Nemzetközi foci

Ágyékmarkolászás és csók miatti népharag söpörheti el a spanyol futballelnököt

GABRIEL BOUYS / AFP
GABRIEL BOUYS / AFP
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a spanyol szövetség (RFEF) elnöke, Luis Rubiales ellen, amiért szájon csókolta az aranyérmes válogatott játékosát, Jenni Hermosót a női világbajnokság vasárnapi éremátadásán.

A spanyolok első világbajnoki címüket szerezték azzal, hogy 1-0-ra legyőzték az angolokat az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett torna fináléjában. A 33 éves Hermoso később úgy fogalmazott: nem tetszett neki a helyzet, míg az RFEF-et 2018 óta vezető 46 éves Rubiales előbb spontán gesztusnak titulálta az esetet, majd bocsánatot kért.

Az ügy nagy visszhangot váltott ki, felszólalt a többi között Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is, aki elfogadhatatlan gesztusnak minősítette.

A spanyol női bajnokság, a Liga F az elnök azonnali menesztését kérte, és közölte, hogy panaszt nyújtott be a Nemzeti Sporttanácshoz.

Egyszerűen nem tolerálható, hogy egy főnök megragadja az alkalmazottja fejét és szájon csókolja

– áll a közleményben.

Atlético-elnök a lemondás mellett

„Mindannyian tisztában kell lennünk azzal, amit teszünk és mondunk. Úgy gondolom, hogy a megfelelő eljárás az lenne, ha Rubiales benyújtaná a lemondását” – jelentette ki az Atlético Madrid elnöke, Enrique Cerezo.

Az Amnesty International csütörtökön arra kérte a Legfelsőbb Sporttanácsot (CSD), hogy azonnal fogadjon el olyan intézkedéseket, amelyek biztosítják a zéró toleranciát a sportban előforduló szexuális erőszakkal szemben.

Az RFEF kedden közölte, hogy péntekre rendkívüli közgyűlést hív össze, a FIFA pedig csütörtöki bejelentése szerint azt vizsgálja, hogy Rubiales megsértette-e a tisztességes magatartás alapvető szabályait oly módon, hogy az rontsa a labdarúgás és/vagy a FIFA hírnevét.

Percekkel a díjátadón történt esetet megelőzően Rubiales győzelmi mámorában megragadta az ágyékát a kiemelt vendégeknek helyet biztosító páholyban, miközben tőle néhány méterre ott állt Letícia spanyol királyné és a 16 éves Zsófia hercegnő.

Felfordult világban élünk

Az ügyben megszólalt az amerikaiak 202-szeres válogatott, olimpiai és kétszeres világbajnok szélsője, Megan Rapinoe is, aki szerint Rubiales tettei rávilágítanak a szervezeten belüli nőgyűlöletre és szexizmusra.

A klasszis elmondta, ez az eset, és az, hogy a lefújás pillanatban a spanyol elnök az ágyékát markolászta, egyértelműen a szexizmus mélységét jellemezte.

Milyen fejen álló, felfordult világban élünk? A világ legnagyobb futballszínpadán, ahol ünnepelni kellene, Jennit fizikailag megtámadja ez a pasas.

Kapcsolódó
„Örömömben én is megcsókoltam férfiakat" – Karl-Heinz Rummenigge megvédte a játékost csókoló spanyol elnököt
Luis Rubiales az aranyérmek kiosztása közben örömében szájon csókolta az egyik játékost.
Olvasói sztorik