Nemzetközi foci bajnokok ligája

A Bajnokok Ligája legjobb hátvédje nem kell a német válogatottnak az Eb-re

Matthias Hangst/Getty Images
Matthias Hangst/Getty Images
Ha valaki rápillant a Bundesliga táblázatára, az ötödik helyen szerénykedő Borussia Dortmundra aligha mondaná, hogy tündérmesébe illő szezont fut. A Bajnokok Ligájában azonban minden várakozást felülmúlva már a döntőre készülhet. Ennek a sikernek főszereplője volt Mats Hummels, aki a statisztikák alapján az egész sorozat legjobbja. Miért nem kell akkor Julian Nagelsmann szövetségi kapitánynak?

Tíz felszabadítás, négy becsúszás, két blokkolt lövés és három megelőző szerelés. Ez volt Mats Hummels mérlege a Paris Saint-Germain ellen a Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágóján. A listát bátran kiegészíthetjük azzal, hogy egyszer sem sikerült a PSG-játékosoknak kicselezni őt, a megelőző szerelések közül pedig ez a szenzációs becsúszás volt az egyik:

Ez a teljesítmény önmagában is elegendő lenne bármelyik labdarúgó számára, hogy a mérkőzés legjobbja legyen, de a 35 éves védő nem érte be ennyivel: a párizsi találkozó egyetlen gólját is Hummels fejelte. Ezzel a góllal a Borussia Dortmund bejutott a döntőbe. Érdemes elővenni az Atlético Madrid elleni, idegenbeli negyeddöntőn adott álompasszát is, ebből a külsővel adott indításból osztott ki asszisztot Julian Brandt.

Azt tehát nem lehet mondani, hogy a rutinos hátvéd csak rombolni tud, sőt a Bajnokok Ligájában egészen brutális, amit Hummels művel. Az UEFA statisztikái alapján a Dortmund védője

  • szerezte meg a lecsorgó, úgynevezett második labdákat a legtöbbször (114-szer) – a rangsorban Nico Schlotterbeck messze lemaradva a második 77-tel.
  • Hummels mutatta be a legtöbb sikeres becsúszást (34), megint csak a csapattársa, Schlotterbeck előtt az élen állva (22), de a 65 felszabadítással is élen jár.
  • A megelőző szerelésekben (interception) is a legjobb a BL mostani kiírásában, ebből 25 jött össze az FBREF számításai szerint. Ehhez párosul még a 85,9 százalékos passzpontosság és a SofaScore statisztikái alapján 71 százalékban nyeri a párharcait lábbal, 75 százalékban pedig fejjel.
Hummels teljesítménye a Bajnokok Ligájában.

Az adatok tükrében tehát kijelenthető, hogy Hummels a Bajnokok Ligája egyik legjobb középhátvédje 2023-2024-ben.

Nem is rossz ahhoz képest, hogy milyen véleménnyel voltak róla a 2019-es visszatérésekor – kikopott a Bayern Münchenből, sokan úgy voltak vele, még néhány évig segíti a Dortmundot, aztán apránként eltűnik majd. Hummelsnek és a BVB-nek viszont más tervei voltak.

„Tavaly csak két ponttal maradtunk le a bajnoki címről, minden kulcsjátékost megtartottunk és jól erősítettünk. A bajnokság megnyerése tehát reális cél. Nem akartuk, hogy mindenki egész nyáron azon töprengjen, hogy miért maradtunk alul. Inkább arról beszéltünk, hogy nyerjük meg a bajnokságot, ez pedig teljesen megváltoztatta a légkört és pozitív hangulatot hozott.

Azt is észrevettük, hogy a német futball vágyik arra, hogy versenyfutás legyen az aranyéremért. Az elmúlt szezonban mindenki fel volt villanyozva, szükségünk volt erre az izgalomra. Kinek, ha nem a Dortmundnak kellene bátorságot mutatnia ahhoz, hogy kihívja a Bayernt?

– mondta Hans-Joachim Watzke vezérigazgató 2019-ben, amikor határozottan kitűzték, hogy a Bundesliga megnyerése a cél.

Ehhez kellett Hummels, nemcsak a képességei, hanem a vezéregyénisége és legfőképp tapasztalata miatt. Ne feledjük, a Dortmund játékospolitikája, filozófiája arra is épül, hogy fiatal játékosokat kineveljen, Hummelsnél jobb tanárt pedig keresve sem találhat magának az ember. Különösen egy olyan csöndes, nem túl kommunikatív csapatnál, amilyen a 2019-es BVB volt.

„Fontos, hogy legyen valaki, aki összefogja hátul a dolgokat és hallani a hangját” – idézte a The Athletic Thomas Delaney-t, a csapat akkori játékosát.

„Azok közé tartozik, akik az edzésen sem tudják elviselni, ha vesztésre állnak, nemhogy egy éles meccsen. Mindig is ilyen volt. Akár kártyáztunk, társasoztunk, vagy asztaliteniszeztünk, csak az számított, hogy nyerjen” – emlékezett vissza az öccse, Jonas Hummels a gyerekkori időkre.

Ugyanakkor nemcsak azért döntöttek úgy Dortmundban, hogy visszavásárolják a 2016-ban a legnagyobb riválisnak eladott hátvédet, mert jó mentalitása van és tapasztalt futballista. Hummels ennél sokkal többet jelent, távozása után is végig kapcsolatban maradt a csapattal. A legtalálóbban Watzke fogalmazta meg, miért lehet óriási erősítés a hátvéd.

