Nemzetközi foci

Villámhárítóként is szolgált a tolmács másodedző

MATTHIAS SCHRADER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Húsz éve Janisz Topalidisz és Otto Rehhagel csúcsra vezette a görög válogatottat
MATTHIAS SCHRADER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Húsz éve Janisz Topalidisz és Otto Rehhagel csúcsra vezette a görög válogatottat
Ha egy futballimádótól megkérdezzük, mi történt húsz éve az Európa-bajnokságon, kapásból rávágja: a német Otto Rehhagel vezette Görögország lett az aranyérmes. Azt azonban talán senki sem tudná megnevezni, hogy ki segítette őt a munkában. Történet egy háttérben megbúvó kisemberről, aki a német harmadosztályban edződött, majd a Hertha másodedzőségét hagyta ott, hogy történelmet írjon. Eb-történelem, 12. rész.

A 2004-es Európa-bajnokság egy előre nem várt meseszerű fordulatot tartogatott a végére. A sztárcsapatok sorra elbuktak, Spanyolország, Olaszország és Németország a csoportkörben, Anglia és Franciaország a negyeddöntőben vérzett el, végül az antifutballt bemutató Görögország zsebelte be tornagyőzelmet, miután a döntőben Angelosz Hariszteasz fejesével legyőzte Portugáliát.

Eddig a történet ismert, a német szövetségi kapitány, Otto Rehhagel olimposzi magasságba emelkedett,

a hazatérő hősöket több mint egymillió ember várta, és a repülőtértől Athén belvárosáig tartó 45 perces utat öt óra alatt tette meg a válogatott.

Az évek során azonban egy emberről kevesebb szó esett: az asszisztens Janisz Topalidiszról, Rehhagel jobbkezéről. Az 1962. november 24-én született sportember tizenéves korában bevándorlóként került Németországba a családjával, és a futballban próbált szerencsét. Ügyes és kreatív középpályásnak tartották, de a harmadosztálynál feljebb sohasem jutott. Játszott az SpVgg Ludwigsburg, a VfR Bürstadt, végül a Starkenburgia Heppenheim csapataiban, utóbbiban fejezte be az aktív játékot 1987-ben.

Amikor abbahagyta a profi focit, edzősködni kezdett. A mainzi, majd a kölni iskolában tanult, közben az Eintracht Esslingen (1989–1993), az SC Geislingen (1993–1996) és a TSG Backnang (1996–1998) csapatainál dolgozott.

Eb-történelem

1960: Lenyelt síp és két kitört fog is kellett a futball-Eb térhódításához

1964: „Én vagyok az egyetlen, aki hiszi, hogy a futball csak játék” – eldobta a sztárjait, hogy csúcsra járassa a csapatát

1968: Sosem tudjuk meg, mi is történt pontosan az Eb-történet legképtelenebb továbbjutásánál

1972: Albániában megszégyenültek, öt évvel később futball Eb-t nyertek

1976: „A szívem 31 percig nem vert” – a pályán isten volt, a magánéletben tragédiákkal küszködött a ’76-os Eb hőse

1980: Már kávézót működtetett, amikor ismét válogatott lett – ez a futballtörténelem egyik legnagyobb visszatérése

1984: Ha posztriválisa nem fejeli le ellenfelét, nem vált volna Eb-hőssé az ismeretlen francia védő

1988: Futballstratégiában lepipálta a világot a szovjetek már-már elfeledett edzőzsenije

1992: „Sokkal jobb csapat voltunk, mint Dánia” – így fosztotta meg a háború egy Eb-aranytól a korszak egyik legjobb futballválogatottját

1996: „Igazságtalan, hogy egy ilyen hülye góllal kikaptunk” – váratlan Eb-bravúrral került Liverpoolba a csehek futballhőse

2000: Pajzán viccet súgott az államfő fülébe – jókor volt jó helyen a franciák Eb-győztes kapitánya

Tompítva fordította Rehhagel mondandóját

„A Hertha edzőjével, Jürgen Röberrel együtt csináltuk a diplomát. Miután megszerezte a kölni UEFA Pro-képzést, felhívott, és elmondta, hogy szüksége van egy asszisztensre. Így jött létre az együttműködés a Herthával” – nyilatkozta az első komolyabb munkájáról, amely 1998-ban találta meg.

Amikor 2001 nyarán Rehhagel lett a kapitány, a berliniek mondták neki, ideális segítő lenne, hiszen van végzettsége, tud görögül és németül. Röber – aki volt játékosa Rehhagelnek – még telefonszámmal is tudott segíteni, ő pedig telefonált. „Otto annyit mondott, még nem döntött a másodedzőjével kapcsolatban, de küldjem el a papírjaim” – mesélte.

Rehhagel a vb-selejtezőn egy 5-1-es finnországi vereséggel debütált, amely után felhívta Topalidiszt.

Először azt hittem, valamelyik barátom szórakozik velem, de a hívó fél állította, ő Otto Rehhagel, és másnap találkozni akar velem Berlinben.

Nagyon örültem, ez volt az álmom. Azért voltak edzői papírjaim, hogy klubcsapatnál dolgozzak, de a görög válogatottra nem gondoltam. Elmentem, beszélgettem vele két-három órát. Nem ígért semmit, annyit mondott, hogy értesíteni fog” – mesélte.

A következő mérkőzés már sokkal nagyobbat szólt, Angliában úgy ért el 2-2-es döntetlent a válogatott, hogy Görögország kétszer is vezetett, David Beckham a 93. percben tudott kiegyenlíteni.

„A mérkőzés után Otto ismét felhívott, és azt mondta: »Gondold át! Ismered őket, lehet, gyorsan el is kergetnek minket.« De én addigra már döntöttem, és azt mondtam, ha csak öt hónap adatik meg a válogatott mellett, akkor is jövök. Következett két barátságos meccs, és utána írtuk alá a szerződésem.”

Topalidisz azt érezte, hogy egyrészt szakmailag óriási előrelépés lehet egy nagynevű edző mellett – pláne válogatottnál – dolgoznia,

másrészt kiváló villámhárítóként szolgált a heves természetű, fegyelmezettebb hozzáállást megkövetelő német szakember mellett.

„Kicsit tompítottam a tolmácsolás során, mert ismerem a görögök mentalitását és kultúráját. Ha túl erősen kritizálsz, azt egy görög nem szereti. Én olyan környezetben nőttem fel, de németekkel dolgoztam, tudtam, ki hogyan reagál. Azok a játékosok, akik tudtak németül, néha furcsán is néztek rám, hogy Rehhagel nem is ezt mondta.

Az fontos volt, hogy eljuttassuk az üzenetet mindenkinek. Ha taktikáról volt szó, mindig elmagyaráztam, mit akar a kapitány. De amikor kritizált, talán egy kicsit kevésbé voltam kemény.

Rehhagel-hitből még több önbizalom

Rehhagel egyébként nem zsákbamacskát kapott, hiszen a vb-selejtezőkön a német és a görög válogatott azonos csoportban szerepelt, és a szakember a hazai szövetségtől meghívást kapott az egyik meccsre. Szóval látta a görögöket, és úgy vélte, nem rossz csapat. Amikor ajánlatot kapott, akkor is úgy vélte, ezekkel a játékosokkal talán el tud érni valamit.

OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Görögország Európa csúcsán: 2004-ben a csapatkapitány Teodorosz Zagorakisz emelhette magasba a kupát

„Végig hittünk a csapatban, hogy kijuthatnak az Eb-re. Nem a végső győzelemre, hanem a kvalifikációra. Aztán, amikor kijutottunk, jöttek a kétkedők. Olyankor, ha valaki azt mondta, nem fogunk túl jól szerepelni, Rehhagel mindig hozzám fordult, és azt mondta: »Nem tudják azt, amit mi.« Így is lett.”

Folyamatosan figyelték a játékosokat edzéseken és tétmérkőzéseken. A Panathinaikoszban például öt válogatott játékos szerepelt a Bajnokok Ligájában. Rehhagel azt sulykolta, ha ezek a játékosok képesek legyőzni az Arsenalt és a Barcelonát, akkor miért nem nyernek a válogatottban is?

Folyamatosan hitt a játékosokban, akik pedig befogadták ezt a Rehhagel-hitet, ami tovább növelte az önbizalmukat. 

Görögország 2002 októbere és 2004 áprilisa között veretlen maradt, és ugyan az Eb előtt belefutott egy hollandiai 4-0-s, és egy lengyelországi 1-0-s vereségbe, az önbizalom megmaradt. Olyannyira, hogy amikor az első meccset megnyerték Portugália ellen, már a továbbjutásról beszélt mindenki.

