Futsal

A második helyen fordulnak a magyarok

Az elmúlt hétvégén rangadót nyert honfitársaink csapata az osztrák bajnokság élvonalában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kezdjük először a tabellát vezető Futsal Schwaz csapatával, amely két, a vártnál szorosabb mérkőzésen szerzett hat pontot, amit úgy értékeltek, hogy jó teljesítményről ugyan nem beszélhetnek, de a legfontosabb feladatot teljesítették. Ez még akkor is igaz, ha a csupán két cserejátékossal érkező Vienna Calcio az utolsó percig döntetlenre állt ellenük. Így a tiroliak kilenc meccsből nyolcat nyertek, és csak a Murexin tudta őket legyőzni, 24 pontjukkal az első helyen fordultak.

A másik helyszínen, Bécsben mindenki a Stella Rossa – 1. FC Murexin Allstars Wiener Neustadt csatára várt. Előtte azonban mindkét csapatnak volt egy „kötelező” meccse. A Stella Rossa magabiztosan, 7-1-re győzte le a Dynamo Triestingtal csapatát, ami jelezte, hogy jó formában vannak, hiszen a Triestingtal néhány hete megverte a bécsújhelyieket.

A Murexin a nullapontos SV Georgia ellen kezdte a játéknapot. Érdekesség, hogy a nagyrészt grúzokkal felálló csapatban két magyar is játszott ezen a játéknapon, a kapus Hajnal Gábornak, és a mezőnyjátékos Kozó Viktornak is ezek voltak az első meccsei a bajnokságban. Sok örömük azonban nem volt, hiszen már a harmadik percben megszerezte a vezetést Denis Rizvanovic révén a Murexin. Ezután a magyarok percei jöttek, hiszen a félidőben Egle László és Joó Bálint is duplázni tudott, és mindketten jól is játszottak, illetve Lekics József is hibátlanul őrizte a bécsújhelyiek hálóját.

A szünetben további teljes koncentrációra kérte a csapatot René Gaida edző, azonban kicsit kijött a szorításból a Georgia, és néhány veszélyesebb helyzetet is kidolgozott, de Lekics kapus vezetésével tudta tartani az eredményt az előnyben lévő ellenfél. A félidő feléhez közeledve kapust cserélt a Murexin, és a fiatal Hamid Rahimi is kapott egy kis lehetőséget. Sajnos nem volt szerencséje, egy pattogó labda az egyik védő kezét érintette, és hatméterest rúghatott az ellenfél, ezzel 5-1-re módosítva az állást.

Nagy volt a kapkodás bécsújhelyi részről, mert már mindenki a Stella Rossa elleni meccsre koncentrált, de kilenc perccel a meccs vége előtt egy kontrából a korábban inkább a védekezésre összpontosító Fogarasi Csaba Levente lőtt magabiztosan a hosszú sarokba. A hat Murexin gólból így ötöt magyarok lőttek. A meccs végére teljesen kiengedett René Gaida csapata, és előbb egy tízméteresből, majd egy kontrából még két gólt kaptak, de végül így is magabiztosan nyertek 6-3-ra.

A Georgia még örülhetett is ennek az eredménynek, ugyanis a következő meccsen 20-2-es vereséget szenvedtek a Triestingtal ellen, így két hét alatt a második nagyarányú vereségébe is beleszaladt.

Ezután jött az osztrák futsal „El Classicója”, a Stella Rossa és az 1. FC Murexin Allstars Wiener Neustadt ütközete. A bécsújhelyiek bajnoki meccsen 2011 januárja óta nem kaptak ki a Stella Rossától, így most is bíztak benne, hogy folytatódik a sorozatuk. Mindkét csapat idegesen kezdett, és nagyrészt a mezőnyben folyt a játék, mígnem a harmadik perc táján a Stella csapatkapitánya, Patrick Barbic eresztett meg egy lövést 13 méterről, és a lábak között elsuhanó labdát csak óriási bravúrral tudta kispárgázni Lekics József.

Ez a mozdulatsor megadta a löketett a vendégeknek, és egy perc múlva a csapatkapitány, Daniel Englisch fordult le védőjéről, és a kicsúszó kapus fölött-mellett a kapuba lőtt (0-1). Vezetett tehát a magyarok csapata, amely nagyszerűen játszott. A védekezés ebben a szezonban még egyszer sem volt ilyen jó, mint ezen a meccsen. A visszatérő Armin Music is többször nagyszerűen szerelt, és támadásban is benne volt a veszély a bécsújhelyi csapatban, Egle Lászlót és Denis Rizvanovicsot is nehezen tudta tartani a Stella védelme.

Azonban a félidő második felében a játékvezetők néhány faulttal megtámogatták a hazaiakat, akiknek közel hét percig kellett vigyázniuk arra, hogy ne szabálytalankodjanak hatodszorra is. Egy perccel a szünet előtt ennek az óvatosságnak meg is lett az eredménye, a Stella Rossa játékosa egy kicsit könnyebben kerülhetett lövőhelyzetbe, mint korábban, és a jobb alsó sarokba tartó lövésre Lekics József is késve mozdult, ami így a lába alatt vánszorgott a kapuba (1-1).

Döntetlennel vonultak a csapatok az öltözőbe, de a meccs képe alapján várható volt, hogy nem marad így az eredmény. A második játékrészben a Murexin újra magához vette a kezdeményezést, és több lövés érkezett Gregor Klingenbrunner kapujára, de ezeket biztosan hárította, míg a másik oldalon Lekics József védte biztosan a hazai próbálkozásokat. Mezőnyben egyenrangú ellenfelek voltak a csapatok, azonban az egyéni képességek terén jobb bécsújhelyiek még rá tudtak tenni egy lapáttal az első félidei teljesítményre.

Először Fogarasi Csaba forgolódott a hazai szaggatottnál, majd miután nem talált játszótársat, nagy erővel kapura lőtt. A labda megpattant egy védőn, és a kapuba vágódott (1-2). Óriási öröm vendégoldalon, és nagy csalódottság a hazaiak részéről. Továbbra is próbált támadni a Stella Rossa, de Armin Music és Joó Bálint is nagyszerűen fogta össze a védelmet. Sőt, a magyar játékos – kihasználva, hogy a hazaiak elaludtak – kilépett két védő között, majd talppal elhúzta a kapus mellett, és a hálóba gurított (1-3). Ezután kétségbe esetten támadni kezdett a Stella Rosa, de egy labdaszerzést követően Armin Musiccsal szemben szabálytalankodtak sárga lapot érően, és mivel ez a hazai játékosnak már a második volt, emberelőnybe került a vendégcsapat.

René Gaida időt kért, és labdatartásra szólította fel a játékosokat, akik egy ideig jól csinálták, azonban végül nem sikerült a kívánt gólt is megszerezniük, és egy kontránál Egle László óriási mentése is kellett ahhoz, hogy ne kapjon gólt a Murexin. Ezután az utolsó három perce rögtön átállt a Stella Rossa öt a négy elleni játékra, és mindig sikerült is gyorsan felállniuk, de a magyarok csapata nagyszerűen védekezett, és Lekics kapus is magabiztosan védte a távoli kísérleteket. Egy alkalommal a kipattanónál is gyors reflexszel hárított, és biztonságot adott az előtte játszóknak.

A vége 3-1 lett, és René Gaida csapata most már kevesebb pontot veszített, mint a Stella Rossa. Elmondható, hogy az osztrák bajnokság színvonalát meghaladó találkozóról volt szó, amelyen a Murexin nagyszerű védekezéssel és megfontolt támadásokkal megérdemelten szerezte meg a győzelmet. Ehhez pedig minden játékos százszázalékos teljesítménye kellett, ami ezen a napon meg is volt. Egyértelműen a jobb csapat nyert, így Egle Lászlóék a második helyen fordulnak, két ponttal lemaradva a Futsal Schwaz csapatától. Azonban ha minden további meccsen ilyen teljesítménnyel rukkolnak elő, akkor nem lehet probléma a bajnokság megnyerése.

Most egy hét pihenő jön a Murexinnek, majd december 28-án Fischamendben a Vienna Calcio és a Futsal Klagenfurt elleni két nagyon fontos és nehéz találkozó jön, amelyen mindenképpen győznie kell a Murexinnek ahhoz, hogy nyomás alatt tartsa a Schwaz együttesét. Elmondható, hogy most jó útra lépett a csapat, és erről nem szabad letérni, ha bajnokok akarnak lenni.

A tabella és az edzői nyilatkozatok megtekinthetők ide kattintva, ahol az összes mérkőzés jegyzőkönyvét is megtalálják.

Olvasói sztorik