Élő Nemzetközi foci

Párizsban is nyert, Bajnokok Ligája-döntős a Borussia Dortmund

Valerio Pennicino - UEFA/UEFA via Getty Images
Valerio Pennicino - UEFA/UEFA via Getty Images

Elsőként a Borussia Dortmund jutott fináléba a Bajnokok Ligája aktuális kiírásában, miután kedd este 1-0-ra legyőzte a Paris Saint-Germaint.

Az első félidőben bekezdett a PSG, de komoly helyzetig nem jutott, sőt Karim Adeyemié volt a legnagyobb lehetőség egy kontrából, de Gianluigi Donnarumma védeni tudott. Térfélcsere után óriási ziccert rontott el a PSG, Warren Zaire-Emery közelről belsőzött kapufára. Percekkel később rá is fáztak a franciák, Julian Brandt szögleténél zavartalanul fejelhetett a kapuba Mats Hummels.

Ezt követően fokozatosan nőtt a nyomás a Dortmundon, a PSG sorozatosan lövöldözött a kapujára, sőt háromszor (!) eltalálta a kapufát is: Kylian Mbappé közelről, Vitinha távolról találta el a felső lécet, míg Nuno Mendes a bal kapufa tövét találta el. Ezen az estén azonban nem lehetett bevenni a szenzációs védőmunkát bemutató Dortmund kapuját.

2013 után újra döntőbe jutott a BVB, ráadásul ismét a Wembley-ben harcolhat a trófea elnyeréséért.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó

Paris Saint-Germain (francia) – Borussia Dortmund (német) 0-1 (0-0)

Paris Saint-Germain: Donnarumma – Hakimi, Marquinhos, Beraldo, N. Mendes – Zaire-Emery (Lee Kang-in – 76.), Vitinha, F. Ruiz (Asensio – 63.) – Dembélé, Mbappé, Ramos (Barcola – 63.)

Borussia Dortmund: Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen – Can, Sabitzer – Adeyemi (Reus – 56.), Brandt (Nmecha – 85.), Sacnho (Süle – 67.) – Füllkrug

Gólszerző: Hummels (50.)

Sárga lap: Sabitzer (64.), Hummels (66.) ill. Dembélé (75.), Hakimi (83.)

Piros lap: –

Ez sem büntető!

Schlotterbeck és Mbappé húzták-vonták egymást, végül a francia lövés közben elesett és nem találta el a labdát. A PSG játékosai nagyon reklamáltak, de Daniele Orsato határozottan mutatta: nincs tizenegyes.

Na, még egy kapufa

Ezúttal Vitinha pörkölte rá a tizenhatoson kívülről, de ő is a lécet találta el. Lassan tényleg szürreális a helyzet.

Ez már hihetetlen, újabb kapufa!

Volt egy kis zűrzavar a dortmundi védelemben, Dembélé fejesét Kobel csak odébb tudta paskolni, a labda eljutott Mbappéhoz, aki a lécet trafálta el.

Ez most nem volt szép

Schlotterbeck volt útban az oldalvonal mellett, amit úgy oldott meg Hakimi, hogy nagyon taszított rajta. Közben Dembélé is odaért és véletlenül megrúghatta a védőt, ahogy mellé lépett. A társát védő Emre Can bele is állt a konfliktusba, de Hakimi végül megkapta jól megérdemelt sárgáját.

Na, még egy lesgól is Hummelstől

Ezúttal Füllkrug fejelt, Hummels méteres lesen kapta a labdát pár lépésre a kaputól. Természetesen azért belőtte a labdát.

Fogy az idő és szakad a cérna a franciáknál

A dortmundiak ugyanúgy játszanak az idővel és az ellenfél idegeivel, a sokadik esetnél már Dembélé sem tudta kontrollálni magát egy buktatásnál, ő az első sárga lapos a hazaiaknál. Nagyon nehezen emésztik meg a hátrányt a PSG játékosai.

Eléggé árulkodó csere

Jadon Sancho helyére Niklas Süle jött be, vagyis támadó helyett egy védőt küldött be Edin Terzic.