A csoda pedig megtörtént, Portugália legyőzése (2-1) után jött egy spanyolok elleni iksz (1-1), majd egy oroszok elleni váratlan 2-1-es vereség, ám ez is elég volt a továbbjutáshoz. A negyeddöntőben Franciaország (1-0), az elődöntőben Csehország is meghajolt (1-0) és jöhetett a finálé.

Védekező stratégiával a csúcsra

Az Eb-k történetében először fordult elő, hogy a nyitómérkőzést és a döntőt is ugyanaz a két csapat játszotta. A portugálok kapitánya, Luis Felipe Scolari hiába gondolkodott úgy, hogy egy támadó szellemű felállással megtörheti a görög ellenállást – tévedett.

Hiába volt 16-4 a lövési és 58-42 a labdabirtoklási arány a házigazda javára, a görögök egyetlen kaput eltaláló kísérlete, Hariszteasz fejese gólt és Európa-bajnoki győzelmet ért.

Aranyérem ide vagy oda, a görög válogatott sok kritikát kapott mondván, túlságosan is a védekezésre rendezkedett be, és megölte a futballt. Topalidisz csak mosolygott ezen.

„Kétszer Portugália volt az ellenfelünk, elég csak annyit mondani, hogy a Porto – a válogatott öt kulcsjátékosával – abban az évben megnyerte a Bajnokok Ligáját, a keretben pedig ott volt még Pauleta, Luis Figo és Cristiano Ronaldo. Hát ilyen csapat ellen mi mást tehetnénk, mint védekezünk? Aztán Spanyolország, amely akkoriban a világ egyik legjobbjának számított, a csapatában tudhatta Raúlt, Morientest, Puyolt, Casillast. Vagy Franciaország a világ két legjobb játékosával, Henryval és Zidane-nal.

A taktikánkat a logika diktálta, védekező stratégiát kellett követnünk ahhoz, hogy versenyképesek legyünk.

XII. Európa-bajnokság, 2004, Portugália (2004. június 12.-július 4.)

A csoport:
Portugália – Görögország 1-2 (0-1)
gól: C. Ronaldo (90+3.), illetve Karangunisz (7.), Baszinasz (51.)

 

Spanyolország – Oroszország 1-0 (0-0)
gól: Valerón (60.)

 

Görögország – Spanyolország 1-1 (0-1)
gól: Hariszteasz (66.), illetve Morientes (28.)

 

Oroszország – Portugália 0-2 (0-1)
gól: Maniche (7.), Rui Costa (89.)

 

Spanyolország – Portugália 0-1 (0-0)
gól: Nuno Gomes (57.)

 

Oroszország – Görögország 2-1 (2-1)
gól: Kiricsenko (2.), Bulikin (17.), illetve Vrízasz (47.)

 

A csoport végeredménye: 1. Portugália 6 pont, 2. Görögország 4, 3. Spanyolország 4, 4. Oroszország 3.

 

B csoport:
Svájc – Horvátország 0-0

 

Franciaország – Anglia 2-1 (0-1)
gól: Zidane (90+1., 90+3.), illetve Lampard (38.)

 

Anglia – Svájc 3-0 (1-0)
gól: Rooney (23., 75.), Gerrard (82.)

 

Horvátország – Franciaország 2-2 (0-1)
gól: Rapaic (48.), Prso (52.), illetve Tudor (22., öngól), Trezeguet (64.)

 

Horvátország – Anglia 2-4 (1-1)
gól: N. Kovac (5.), Tudor (73.), illetve Scholes (40.), Rooney (45+1., 68.), Lampard (79.)

 

Svájc – Franciaország 1-3 (1-1)
gól: Vonlanthen (26.), illetve Zidane (20.), Henry (76., 84.)

 

A csoport végeredménye: 1. Franciaország 7 pont, 2. Anglia 6, 3. Horvátország 2, 4. Svájc 1.

 

C csoport:
Dánia – Olaszország 0-0

 

Svédország – Bulgária 5-0 (1-0)
gól: Ljungberg (32.), H. Larsson (57., 58.), Ibrahimovic (78.), Allbäck (90+1.)

 

Bulgária – Dánia 0-2 (0-1)
gól: Tomasson (44.), Grönkjaer (90+2.)

