Futsal

Magyarokkal mennek a bajnoki címért

Hét honfitársunk szerepel az osztrák aranyéremre hajtó bécsújhelyi teremlabdarúgó-csapatban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

November 16-17-én elkezdődött az osztrák teremlabdarúgó-bajnokság. A Ligakupa egy héttel korábbi küzdelmei rávilágítottak arra, hogy a tavalyi háromcsapatos bajnoksághoz idén felzárkózik a bécsi Vienna Calcio International, amely szerb játékosokkal erősített, illetve a Klagenfurt is okozhat meglepetéseket a szezonban.

Az első forduló szombati játéknapján a tavalyi meglepetéscsapat, a Futsal Schwaz két nagyarányú győzelmet is aratott. Úgy néz ki, idén is komolyan számolni kell a tiroli csapattal, amelynek kimondott célja, hogy megtörje a Stella Rosa és a Murexin Wiener Neustadt uralmát.

A másik favorit, a Stella Rosa csapata egyszer lépett pályára, és a létszámgondokkal küzdő SV Georgia legyőzése nem is okozott gondot Alexander Ristovski legényeinek. A kiesés elől tavaly csak adminisztratív okokból megmenekülő Innsbruck csapata egy sikerrel és egy döntetlennel kezdte a szezont, ami már most több pontot jelent, mint amennyi a tavalyi szezon végén állt a nevük mellett. Úgy látszik, a szisztematikus nevelőmunka beérik a fiatal együttesnél.

A Futsal Vienna és a Polonia FC első fordulóbeli teljesítménye rosszabb, mint várni lehetett, a két együttesnek össze kell magát kapnia a folytatásra.

Most pedig térjünk rá a magyar érdekeltségű játéknap mérkőzéseire. Bécsújhelyen az 1. FC Murexin Allstars Wiener Neustadt csarnokában rendezett minitornán négy csapat, a Dynamo Triestingtal, a Vienna Calcio International, a Futsal Klagenfurt, illetve a magyarokkal felálló Murexin együttese csapott össze. Az átigazolási időszak két legnagyobb fogása a bécsújhelyi csapatnál a Haladástól érkező támadó, Egle László, illetve a védekezés új oszlopa, Joó Bálint volt. Rajtuk kívül tavalyról a csapatnál maradt a kapus, Lekics József, illetve a mindenes Fogarasi Csaba Levente. Új érkező még Lovász László, Karácson Dávid és Szűcs Gergő, akik azonban az első fordulóban nem kerültek keretbe sérülés utáni lábadozás és meccshiány miatt.

A bécsújhelyiek az újonc, ám nagy reményekkel érkező Futsal Klagenfurt ellen kezdtek, és hamar nyomatékosították, hogy a csapat egyértelmű célja a bajnoki arany megszerzése. Egy távoli lövést leszámítva – ami nem jelentett problémát Lekics számára – az ellenfél térfelén zajlott a játék, és előbb Milos Andrejics, majd Egle László talált a kapuba, megnyugtatva ezzel csapatát. René Gaida tanítványai futószalagon dolgozták ki a jobbnál jobb helyzetek, és látványos játékkal szolgálták ki a publikumot. A félidőre közepére kicsit felébredt az újonc, de Lekics kapus mindig a helyén volt, miközben Andrejics és Egle újra betalált. A félidő végére kicsit hitehagyottá váló vendégek még kétszer kényszerültek középkezdésre, tehát 6-0-s előnnyel fordult a motivált Murexin gárdája.

A második félidő elején az öltözőben maradtak a hazaiak, és egy sakk-matt szituáció végén szépített a Klagenfurt. Ezután újra nagyobb iramban játszott a hazai csapat és újabb két góllal terhelte ellenfele kapuját. A folytatásban megint áramszünet következett a védekezésben, és a három az egy elleni szituációt kihasználó ellenfél 8-2-re alakította az eredményt. Újra a Murexin percei következtek, gyors egymásutánban négyszer kapituláltak a klagenfurtiak, akiken a kapuscsere sem segített.