Centiken múlt a PSG büntetője

Dembélé lövőcselét ette meg Hummels, becsúszásával viszont pont nem érte már el a labdát, csak a francia támadó lábát. Még épphogy a vonal előtt rúgta föl az ellenfelét, most nagy mázlija volt. A PSG játékosai nagyon kérték a VAR segítségét, de pechükre megkapta Orsato, így aztán nem lehetett kidumálni egy tizenegyest. A szabadrúgás elakadt a sorfalban.

Nagyon nyoma PSG, jött egy újabb kapufa

Előbb Goncalo Ramos lőtt kicsivel kapu fölé, majd Nuno Mendes átlövése csattant a bal kapufán. Ez volt a PSG 12. kapufája a BL-szezonban, már az előzővel is rekordot döntött a csapat.

Vezet a Dortmund Párizsban!

Miután Zaire-Emery kihagyott egy őrült nagy helyzetet, a túloldalon Julian Brandt szögletére úgy érkezett Mats Hummels, hogy lényegében könnyedén fejelhetett hét méterről a kapu bal oldalába. Beraldo vagy lemaradt róla, vagy csak szimplán pocsékul számította ki a labda ívét. A lényegen nem változtat, vezet a Dortmund, a PSG-nek két gól kell a hosszabbításhoz.

Jó ég, mi maradt ki?!

Őrült tempóban kezdett a Paris Saint-Germain, Hakimi kapu előtt keresztbe lőtt labdáját még szögletre mentette Ryerson, de azt gyorsan elvégezték a hazaiak. Mbappé végül belőtte élesen, Sabitzeren és Ramoson is megpattanva a hosszúig jutott a labda, Zaire-Emery pedig a rövid kapufára belsőzte! Óriási helyzet maradt ki!

Folytatódik a meccs

Nincs csere, a Dortmund ellenfeléhez hasonlíóan egy felíveléssel kezdett.

Néha a statisztika is el tud mesélni egy félidőt

A PSG-nél volt többet a labda (61%), nyolc lövéséből viszont csak három talált kaput és mindegyik Kobel kezében landolt. Összesen 0,57 xG-t hozott össze a hazai csapat, vagyis a helyzetek minősége alapján inkább mázlival találhatott volna csak be. Igaz, a túloldalon a Dortmund négy próbálkozásának fele talált kaput és ezek is csak 0,23 xG-re voltak jók. A meccs legnagyobb helyzete így is Adeyemi lövése volt.

Nincs gól a félidőben!

Mbappé még az utolsó percben megkavarta a szálakat a tizenhatos jobb oldalán, a legurításáb Fabian Ruiz lőtte kapura, de erre is akadt egy blokkoló dortmundi. A szögletből semmi sem lett, egy perccel később pedig Orsato bíró lefújta a félidőt. Alig-alig akadt helyzet, egyelőre nagyjából minden úgy alakult, ahogyan azt a vendégek szerették volna. Félidőben 0-0.

Donnarumma védett hatalmasat!

Pedig még Mbappénak volt lehetősége, de a francia támadó elől káprázatos becsúszással blokkolt egy passzt az ötösön. Ebből indult a dortmundi kontra, Adeyemi egyedül tört be a tizenhatoson belülre, majd estében, nagyjából tizenegy méterről próbált a bal alsóba lőni, ám Donnarumma védeni tudott.

Az első igazán komoly PSG-helyzet kimaradt

Mbappé először mutatott valamit a klasszisából, a bal szélről befelé cselezett, de nem akadt lövésre lehetősége. A passza príma volt viszont Zaire-Emeryhez, aki önzetlenül továbbtette Dembélének, aki viszont picit jobb oldalról kapu fölé bombázott.

Kicsit leült a meccs

Persze nem lehet 45 percen át rohanni előre. Miután a Dortmund tartogatta a labdát hosszú percekig, a PSG megbecsülte, hogy irányíthat a meccsen. A BVB behátrált, a PSG kereste a rést a pajzson. Egyelőre nem talált.

Nagyon okosan játszik a Dortmund

Alapvetően abban nincs extra, hogy minden bedobást, szabadrúgást, kirúgást húznak a németek, amennyire csak lehet. De rendkívül higgadtan játszanak a vendégek és nagyon jó ütemben váltanak tempót. Van veszély a támadásaikban, nem dőlhet hátra a PSG.

Olvasói sztorik