 

Olaszország – Svédország 1-1 (0-1)
gól: Cassano (37.), illetve Ibrahimovic (85.)

 

Olaszország – Bulgária 2-1 (0-1)
gól: Perrotta (48.), Cassano (90+4.), illetve M. Petrov (45.)

 

Dánia – Svédország 2-2 (1-0)
gól: Tomasson (28., 66.), illetve H. Larsson (47.), Jonson (89.)

 

A csoport végeredménye: 1. Svédország 5 pont, 2. Dánia 5, 3. Olaszország 5, 4. Bulgária 0.

 

D csoport:
Csehország – Lettország 2-1 (0-1)
gól: Baros (73.), Heinz (85.), illetve Verpakovskis (45+1.)

 

Németország – Hollandia 1-1 (1-0)
gól: Frings (30.), illetve Van Nistelrooy (81.)

 

Lettország – Németország 0-0

 

Hollandia – Csehország 2-3 (2-1)
gól: Bouma (4.), Van Nistelrooy (19.), illetve Koller (23.), Baros (71.), Smicer (88.)

 

Hollandia – Lettország 3-0 (2-0)
gól: Van Nistelrooy (27., 35.), Makaay (84.)

 

Németország – Csehország 1-2 (1-1)
gól: Ballack (21.), illetve Heinz (30.), Baros (77.)

 

A csoport végeredménye: 1. Csehország 9 pont, 2. Hollandia 4, 3. Németország 2, 4. Lettország 1.

 

Negyeddöntők:
Portugália – Anglia 2-2 (0-1, 1-1, 1-1), 11-esekkel 6-5
gól: Postiga (83.), Rui Costa (110.), illetve Owen (3.), Lampard (115.)

 

Franciaország – Görögország 0-1 (0-0)
gól: Hariszteasz (65.)

 

Svédország – Hollandia 0-0, 11-esekkel 4-5

 

Csehország – Dánia 3-0 (0-0)
gól: Koller (49.), Baros (63., 65.)

 

Elődöntők:
Portugália – Hollandia 2-1 (1-0)
gól: C. Ronaldo (26.), Maniche (58.), illetve Andrade (63., öngól)

 

Görögország – Csehország 1-0 (0-0, 0-0) – ezüstgóllal
gól: Dellasz (105.)

 

Döntő (2004. július 4.,):
Portugália – Görögország 0-1 (0-0)
Lisszabon, da Luz stadion, 62 865 néző
vezette: Merk (német).
Portugália: Ricardo – Miguel (43. Paulo Ferreira), Jorge Andrade, Ricardo Carvalho, Nuno Valente, Figo, Costinha (60. Ruí Costa), Maniche, Deco, Cristiano Ronaldo, Pauleta (74. Nuno Gomes). Szövetségi kapitány: Luis Felipe Scolari.
Görögország: Nikopolidisz – Szeitaridisz, Kapszisz, Dellasz, Fisszasz, Zagorakisz, Baszinasz, Katszuranisz, Jannakopulosz (76. Venetidisz), Vrizasz (81. Papadopulosz), Hariszteasz. Szövetségi kapitány: Otto Rehhagel.
gól: Hariszteasz (57.)

 

A döntő góllövőlistájának élmezőnye:
5 gólos: Milan Baros (Csehország)
4 gólos: Wayne Rooney (Anglia), Ruud van Nistelrooy (Hollandia)
3 gólos: Jon Dahl Tomasson (Dánia), Zinédine Zidane (Franciaország), Frank Lampard (Anglia), Henrik Larsson (Svédország), Angelosz Hariszteasz (Görögország)

 

A teljes torna (2002-04) góllövőlistájának élmezőnye:
9 gólos: Ermin Siljak (Szlovénia), Ruud van Nistelrooy (Hollandia)
8 gólos: Jan Koller (Csehország), Thierry Henry (Franciaország), Milan Baros (Csehország)
7 gólos: Raúl González (Spanyolország), Filippo Inzaghi (Olaszország), Maris Verpakovskis (Lettország), David Trezeguet (Franciaország)

Kapcsolódó
Felejthetetlen antifocival is lehetett Eb-t nyerni
Görögország a stabil védekezésre és a német precizitásra építve ért fel a csúcsra 2004-ben,
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik