Futsal

Száz amatőrtől az Európa-bajnokságig

A MLSZ futsal bizottságának leköszönő elnöke, Esterházy Márton büszkén tekint vissza az elmúlt tizenhárom évre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ legutóbbi elnökségi ülése után nyilvánosságra került, hogy újjászerveződik a futsal bizottság. Esterházy Márton elnök, illetve Ragadics Ferenc és Juhász Péter munkáját elismeréssel köszönte meg a szövetség. 13 év után tehát elköszön a teremlabdarúgó-bizottságtól Esterházy Márton, aki rengeteg sikeres esztendőn át volt a szakág irányítója, Európa-bajnoki részvétel és rendezés is fűződik például a nevével fémjelzett időszakhoz, ezért némileg meglepő ez a döntés.

A Rangadó.hu megkereste Esterházy Mártont, aki értékelte az elmúlt több mint egy évtizedes munka eredményeit, legnagyobb sikereit. Kíváncsiak lettünk volna a váltás okaira is, azonban ezen kérdésünket csak röviden kommentálta.

– Már nem tudnám a továbbiakban összeegyeztetni a futsal bizottság elnöki feladatait a munkahelyi elfoglaltságaimmal, ezért történt a váltás – magyarázta Esterházy Márton.

– Tizenhárom év rengeteg szép emléket hordozhat magában. Mire a legbüszkébb az elmúlt időszakból?
– Amikor 2000 augusztusában kineveztek az elnöki posztra, alig pár száz amatőr labdarúgó alkotta a magyarországi futsal mezőnyét. Innen indultunk. Komoly sikereket értünk el nemzetközi kapcsolatok terén, nagyon széles körben szereztünk ismeretséget. Az utánpótlásunk is látványos fejlődésen ment keresztül, jóval nagyobb bázis áll rendelkezésükre a kluboknak napjainkban, mint az első években. Rengeteg utánpótlástornát, toborzót szerveztünk, ahol sok fiatallal ismertettük meg a sportágat. Nagyon büszke vagyok a 2005-ös Európa-bajnoki részvételünkre. A 2010-es budapesti-debreceni rendezésű kontinensviadal pedig óriási sikernek számít. Itt volt Michel Platini UEFA-elnök, valamint a szövetség teljes vezérkara is. Ilyen sportdiplomáciai sikert egyetlen másik szakág sem ért el az elmúlt években.

– Mindent megtettünk azért, hogy biztosítsuk klubcsapatainknak a nemzetközi lehetőségeket, ennek köszönhetően profi játékosok érkezhettek a magyar bajnokságba – folytatta Esterházy. – Erősödött a bajnokság mezőnye, a Rába ETO kiemelkedő nemzetközi eredményei is bizonyítják ezt. A Győr sikereire szintén nagyon büszkék vagyunk. Megszázszorozódott, vagy még talán ennél is nagyobb mértékben nőtt a hivatásos játékosok száma. A női mezőnyben pár évvel ezelőtt még alig hatszáz mérkőzést jegyeztek az MLSZ égisze alatt, mára ez a szám elérte az ezerhatszázat. Széles körben ismertté vált a teremlabdarúgás.

– A válogatott is komoly eredményeket ért el az elmúlt években, és ha legyőzi az őszi pótselejtezőkön Ukrajnát, akkor ismét ott lehet az Európa-bajnokságon.
– A futsal bizottság egyik legfontosabb feladata a válogatottak, legfőképpen a férfi- és női A, valamint az U21-es csapatok támogatása. Egy unikum az MLSZ életében, hogy az elmúlt években mindig ott volt a válogatottunk a világ- és Európa-bajnoki selejtezőkön. Ami a mostani pótselejtezőt illeti, úgy érzem, komoly esélyekkel vágunk neki a párharcnak. Az ukránok kicsit megrogytak az utóbbi időben, kaptak egy nyolcast például attól a Szlovéniától, akikkel mi pariban voltunk. Esélyesek lehetünk a továbbjutásra.

Olvasói sztorik