Nemzetközi foci

Áll a botrány, nem mond le a spanyol futballelnök, a szövetség feljelenti a szájon csókolt játékost

Royal Spanish Football Federatio / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Royal Spanish Football Federatio / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Akkora botrány kerekedett abból, hogy a spanyol labdarúgóelnök, Luis Rubiales szájon csókolta örömében Jenni Hermosót a női világbajnoki cím megnyerését követően, amekkorát még nem látott az ország. Jelen állás szerint a kormány elmozdítaná az elnököt, aki nem mond le, miközben a szövetség jogi lépéseket tervez Hermoso ellen. Erre válaszul 81 női labdarúgó (!) jelezte, nem hajlandó játszani a válogatottban, de a tiltakozás már a férfiakat is elérte.

Amit tudni lehet a történtekről:

  • Augusztus 20-án Spanyolország válogatottja megnyerte a női vébét, a döntőben 1-0-ra legyőzte Angliát.
  • Amikor a játékosok felsorakoztak, hogy egyesével átvegyék az aranyérmeket, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke, Luis Rubiales a kézfogás és egy ölelés mellett szájon csókolta Jenni Hermosót.
  • Hermoso később úgy fogalmazott: nem tetszett neki a helyzet, míg az RFEF-et 2018 óta vezető 46 éves Rubiales előbb spontán gesztusnak titulálta az esetet, majd bocsánatot kért.
  • Az ügy nagy visszhangot váltott ki, felszólalt a többi között Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is, aki elfogadhatatlan gesztusnak minősítette.
  • A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett Rubiales ellen.
  • A spanyol női bajnokság, a Liga F az elnök azonnali menesztését kérte, és közölte, hogy panaszt nyújtott be a Nemzeti Sporttanácshoz.

A szövetség péntekre rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelyen meghallgatta Luis Rubialest. A sportvezető a beszámolók szerint egy heves, agresszív hangvételű beszéd során egyrészt megkérdőjelezte a feminizmust, jogi lépéseket jelentett be a kormány megbízott alelnöke, Yolanda Díaz ellen, emellett kijelentette:

Nem érdemlem meg ezt a hajtóvadászatot! Nem mondok le , nem mondok le, nem mondok le!

Úgy fogalmazott, a Jenni Hermosonak adott csók kölcsönös beleegyezésen alapult, és részletesen ismertette, mi is történt.

„Ez egy spontán, konszenzusos csók volt!”

Az El País szerint úgy írta le a történteket, amely nem is egyezett meg a televízióban látottakkal. Később a szövetség ezt megtoldotta egy olyan közleménnyel, amelyben négy képre hivatkozva és azokat elemezve bemutatta azokat a hazugságokat, amelyeket a játékos, valaki az ő nevében terjeszt.

„A bizonyítékok meggyőzőek. Az elnök úr nem hazudott” – vonta le a következtetést a szerző, hozzátéve, a szövetség és Rubiales az ügy súlyosságára való tekintettel megteszi a megfelelő jogi lépéseket.

A közgyűlés végén az Országos Női Labdarúgó Bizottság elnöke, Rafael del Amo bejelentette, olyan kényelmetlenül érzi magát a kialakult helyzet miatt, hogy inkább lemond.

A Marca további részleteket is közölt, a madridi sportnapilap szerint Rubiales szürreális beszéde és a szinte mindenki felháborodását kiváltó közgyűlés után többen is kiálltak az elnök mellett. Így tett a játékvezetői bizottság elnöke, Luis Medina Cantalejo, valamint a női és férfi szövetségi kapitány, Jorge Vilda és Luis de la Fuente is.

Erre válaszul 81 női futballista (!) – köztük a teljes 23-as világbajnok keret és a korábban Vilda miatt a vébétől visszalépett 12 labdarúgó – jelezte, amíg az elnök a posztján van, nem hajlandó pályára lépni a nemzeti csapatban.

De elérte a botrány a férfiakat is, Luis de la Fuente szerepvállalása miatt a Betis 30 éves csatára, Borja Iglesias jelezte: nem tudja, kap-e meghívást, de jelen helyzetben nem is fogadná el.

Ami biztos, hogy a spanyol sporthatóság (CSD) arra kérte a sportbíróságot (TAD), hogy hétfőre hívjon össze egy rendkívüli ülést, mert nem szabad tovább húzni az ügyet.

A CSD emellett megkezdte az eljárást, hogy Rubialest azonnal felfüggesszék az elnöki tisztségből.

Pedro Sánchez miniszterelnök már múlt kedden utalt rá, hogy Rubialesnek távoznia kell. Órákkal azután, hogy fogadta a csapatot, és hidegen üdvözölte a szövetség elnökét, így nyilatkozott:

„Amit láttunk, az elfogadhatatlan gesztus volt. A bocsánatkérése nem elég, sőt nem is megfelelő. Ezért továbbra is lépéseket kell tennie annak tisztázása érdekében, amit mindannyian láttunk.”

Frissítünk!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának elnöke, a kolumbiai Jorge Ivan Palacio – élve a FIFA-kódex idevágó cikkelye által biztosított jogosítvánnyal – szombaton úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti Luis Rubialest a futballal kapcsolatos összes tevékenységtől mind nemzeti, mind nemzetközi szinten.

Kapcsolódó
„Szociális merénylet zajlik ellenem" – a női focistát megcsókoló elnök nem mond le
Magából kikelve dühöngött, amiért el akarják távolítani.
Olvasói sztorik