A két csapat közti különbséghez képest mindkét oldalon sok szabálytalanság volt, ezért először a Klagenfurt jutott kisbüntetőhöz, amit ki is használt, majd pedig Milos Andrejics mutatta meg, hogy ebben a műfajban is állja a versenyt az ellenféllel. A vége 13-3-as Murexin-győzelem, ami a várakozásoknál is nagyobb különbség, és tökéletes rajt volt René Gaida csapatától. A mester úgy vélekedett a mérkőzés után, hogy ennél jobb szezonkezdetet nem is lehet elképzelni, most már csak haladni kell a megkezdett úton.

A következő mérkőzésen a Ligakupa-elődöntő visszavágóját láthatták a nézők. Egy hete a Murexin rossz játékkal 7-4-re kikapott a Vienna Calcio együttesétől, ezért most duplán szerettek volna bizonyítani a hazaiak. A vendégeknél két hiányzó volt, de így is erős kerettel érkeztek, azonban az első meccsükön sok helyzetet kihagyva csak döntetlenre végeztek a Dynamo Triestingtal ellen.

A Murexin célja a stabil védekezésből történő kontra volt, így kicsit passzívan kezdett a csapat, de a Calcio is csak tapogatózott. Mindkét oldalon akadt néhány kisebb lehetőség, de a két kapus állta a sarat, majd egy nagy Allstars védelmi hiba után vezetést szerzett a Vienna Calcio. A magyar játékosok csapata azonban ezután sem állt le, próbálkozott helyzeteket kialakítani, azonban a Calcio kontráiban is mindig benne volt a veszély, egy esetben csak Lekics óriási bravúrjának köszönhetően maradt a 0-1. Ezután lassan átvette az irányítást a hazai csapat, és Andrejics cseles szabadrúgása, majd Egle László kihasznált ziccere után már Murexin-vezetéssel fordultak a szünetben a csapatok.

A második félidőben több nagy helyzete volt a Murexinnek, de Pavlovics kapus állta a sarat. A mérkőzés vége felé közeledve mindkét együttes nagyon koncentrált, és a biztos játékra törekedett. Lekics kapusnak egy szabadrúgás után volt védeni valója, míg a másik oldalon Egle lövésénél volt a helyén a kapus. A Murexin védekezésében Joó Bálint, Walter Lichtenwörter, Fogarasi Csaba, illetve a kapitány, Daniel Englisch jó teljesítménye jelentette a biztosítékot arra, hogy nem kerülhet az ellenfél jó helyzetbe, a többi kapu felé tartó labdát pedig az egész nap folyamán magabiztosan védő Lekics kapus fogta.

Két perccel a vége előtt egy kontránál Andrejics adott kicsit hosszú labdát Egle elé, aki ütemtelenül még bele tudott szúrni a játékszerbe, amely így a kint álló kapus feje fölött hullott a hálóba. Ezzel a góllal el is dőlt a meccs, igaz, még két veszélyes lövést kitenyerelt Lekics kapus, de már nem volt igazi átütőerő a Calcio támadásaiban. Második meccsét is megnyerte René Gaida gárdája, amely csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorul a Futsal Schwaz csapata mögé a tabellán.

A bécsújhelyiek a következő körben szabadnaposak, majd november 30-án három mérkőzés vár rájuk. Ha ezeket is behúzzák a fiúk, akkor biztosan állítható, hogy az aranyérem egyik legnagyobb várományosai lesznek, hiszen a nehéz meccsek közül akkor már csak a Stella Rosa elleni örökrangadó lesz hátra, amin azonban az elmúlt évek statisztikája alapján a Murexin az esélyesebb.

A magyar fiúk teljesítményével meg volt elégedve René Gaida edző, de ez a teljesítmény elvárás is velük szemben. Ki kell még emelni Milos Andrejics nagyszerű játékát, illetve a csapatkapitány, Daniel Englisch küzdeni tudását, és védőteljesítményét. Mindent együttvéve azt mondhatjuk, hogy nagyszerű csapattá formálta a Ligakupa-kudarc a bécsújhelyieket, akik megmutatták, hogy keretük erőssége az egymásért küzdeni tudás, és a remek egyéni teljesítmények egyvelege. Reméljük, a továbbiakban is csak jókat hallunk a fiúkról.

A tabella ide kattintva, néhány mérkőzés góljai pedig ide kattintva megtekinthetők!

Olvasói sztorik