, ezzel kialakítva a 3-0-s végeredményt.

A második mérkőzésen a Futsal Schwaz volt a Murexin ellenfele. Erre a mérkőzésre nagyjából háromnegyed részt megtelt a lelátó, hiszen a közeli Schwazból sokan jöttek buzdítani a bajnoki címre esélyes alakulatot. A mérkőzés tétje nagy volt, hiszen a Schwaz egy győzelem esetén nyolc pontra ellépett volna a Murexintől, és három hátralévő bajnokiján egy pont is elegendő lenne számukra a bajnoki címhez.

Ennek megfelelően mindkét csapat óvatosan kezdett, és egymás hibáiból élt. Az első nagy helyzet a Murexinnél maradt ki, egy keresztpassz után Denis Rizvanovic lövését bravúrral védte a hazai kapus, majd a kipattanónál üres kapura kapufát rúgott Daniel Englisch. Ezután azonban javult a listavezető, és futószalagon jöttek a helyzetek. Sokszor kerültek egy az egyben Lekics Józseffel szemben, a magyar kapus azonban nagyszerű napot fogott ki, és mindent hárított, amit csak lehetett.

Már az első tíz percben nagyon rosszul állt volna a Murexin, ha kapusa nem véd ilyen formában. A 13. percben már Lekics sem tudott segíteni: egy kontra végén létszámfölényben támadott a Schwaz, Fogarasi próbálta blokkolni a középre adást, azonban ez nem sikerült, és a hosszú oldalon nem ért vissza Murexin-védő a hazai játékossal, aki a vetődő Lekics mellett a kapuba lőtt (1-0).

A gól megzavarta René Gaida csapatát, és újabb ziccert kellett védenie Lekicsnek, majd egy eladott labda utáni kontránál senki nem támadta meg a labdát vezető Sinan Bicert, aki a kiszolgáltatott Lekics mellett a hálóba lőtt (2-0). Még mielőtt megnyugodhatott volna a hazai csapat, egy nagyszerű támadás végén Englisch szépített a Murexin részéről (2-1). A félidő végén még Lekics spárgázott ki a hosszú sarokból egy hazai lövést, így egygólos különbségnél fordultak a csapatok.

A második félidőben is álmosan és pontatlanul játszott a vendégcsapat, és csak a hazaiak kapkodó támadásbefejezésein, illetve a még mindig jó formát mutató Lekicsen múlt, hogy nem nőtt a különbség. A mérkőzés 26. percében azonban ő is tehetetlen volt, hiszen a védők nem támadták a labdát felhozó Jovan Trailovicot, aki nyolc méterről, spiccel kilőtte a bal felsőt (3-1). Néhány perccel később újra sakk-matt helyzetig játszották a hazaiak a támadást, és Trailovic emelt Lekics kapujába (4-1). Ekkor időt kért René Gaida, és Joó Bálintot hozta be vészkapusnak. Egy labdajáratás után Egle fordult be, és mesterien emelt a kapuba (4-2). Ezután tovább támadott a Murexin, és Joó lövését nézte el a hazai kapus, ami így a kapufáról Admir Music elé pattant, aki rögtön berúgta a harmadik bécsújhelyi találatot (4-3).

Ekkor visszajött a remény, de nem sokáig, hiszen előbb Armin Music faultjával gyűlt össze az ötödik vendéghiba, majd egy labdaeladást követően már nem merték bántani a félpályánál kilépő Trailovicot, aki így lendületből vezette kapura a játékszert, és itt már Lekics sem tudott segíteni, újra két gól volt a különbség (5-3). Egy perccel később labdát szerzett az ellenfél hatosán belül a Murexin, amit Denis Rizvanovic váltott gólra (5-4). A hátralévő másfél percben nem sikerült gólt szerezni, így nyert a Schwaz, amely a 2006–2007-es bajnokság óta az első csapat, amely képes volt megszakítani a Stella Rossa és a Murexin hegemóniáját, ami a bajnoki címeket illeti.

A bécsújhelyieknek még öt mérkőzésük van hátra, és nagyon össze kell szedniük magukat, ha meg akarják szerezni az ezüstérmet a javuló Stella Rossa előtt. A Murexin edzője azonban elismeri, hogy idén megérdemelten szerezte meg a bajnoki címet a tiroli csapat, mert egyenletes teljesítményt nyújtott, és nem veszített olyan pontokat a papíron gyengébb gárdák ellen, amiket a magyarok sajnos elszórtak.

Folytatás január 19-én, Bécsújhelyen, ahol már csak a becsületéért és a bajnoki ezüstéremért játszik a Murexin. Az edző nyilatkozatokat, illetve a forduló többi eredményét és a jegyzőkönyveket megtalálják ide kattintva!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik