Nemzetközi foci

A női focistát megcsókoló elnök édesanyja egy templomba zárkózva éhségsztrájkkal tüntet fia védelmében

Eidan RUBIO / RFEF / AFP
Eidan RUBIO / RFEF / AFP

Egyre nagyobb botrány alakult ki a Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) elnöke, Luis Rubiales körül, miután szájon csókolta Jenni Hermosót a világbajnoki aranyérem átadásakor.

Az ügy miatt hatalmas a feszültség, az RFEF közleményeiről ugyanis azt állítja Hermoso, hogy a megkérdezése nélkül közöltek állításokat a nevében, amikkel nem ért egyet. Ezt követően Rubiales lemondását várta a közvélemény, ehelyett a szövetség több bejegyzésben is védte elnökét, aki pedig kijelentette, a végsőkig harcol, hogy bebizonyítsa, nem követett el semmi megbocsáthatatlant.

Ezen a ponton a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottságának elnöke, Jorge Ivan Palacio élt a FIFA-kódex idevágó cikkelye által biztosított jogosítvánnyal, ideiglenesen felfüggesztette Rubialest.

Hétfőn a felfüggesztett elnök édesanyja, Angeles Bejar bezárkózott egy templomba, ahol éhségsztrájkkal tüntet a fiát ért embertelen bánásmód ellen. Az EFE hírügynökség szerint Bejar a dél-spanyolországi Motrilban, Rubiales szülővárosában található Divina Pastora plébániatemplomban maradt a nővérével, miután a plébános távozott. Bejar szerint a felvételek alapján nem történt erőszak, Hermoso beleegyezett a csókba, majd ugyanazt a vadászatot emlegette, amit korábban Rubiales is.

Eközben az RFEF sem dőlt hátra, hanem közölte, ha Rubialest elválítják a posztjáról, akkor a szövetség távozik az UEFA égisze alól.

Ez egyben azt is jelentené, hogy a spanyol válogatottak nem szerepelnek az Európa-bajnokságokon, Nemzetek Ligájában, sőt a klubcsapatok is kikerülnének az európai kupasorozatokból.

Kapcsolódó
Áll a botrány, nem mond le a spanyol futballelnök, a szövetség feljelenti a szájon csókolt játékost
Összesen 81 játékos, köztük a teljes világbajnok csapat jelezte, nem vállalja a válogatottságot.
Olvasói sztorik