Kiváló képességei vannak a levegőben és a labdakezelése is kimagasló. Aligha találni olyan középhátvédet, akinek a jelenléte ennyire meghatározó, mindig készen áll a labdaszerzésre, képes hátulról kijátszani a labdát, akár kockázatos passzokkal is. Az ilyen játékosok adnak extra lehetőségeket a csapatuknak. Ebben az értelemben kiemelkedő.

Ezekhez a szavakhoz pedig tökéletesen illik a korábban említett két megmozdulása, a PSG-nek fejelt gólja, valamint az Atleti elleni indítása. A visszatérése óta eltelt majdnem öt szezon, de még 35 évesen is tanári a játéka.

Ezt szem előtt tartva sokkoló, hogy Julian Nagelsmann szövetségi kapitány nem tart igényt a futballistára a hazai Európa-bajnokságon.

Az Eb-re sikeresen reaktiválta az edző Toni Kroost, a Real Madrid sztárját, így az nem lehet kifogás, hogy fiatalítani szeretne. Mi lehet akkor az oka Hummels mellőzésének, aki a mutatók alapján az európai elitben a legjobb hátvéd volt a szezonban?

Itt jön be a képbe, hogy bár a Borussia Dortmund a Bajnokok Ligájában minden papírformát felrúgva a döntőig menetelt, a Bundesligában elég hullámzóan teljesít. Az előző szezonban a BVB drámai körülmények között, az utolsó pillanatokban bukta el a bajnoki címet – egy Mainz elleni győzelemmel biztos lett volna az első hely, ám végül 2-2-es döntetlent játszott a csapat, ami miatt a Bayern München előzni tudott. Ebből a pofonból úgy fest, nem tudott felállni a Dortmund, mindössze ötödik helyen zárta a Bundesligát, bár épp a döntőbe jutása miatt ez idén BL-indulást ér majd a következő idényben.

A csapat egyik legnagyobb problémája az volt a szezonban, hogy képtelen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Ez általában a fiatal csapatokra jellemző, ami nem feltétlenül állja meg a helyét a BVB esetében, de sokat elárul, hogy még Schlotterbeck is erre panaszkodott saját játéka kapcsán, már egy évvel korábban is.

Nem volt kiegyensúlyozott a teljesítményen a Bundesligában. A játékomban túl sok rizikó volt, ezt megpróbáltam visszafogni az elmúlt években, de persze így is becsúszott pár hiba. Muszáj dolgoznom ezen, de meggyőződésem, hogy még nincs vége a fejlődésnek. Edin Terzic minden meccsen pályára küldött. Megbízik bennem a korom ellenére, de még nem sikerült meghálálnom neki ezt úgy, ahogy szeretném. Ezen dolgozom

mondta 2023 januárjában Schlotterbeck.

A 24 éves védő pedig épp annyira alapembernek számít a Dortmundban, mint Hummels, aki mellett feljavult a játéka.

Jan Woitas/picture alliance via Getty Images Terzic nyugodt szívvel bízhatja rá a védelem irányítását Hummelsre. A rutinos védő 35 évesen is kimagasló teljesítményre képes.

Schlotterbeck végül bekerült a német válogatott keretébe, Hummels pedig nem. A Bild napilap tudni véli, hogy ennek egyszerűen annyi az oka, hogy Nagelsmann nem akar olyan játékosokat a csapatába, akik zsörtölődnek, ha nem kezdenek. Az edzőnek jó viszonya van Hummelsszel, a legelső Nagelsmann-csapatban kezdő volt, ahogyan a novemberi, Ausztria elleni felkészülési mérkőzésen is.

A jelek szerint azonban másokkal képzeli el kezdőcsapatát a németek kapitánya, a legutóbbi két barátságos meccsen azt is láthattuk, hogyan: 4-2-3-1-es felállásban, Jonathan Tah és Antonio Rüdiger belső védőpárossal. Négy védős felállásban egyetlen alkalommal lehetett kezdő a válogatottban Hummels, Nagelsmann bemutatkozásakor. Egyébként a 2021-es tornán a magyarokat a továbbjutástól elütő Leon Goretzka is ugyanebből az okból kifolyólag marad ki az Eb-csapatból.

Mindkettejükkel beszéltem, érthető módon mindketten csalódottak voltak. Szívem szerint mindenkit vinnék magammal a tornára, de vezetőedzőként meg kell hozzak bizonyos döntéseket, amik a csapat érdekeit szolgálják. Mindent beleadtak, úgyhogy nehéz volt megmagyarázni, miért nincsenek ott a végső keretben

mondta a kimaradó páros kapcsán csütörtökön a szövetségi kapitány.

Nagelsmann kapcsán fontos leszögezni, hogy nehéz helyzetben vette át a csapatot. Hansi Flick ugyan fantasztikusan kezdett, a válogatott játéka és az eredményesség is hanyatlani kezdett, drasztikus beavatkozásra volt szükség, így jöhetett a német futball történetének első idő előtti edzőváltása és Nagelsmann kinevezése. A 36 éves tréner minden bizonnyal sokat elemezte a helyzetet és a kohéziót szem előtt tartva döntött a játékosok között. A csapategységben pedig úgy fest, egy alázatos Nico Schlotterbeck nagyobb segítség, ráadásul végszükség esetén jobbhátvédet is tud játszani.

A Tah, Rüdiger, Schlotterbeck hármas mellett Robin Koch (Frankfurt) és Waldemar Anton (Stuttgart) készülhetnek a tornára középhátvédként. Nagelsmann tehát nehéz döntést hozott, amiért biztosan előveszik, ha nem sikerül jól az Eb a csapatának – vagy piedesztálra emelik, amiért ilyen bátor húzással szerepelt kiválóan.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik