Futsal

Ezúttal sem sikerült: győzelem, de kiesés

A magyar válogatott 5-4-re nyert Ukrajna ellen az Európa-bajnoki pótselejtező gyöngyösi visszavágóján.

Kapcsolódó cikkek

Teremlabdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező, visszavágó
Magyarország–Ukrajna 5-4 (1-1)
Gyöngyös, 1500 néző. Játékvezetők: Malfer, Galante (olaszok)
Magyarország: Balázs Z. – Trencsényi, Lovas, Rábl, Dávid R. Cserék: Szeghy, Kun G., Lódi, Harnisch, Dróth, Gyurcsányi. Szövetségi kapitány: Tomas Rivera Amoros
Ukrajna: Ivanjak – Szimka, Valjenko, Legcsanov, Ovszjannikov. Cserék: Kiszeljov, Szoturma, Bilocerkivec, Zsurba, Szirij, Bondar, O. Szorokin, D. Szorokin, Litvinyenko (kapus). Szövetségi kapitány: Jevgenyij Rivkin
Gólszerzők: Legcsanov (öngól 3.), Dróth (34., 40.), Kun G. (36.), Harnisch (38.), illetve Lódi (öngól 8.), Bilocerkivec (26.), Valjenko (35.), Ovszjannikov (36.)
Kiállítva: Szimka (26.)
Továbbjutott: Ukrajna (6-6, idegenben lőtt több góllal)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Ukrajnában rendezett első meccset 2-1-re elvesztő magyar válogatottat fergeteges hangulat és telt ház fogadta Gyöngyösön. Az odavágó szoros eredménye ellenére továbbra is a világranglista nyolcadik helyezettje volt a párharc esélyese, hiszen a mieink csak a 29. pozíciót foglalják el.

A magyar válogatottban a berettyóújfalui sor kezdett, az idegenben parádézó Balázs Zoltánnak már az első percben védenie kellett, majd az egy héttel korábban duplázó Szimka került nagy helyzetbe, de szerencsére nagyon elrontotta a lövést. A harmadik percben létszámfölényben támadhattak a mieink, de Lovas Norbert beadását Rábl János nem tudta a kapuba továbbítani. A szöglet után viszont Lovas lövése a menteni igyekvő, becsúszó Legcsanov lábáról a hálóba pattant (1-0).

Az ötödik percben Harnisch lövésébe Valjenko belevetődött. Dávid Richárd távoli bombája a hálóba vágódott, de a játékvezető nem ítélt gólt, mert a labda a tartószerkezetről pattant be. A vezetőgól után a magyarok támadásban maradtak, de a vendégek is kezdeményeztek, hiszen nekik mindenképp egyenlíteniük kellett a továbbjutáshoz. A hatodik percben Ovszjannikov lövését védte Balázs Zoltán. Egy perccel később Rábl kísérletét hárította kivetődve Ivanjak.

A magyarok kihagyott helyzetei megbosszulták magukat: a nyolcadik percben egy ukrán szöglet után Bilocerkivec lövésébe Lódi Tamás olyan szerencsétlenül ért bele, hogy a labda a kapuba került (1-1). A 11. percben Rábl János mindenkit kicselezett, a kilépő kapust is, de passza elgurult a középen érkező Kun Gábor mögött. Két perccel később Zsurba lőtt az oldalhálóba. Az ellentámadás végén létszámfölényben voltak a mieink, de Dróth Zoltán a blokkoló ukrán játékosba lőtt.

A 14. percben előbb Valjenko bombázott centikkel a kapu mellé, majd Szimka találta telibe a kapufát. Egy perc elteltével Rábl a kimozduló kapusba lőtt, majd Dróth is ugyanebbe a hibába esett. Az első félidő hajrájában a vendégek uralták a játékot, és sorra vezették veszélyes akcióikat. A 18. percben Szimka hagyott ki ígéretes lehetőséget. A játékvezetők látványosan az ukránokat támogatták, de újabb gól már nem született.

A szünet után rögtön vészkapus-játékkal kezdtek a magyarok, de sokáig nem nélkülözhették Balázs Zoltánt, mert továbbra is Ukrajna legjobbjai kezdeményeztek és támadtak. A győri hálóőr bravúrjai nagyon kellettek! A 26. percben Szimka megkapta második sárga lapját, ezért a játékvezető kiállította. Hiába az emberhátrány, egy ellenakció végén mégis az ukránok lőttek gólt Bilocerkivec révén (1-2).

A vendégek kapusa is nagyon jól védett, bravúrjai miatt kevés esély mutatkozott a magyarok számára a gólszerzésre, még emberelőnyben is, pedig ekkor már három gól kellett volna a továbbjutáshoz. Sito Rivera kapitány ismét lehozta a kapust, majd Dróth lövésénél ismét nagy bravúrt mutatott be Ivanjak. A 34. percben megtört a jég: egy felívelés után Dróth fejjel volt eredményes (2-2). Egy perccel később Kun Gábor éppen Valjenko elé passzolta a labdát, aki az üres kapuba gurított (2-3).

A 36. percben Balázs Zoltán rosszul mozdult ki a kapujából, ezt kihasználva Ovszjannikov a hálóba felejt (2-4), a másik oldalon Kun Gábor bombázott távolról a kapuba (3-4). A magyarok nem adták fel, továbbra is erőltették a támadásokat, és Kun pontos passzát Harnisch gólra tudta váltani (4-4), sőt a negyvenedik percben Dróth lövése is a hálóban kötött ki (5-4). Tizennégy másodperccel a vége előtt Harnisch Ákos bombáját védte a kapus. A mieinknek sikerült elkerülniük a vereséget, és bár kiestek, de legalább szépen búcsúztak.

A párharc mindkét mérkőzésére igaz, hogy a mieink helyenként tetszetősen játszottak, de összességében inkább az ukránok uralták a játékot. A magyar válogatott legutóbb 2005-ben jutott ki valamilyen világversenyre (2010-ben a rendező jogán vehetett részt az Európa-bajnokságon), és ez a megállapítást sajnos most sem tette múltidőbe a csapat.

Olvasói sztorik